Conrad Lugauer har siktat på loppet i över två månader. På nyårsafton är det upp till bevis med Ferrari Sisu i Sylvesterloppet på Axevalla med nästan 600 000 kronor till vinnaren.

– Han är i perfekt form inför den här uppgiften, säger Jägersrotränaren.

På nyårsafton rundas trav- och spelåret av med en multijackpotomgång på Axevalla. Det är final av V75 Winter Burst® med redan säkrade 40 miljoner kronor till en ensam vinnare (sedan beror det på hur potten byggs under den sista veckan).

V75 startar tidigare nyårsaftonen till ära med första start redan klockan 15.00. Avslutningen (V75-7) är vinterns största lopp i Sverige. Sylvesterloppet lockar med nästan 600 000 kronor i förstapris.

En summa Jägersrotränaren Conrad Lugauer hoppas kunna lägga körhandskarna på med loppets favorit 14 Ferrari Sisu. Sjuåringen kommer enligt tränaren med formen på topp. Två raka segrar har det blivit under november och december då hästen vrålspurtat.

– Han har en väldigt bra speed den här och är både stark och snabb, säger Lugauer som menar att Ferrari Sisu är i nära nog toppform.

Samlade poäng i Sundsvall
Senaste loppet var gulddivisionen på Bergsåker lördagen 3 december. Conrad Lugauer åkte då de nära hundra milen enkel väg till Sundsvall och det blev en hundraprocentig utdelning. Laradja Vrijthout var överlägsen i silver efter att ha forcerats till ledningen. I guld inledde Ferrari Sisu från ett åttondespår bakom bilen. Tempot blev lågt och Lugauer stack invändigt med Ferrari Sisu som fick lucka till slut och spurtade sylvasst. Conrad Lugauer hade rest från Blentarp i Sjöbo i Skåne till Sundsvall för att samla poäng med hästen.

– Hur länge jag har siktat på Sylvesterloppet? Ja, över två månader, säger tränaren på telefon från Österrike i början av V75-veckan.

En liten skidsemester innan allvaret på nyårsaftonen. Ferrari Sisu står längst bak i loppet över 2 640 meter i fållan med 40 meters tillägg som utgörs av en kvartett med etablerade topphästar i den högsta klassen. Sylvesterloppet innehåller sammanlagt 15 djur.

– Ferrari är i jättefin författning och jag tror att han kan vara en av dem som kan vinna det där loppet. Formen är som den ska men lite tur behövs i loppet vilket alltid behövs. I loppet på Axevalla är det ännu mera speciellt. Men kommer vi bara till lite kan han göra mycket själv och då har vi säkerligen en bra chans, säger Lugauer.

– Det här ska bli kul. Vi blev tvungna att stryka honom inför en start på grund av banförhållanden. Han fick då två dagar efter det med träningsjobb som ungefär motsvarade det loppet. Han kändes fin och är i perfekt form inför det här loppet.

Lugauer tar med sig två hästar till Axevalla. 6 Breidabliks Bombay (V75-4) är startsnabb och fick ett springspår i fyraåringsloppet.

– Senast var banan inte passande för honom och han var inte så duktig då. Men det var inte hästens fel. Jag har ingen koll på motståndet men det är en häst som jag tror ska kunna tjäna bra med pengar, säger han.

Rekordhögt förstapris
Axevallas sportchef Lars Ågren kom på idén med Sylvesterloppet och gav det namnet efter namnsdagsbarnet på nyårsafton. Både 2020 och 2021 har loppet körts som det sista loppet på V75, och så även i år. Grundplåten är en halv miljon i förstapris och under året läggs pengar som av någon anledning inte går ut till de aktiva till prispotten (pengar från lopp med för få anmälda eller lopp där många hästar stryks bort).

– Sylvesterloppet bjuder i år på 593.328 kr till vinnaren, för att vara exakt då. Ett rekord för de här åren. Vi är jättenöjda med huvudloppet och omgången i stort. Sylvesterloppet blev precis så här jämnt som vi vill ha det. Ett lopp utskrivet så att loppet ska vara så brett som möjligt och så bra hästar som möjligt på alla volter, säger Lars Ågren.

Ferrari Sisu ser ut att bli favorit men Lugauers häst blir kanske ingen jätte på strecken?

– Jag tycker verkligen att det ser ut som om spelarna har något att bita i. Ferrari Sisu visade senast att han blir farlig i ett sånt här lopp. Personligen tror jag mycket på hemmahästen 2 Combat Fighter som är en häst jag följt hela tiden från det att han var liten och verkligen gillar. En krydda den här dagen är att Åke Svanstedt är hemma och kör flera lopp att han kör Combat Fighter som hans son Anders tränar, säger Lars Ågren.

Etablerade guldhästar längst bak och på startvolten fem hästar. Många namnkunniga hästarna även med 40 meters tillägg i loppet över grunddistansen 2640 meter.

– Sylvesterloppet har en väldigt starkt 20-volt vilket jag är jättenöjd med. Katja Mellkos 7 Vice Versa Diamant har vunnit tio lopp i år exempelvis. Sedan kommer Steen Juul med en riktigt bra häst från Danmark, 8 Gasolin, säger Lars Ågren.

Nyårsaftonen är etablerad som publikdag på Axevalla. Förutom trerätters i restaurangen, barer och lättare rätter på publikplats blir det underhållning och marknadsstånd och gratisbussar tur och retur.

– Hela tanken med det här konceptet är att det ska vara den bästa förfesten man kan ha innan det egna nyårsfirandet.

Fotnot: Första V75-start på nyårsaftonen är satt till klockan 15.00

Mikael Wikner, Kanal 75