Fyra hästar till start på V75. Tre segrar. Fredrik Wallin var lördagens man på Rommetravet och vann lopp som både tränare och kusk.

– Jag ser inte mig som en kusk. Otroligt roligt att se hästarna leverera på den här nivån, sa Gävletränaren.

Fredrik Wallin kör sällan och av stallets närmare 470 starter i år har han endast skött tömmarna själv i 37 lopp. På lördagens hade han fyra hästar till start på V75 och satt själv i sulkyn bakom två.

Redan i V75-1 fick han segerdefilera med 32-oddsaren Global Crossover. Loppet fick en dramatisk upplösning där Global Crossover fick lucka mellan hästar då Flirting Diamond galopperade på upploppet. Segerkusken var lika överraskad som många av spelarna.

– Inte ens när jag passerade mållinjen var jag säker. Men han gjorde det bra. Vi fick ändra utrustningen strax före start och då blev han stabil, sa Fredrik Wallin som valde att lägga på boots fram på sin häst kort före start.

Två spetssegrar
Global Dancer var favorit i V75-3 och från sidan kunde Fredrik Wallin njuta av sitt fina sto som vann mycket säkert från ledningen efter en offensiv styrning av Carl Johan Jepson.

– Helt fantastiskt, helt otroligt skönt att se henne på rätt sätt. Jag tycker att jag har en riktigt bra häst och då vill man visa upp dem på bra sätt. Hästen har känts väldigt fin inför det här, sa Fredrik Wallin.

Segern i E3-revanschen var värd 175 000 kronor och totalt har Global Dancer sprungit in 938 000 kronor via sex segrar på 18 starter.

Tredje tränarsegern för Fredrik Wallin kom i V75-5 där Drizzle var tapper som höll undan trots en inledning i 1.09,5-tempo första halvarvet till ledningen i händerna på Rikard S Skoglund.

– Helt fantastiskt. Så jävla häftigt, det är inte klokt. Det är otroligt roligt att se hästarna leverera på den här nivån, att de är starka och fina, sa Fredrik Wallin om stallets hattrick på V75.

Tekno Jerven felfri
Efter elva raka galopper gick Tekno Jerven felfritt och då visade han vilken kapacitet han har när han avgjorde V75-2 från positionen utvändigt andrahandsfavoriten Solhöjdens Drake i ledningen.

Karriärens 15:e seger kom i 38:e starten och det var lite drygt ett år sedan Alf Jonssons sexårige talang vann lopp senast. Segern i finalen av Kallblodsdivisionen var värd 220 000 kronor och var dagens högst doterade lopp.

– I dag satt den när det gällde som mest. Jag valde att köra fram så han fick sköta sig själv, sa en mycket nöjd segerkusk Jimmy Jonsson.

Shehuntyoudown imponerade stort i V75-4 där hon svarade för en mycket rejäl insats ute i spåren på slutrundan tillsammans med Emila Leo.

– Det ska inte gå att vinna på det sättet, jag var ute i femtespår i sista sväng, sa en sprudlande segerkusk.

Catarina Hedlund tränar vinnaren och segern i försöket i Diamanstoet var värd 110 000 kronor och en finalplats annandag jul på Solvalla.

Hemmaseger
Romme-amatören Emma-Sara Sjöbergs Dark Roadster blev svaret i V75-6 (silverdivisionen) och från tredje utvändigt forcerades han till spets in i slutsvängen och höll sedan undan knappt före Axel Ruda. Det såg ut som lite stumma ben sista biten, men det tyckte inte kusken.

– Jag tror han blev ensam och väntade in dem. Han hade sparat i mål, sa Jörgen S Eriksson.

Hannibal Face var lördagens mest streckade häst på V75 och trots att han galopperade bort massor i inledningen av V75-7 kom han tillbaka och rundade till seger i händerna på Örjan Kihlström. Oscar Berglund tränar vinnaren.

Very Kronos bäst i gulddivisionen
Hästarna i högsta klassen, gulddivisionen, var placerade utanför V75 och det blev favoritseger för Very Kronos och Erik Adielsson. Very Kronos fick göra grovjobbet själv utvändigt ledaren sista varvet och var bara bäst i andra raka segern.

– Det är en liten pärs varje gång, för att vara han var det ganska lugnt. Det såg väldigt bra ut. Banan var kanonfin, vi körde med sommarskor fram och med små hakar bak. Nästa start blir finalen den 26:e, vi får väl prova där, sa tränaren Svante Båth.

Se även dagens V75 resultat lördag 17 december 2022

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75