Hohnec och Etonnant är heta franska hästar inför Prix d’Amerique och det franska vintermeetinget som drar igång på torsdag. Norskan Kristin Riise Ödegård som ska vara vinterns tv-reporter på plats på Vincennes hoppas på svenskt deltagande.

– Det blir ju jättespännande om Timo Nurmos kommer med Calgary Games.

Vintern står för dörren och för travsporten del är det är återigen dags att vända blickarna mot Paris. På torsdag startar det franska vintermeetinget där det mesta handlar om världens tuffaste travlopp Prix d’Amerique som körs sista söndagen i januari.

Franska nationalarenan Vincennes tävlar intensivt ända till i mars. Kristin Riise Ödegård blir även i år vinterns svenskutsända reporter på plats på Vincennes och gör nu sin tredje vinter som kontrakterad för produktionsbolaget Kanal 75. Den 33-åriga norskan kommer att jobba med reportage på banan och ute på gårdarna och leverera material till både televisionen och atg.se.

– Jag har fotograf med mig och ska vara reporter när de stora loppen körs, särskilt i samband med B-loppen och diverse andra stora lopp. Allt kommer att gå snabbt nu. Söndag 20 november då det första B-loppet Prix de Bretagne körs är inte långt borta och sedan blir det kval till Prix d’Amerique var fjortonde dag, säger Kristin Riise Ödegård.

På torsdag inleds officiellt vintern i travets värld med tävlingar på Vincennes.

– Det börjar med Prix des Cevennes som brukar vara huvudloppet den dagen med så gott som alltid fina hästar. Så det blir ju action på en gång, säger hon.

Normala sommarhästar
Ännu så länge är det sommarkläder som gäller i Paris. Kristin är född i Norge men har bott i Frankrike i större delen av sitt liv (sedan 1998) och är van de annorlunda vintermånaderna.

– Kallt hinner det bli på det sätt som är här. Men i torsdags i Cabourg var det 20 grader. Så man känner väl inte helt att vinter är på väg. Det har varit mera normala hästar som tävlat i sommar men snart kommer de bästa att visa sig, säger Kristin Riise Ödegård, med ett förflutet som både som hästskötare och tio år som tv-reporter på den franska hästsportkanalen Equidia.

Etonnant joggas igång
Årets elitloppsvinnare Etonnant galopperade bort sig i VM-loppet i New York för några veckor sedan och har bara fått ta det lugnt sedan hemkomsten till Frankrike. Etonnant har inte haft en sele på sig på flera veckor och tränaren Richard Westerink har inte bråttom.

– Den största stjärnan inför Prix d’Amerique sedan Davidson du Pont skadade sig är förstås Etonnant. Det gick inte som planerat i USA men det såg ut som att han tagit loppet bra och Richard Westerink kommer att börja jogga honom igen på måndag.

Etonnant kanske inte kommer ut i det första B-loppet i november, men kanske till det andra eller tredje.

– Hästen ska vara på topp till 29 januari bara. Annars är den hetaste franska hästen nog Hohneck, jag gillar den! Det är alltid spännande att se hur Philippe Allarie väljer att göra. Lite annorlunda har matchningen blivit då Allarie bara har väntat på och väntat ut den här kan man kanske säga. Han var femma i det stora loppet i januari i år där han hade otur i den sista kurvan. Det var många som sa redan då, att nu vet vi ju vem som vinner Prix d’Amerique nästa år, säger reportern som även hoppas på svenskt deltagande.

Jobbar julafton
På julafton körs två årgångslopp på Vincennes där vinnarna får en plats i Prix d’Amerique, fyraåringarnas Criterium Continental och femåringarnas Prix Tenor de Baune. I femåringarnas uppgörelse är Timo Nurmos stjärna Calgary Games aktuell. Solvallatränaren har sagt att han siktar på Prix Tenor de Baune, och om det går bra där – sedan på det stora loppet.

– Alla vet nu att om Timo siktar på något så brukar ju det mesta av jobbet vara gjort.

Calgary Games kommer nog bara om han kan vinna loppet. Här i Frankrike är julens största dag den 25:e då julklappar delas ut. Men hemma firar vi en norsk jul så jag får snabba på hem till Normandie efter tävlingarna på julafton, säger Kristin Riise Ödegård.

Mikael Wikner, Kanal 75