Anonym som treåring. Oslagbar som fyraåring. Edibear var tuffast i Ina Scots Ära.

– Ni får nog börja ta den här på allvar tycker jag, sade kusken och hjälptränaren Stefan Persson.

För tre år sedan slutade han som travtränare. Det gav en nytändning i sulkyn. Nu är Stefan Persson en av landets mest anlitade catchdrivers med över 30 miljoner kronor inkört under 2020/2021. Och samtidigt verkar det ha lossnat även som tränare.

För när Stefan stängde stallet så tog frun Linda ut licens och körde vidare med familjens hästar. Nu har paret plockat fram en potentiell årgångstopp. Edibear vann visserligen fem lopp som treåring, men var aldrig ute i några större sammanhang.

Det var han i lördags när några av landets bästa fyraåringar mötte upp i Ina Scots Ära. Men att motståndet var betydligt skarpare än tidigare spelade ingen roll.

– Hästen är jättebra på alla sätt och vis, nu börjar han lära sig att öppna också. Han är väldigt stark och oöm, tål att gå i spåren. Jag kände ganska tidigt att jag hade grepp, förklarade Persson sedan han sluggat sig förbi fint Sverigedebuterande Narzario via tredjespår sista halvvarvet.

– Jag är stolt över Lindas arbete och mig själv också lite grann. Ni får nog börja ta den här på allvar tycker jag.

Förstapriset på 300 000 kronor innebär att Edibear efter tre raka segrar som fyraåring mer än fördubblat vad han tjänade under sina två första säsonger på tävlingsbanan.

Sourire Frö imponerade igen
Två fyraåringar som tveklöst hade platsat i huvudloppet fick göra upp i bronsdivisionen istället. Iznogoud Am tvingades öppna hårt för ledningen och varvade på 1.09,5. Först i andraspår en bit bakom knallade Sourire Frö som visade härlig inställning då han krigade ner den store favoriten för Magnus A Djuse och nu ståtar med två raka på 1.10,2/1 640 meter autostart.

Tränaren Ulrika Wällstedt var så tagen efter loppet att sambon Jonas Eriksson fick sköta segersnacket:

– Man blir förvånad varje gång, vilken skalle han har. Det är fantastiskt. En sådan här häst är som natt och dag för oss. Vi är små tränare och resultatmässigt kan vi inte konkurrera, men nu har vi en häst som vi kan visa att vi kan utveckla. Då måste någon tro att vi verkligen kan det här.

Lika glad och ännu mer förvånad var Jesper Rydqvist sedan han fått se Kevin Oscarsson hitta rätt ryggar bakom Draupner, som tackade med att bjuda på omgångens största knall.

– Det är tredje gången jag startar på V75 och första segern. Det är utan tvekan det största jag har upplevt i karriären.

Sällsynt nöjd var även André Eklundh sedan han dundrat runt konkurrenterna bakom Farfars Dream och dessutom fått se stallkamraten Wingait Leif spurta in som tvåa i lägsta klassen.

Rafflande duell på topptid
Omgångens största favorit Margareta Tooma tvingades svara för dagens svettigaste insats för att förlänga segerraden i händerna på Örjan Kihlström. Efter att ha varvat på 1.11,7 så fick hon våldsam uppvaktning av Marion Fauty Bon på sista bortre långsidan och duon lämnade fältet med många längder i en härlig duell.

– Häftigt, vilken prestation. Hon är långklivad och sävlig, men när hon väl får upp farten kan hon hålla den i en vecka, mös Daniel Redén efter segern på 1.11,1/2 140 meter autostart.

Raka motsatsen blev det i silverdivisionen där Björn Goops Sam the Man tilläts varva på 1.15,2 och gick undan enkelt för Carl Johan Jepson.

Revansch för missad elitloppsbiljett
Fullt så odramatiskt från ledningen blev det inte för Calle Crown som såg ansatt ut runt sista sväng i Östgötaloppet, men hade en växel sparad när Erik Adielsson drog det norska huvudlaget.

– En sådan ruskigt supermysig häst. Han är så behaglig avslappnad och fin och går på alla distanser. Han springer och väntar på när det är dags, sade segerkusken om åttaåringen som nosade på en inbjudan till Elitloppet och tog sin första seger på svensk mark sedan ett försök i Sprintermästaren 2018.

Tränar gör Tomas Malmqvist vars framgångar på fransk mark gör att han fortfarande toppar den allsvenska tränarligan i stor stil med nästan fyra miljoner kronor ner till jagande Daniel Redén. V75 betalade 127 233 kronor för sju rätt.

Se även dagens V75 resultat lördag 4 juni 2022

Robin Johansson, Kanal 75