Det nya året har inletts. 2022 års första V86 delas mellan Jägersro och Solvalla. Oskar Svanberg beger sig till huvudstadsbanan med förväntningar. Med sig har han två tuffa travare med uppåtgående form.

Jul- och nyårsfirande är avklarade och är det dags att blicka framåt mot det nyligen inledda 2022. Årets första omgång av V86 väntar på onsdag, loppen delas mellan Solvalla och Jägersro.

Mantorptränaren Oskar Svanberg åker till Stockholm med två hästar på transporten. Båda hästarna har den gemensamma nämnaren att de har styrkan som vapen och nyligen båda återkommit efter tävlingspauser.

7 Global Unspoked (V86-6) gjorde i mitten av december comeback efter ett tio månader långt uppehåll och har därefter hunnit med ytterligare en start. Den slutade med en fjärdeplats på V75® i Örebro efter att ha arbetat sista varvet ute i spåren.

– Han tyckte jag var förvånansvärt bra i comebacken i en start som vi väl egentligen mest gjorde för att han skulle få ett lopp inför starten på V75. Han gick jättebra senast också och vi hade nog varit med längre fram om vi inte fått en liten tackling på vägen och fick en lite för dålig rygg att gå i. Han hängde lite i högertöm, men vi ändrar lite i utrustningen och sätter på en murphybländare till den här starten. Hästen travade bra och jag var helt nöjd med insatsen, säger Oskar.

Två lopp innanför västen nu därmed. Kommer han gå framåt ytterligare med det?

– Jag vet inte egentligen om han kommer gå framåt så mycket eller om han behöver det, jag tycker att han var tillräckligt bra senast och det han gjorde då borde räcka en bra bit nu också. Det blir täta starter för honom nu, men det är normalt inget problem numera. Det var lite så för honom tidigare i karriären, men i takt med att han blivit starkare så ska det funka fint.

Hur ser du på onsdagens uppgift?

– Innerspåret trivs han ju bra med, han brukar vara snabbast ur volten i princip i varje start som han har gjort. Jag tror vi hade haft ett gäng fler segrar med hästen om det hade funnits mer voltstartslopp i hans klass. Så jag tror nog vi får en hyfsad position från början, men man tar det lite som det kommer i loppen med honom, är han på det humöret att han vill fram och mosa dem så blir det så.

Kommer gå framåt ordentligt
Nyblivne sjuåringen 7 Cassius Ima (V86-8) frekventerade rikstoton i våras, vann bland annat ett försök i Klass 2 på Åby i mars och var senare en av hästarna i stayerslaget Orebro Intn’l. Nyligen gjorde han comeback på Färjestad, första starten på fem månader.

– Honom var jag nöjd med senast. Han hade ju varit borta ett tag, men utan att det varit några större fel, han var mest lite sliten efter en tuff säsong med många starter på V75 och det var helt enkelt svårt att få honom att fungera fullt ut under sommaren. Jag förväntar mig att han kommer att gå framåt ordentligt med det loppet, han borde kunna vara i närheten av sitt esse. Han har ju vunnit V75 över distansen tidigare.

Lång distans gäller för Cassius Ima på Solvalla. Något som valacken bevisligen trivs med. Hästens tre senaste segrar har tagits över aktuell distans. Kim Eriksson agerar kusk på onsdag och ekipaget inleder från ett av de yttersta spåren bakom bilen.

– Han är ingen superraket från start på det sättet, men han har tagit över spets efter en bit på V75 tidigare. I vilket fall är hästen ganska så oöm för positioner så Kim får köra som han vill här, han har kört honom förut och haft alla möjliga upplägg.

Du kommer med två hästar som båda ska räknas av spelarna?

– Jag har inte sett så mycket av vad motståndet är ännu men båda mina hästar verkar ha tagit loppen på rätt sätt i alla fall och jag förväntar mig att båda ska prestera bra på onsdag.

Hur sammanfattar Oskar Svanberg det gångna året?

– Det var väl en bra början på året i alla fall och vi var nöjda med våren. Sedan har vi gjort ett medvetet val att starta mycket på V75 och då blir det ju inte lika många segrar, men jag tycker vi fick ett bra snitt på antalet starter i vilket fall. Vi har många lovande hästar i stallet så det ska bli väldigt spännande under 2022 och vi hoppas att få en bra start på det nya året igen.

Daniel U. Olsson, Kanal 75