Efter att ha dominerat i årgångstoppen har det i år gått grus i maskineriet. Men nu är Fifty Cent Piece på gång igen. På onsdagen tog hon en efterlängtad seger hemma på Bergsåker.

– Hon har inte levt upp till den nivå hon höll i fjol så det klart att man har funderat väldigt mycket, sa tränaren Daniel Wäjersten.

USA-födda Fifty Cent Piece tog svensk travsport med storm när hon kom hit förra våren. Redan i sin tredje start på svensk mark vann hon Drottning Silvias Pokal och när hon gjorde bokslut för fyraåringssäsongen hade hon även tagit hem Stosprintern och Breeders’ Crown. Men i år har det inte gått lika spikrakt och inför onsdagens start hade hon bara vunnit ett av sex lopp under 2022. Inte undra på att Daniel Wäjersten, som tog över tränaransvaret från Robert Bergh i januari, var glad och lättad efter onsdagens triumf på V86.

– I andra provstarten i dag vart man ju… Sådan känsla får man bara när man kör de här riktigt fina hästarna. Hon har en enorm teknik och är så bra och härlig att köra på alla sätt och vi. Kul att hon var fin i dag! sa hemmatränaren.

Han fick en bra start från tillägg med sitt toppsto och ur första sväng tog ekipaget över ledningen. Loppets favorit, två år äldre elitstoet Racing Brodda, kom fram utvändigt och gjorde vad hon kunde för att utmana, men Fifty Cent Piece sträckte på sig och höll undan till säker seger.

– Jag vet att Racing Brodda är bra och hon släppte upp henne lite jämsides, men sedan höll hon huvud och hals först.

Kontrade till seger
Det blev ytterligare två spetssegrar på Bergsåker, som delade på omgången med Solvalla. I kallblodsloppet dundrade Jimmy Jonsson till ledningen med Öystein Tjomsland-tränade Ros Borken och därifrån stod fyraåringen i en klass för sig.

– Det vart ganska tufft första 300-400 och sedan fick jag dämpa. Det var skönt! kommenterade segerkusken.

Loppet efter fick en mer dramatisk upplösning. In på upploppet såg ledande Fetter Tir ut att tvingas ge slaget förlorat mot utvändigt Myrsjös Timeout, men någonstans grävde han fram nya krafter och när mållinjen skars var han först.

– Han var jättebra! Han var ju slagen och kontrade tillbaka, sa Jenny A Björk som fått förtroende i sulkyn av tränaren Troels Andersen.

I kvällens sista avdelning i Sundsvall var det på nytt upplagt för spetsseger men ledande favoriten Samson galopperade på upploppet och istället var det Stefan Johansson-tränade Somebpdy’s Destiny som väl understödd av Rikard N Skoglund kämpade sig förbi Cornerstone i en tät slutstrid.

Första segern efter allvarliga skadan
På Solvalla dominerade Timo Nurmos som tog en trippel med E.L.Jetpack (Andreas Lövdal), Merrill Boko (Magnus A Djuse) och Napoleon Cash (Magnus A Djuse), men gladast på huvudstadsbanan var nog Caroline Holm sedan hennes Merritt hållit undan från ledningen i händerna på Erik Adielsson och tagit första segern efter ett 14 månader långt skadeuppehåll.

– Det här betyder mycket! Att få tillbaka dem till banan igen efter sådana skador, det är jättestort! sa Hagmyrentränaren.

Åtta rätt på V86 delade ut 3 279 kronor och sju rätt belönades med 47 kronor. Sexrättspotten frös inne och därmed kan en ensam jackpotvinnare bli 15 miljoner kronor rikare nästa onsdag.

Se även dagens V86 resultat onsdag 26 oktober 2022

Ola Johansson, Kanal 75