Global Badman svarade för en strålande debut i högsta klassen. Daniel Wäjerstens ”kupp” varvet före mål bäddade för segern i Ego Boys Minne.

– Det började gå lite sakta efter ett tag och jag satte allt på ett kort, sa Bergsåkerstränaren.

Global Badman gjorde sin första start i Gulddivsionen i Ego Boys Minne på V75 i Rättvik på lördagen och han svarade för en debut av högsta klass i en mycket skrällbetonad omgång där ingen hittade sju rätt.

Titelförsvararen Milliondollarrhyme tog programenligt ledningen samtidig som Global Badman satt som tre i andraspår. Efter 500 meter valde Daniel Wäjersten bakom Global Badman att köra framåt. Fredrik B Larsson bakom Milliondollarrhyme var inte riktigt med på det och Global Badman kunde överta taktpinne. Fredrik B Larsson valde att gå ut i andraspår och tog positionen utvändigt. Loppet stod helt mellan dessa två och över upploppet joggade Global Badman undan med krafter kvar.

– Det gick väldigt sakta så jag ville gå fram och ha kontakt med Millondollarrhyme. Min häst är väldigt snabb i benen så jag satte allt på ett kort. Det var en femstjärnig prestation, sade Daniel Wäjersten i vinnarcirkeln.

Femårige Global Badman var en unghäststjärna och sprang in drygt två miljoner kronor som tre och fyraåring. Det gick lite grus i maskineriet förra säsongen, men i år har det vänt.

– Vi tyckte att det som varit var väldigt bra och resten av karriären är bonus. Vi får nog höja ribban och har en häst som kan etablera sig under den högsta eliten, fortsatte Wäjersten.

Skrällarna duggade tätt
Hemmatränaren Kajsa Frisk ställde till med en riktig skräll i V75-2. Alberto Ray, streckad på bara en procent, öppnade snabbt och tog ledningen och släppte kort senare till favoriten M.T.On Target. Det kom hästar från alla håll på upploppet och Alberto Ray fick luckan mitt på upploppet och tog sig förbi en snopen ledare kort före mål.

– Det är helt fantastiskt. Med tanke på att han inte hade några poäng så är jag så tacksam att han kom med och jag sa att detta är ett omen. Han har varit väldigt bra utan att få någon utdelning. Det har varit stolpe ut hela säsongen och jätteskönt att det lossnar den här dagen, det bubblar inom mig just nu, sa Kajsa Frick.

Överraskade gjorde också Valle Mattis i kallblodsloppet. Loppets stora favorit Ramstad Balder tog ledningen och såg ut att ha loppet i sin hand. Över upploppet tog det emot och längst ut i banan kom skrällen Valle Mattis tillsammans med Torbjörn Jansson och ekipaget tog sig förbi metern innan mål.

– Det här var en riktig liten racermaskin. Det löste sig väldigt bra för oss och han tog ner dom till slut, sa Torbjörn Jansson.

Eric Martinssons Dats So Cool fick äntligen vinna på V75. Kim Eriksson drog undan i ledningen med Park View samtidigt som Carl Johan Jepson körde sparsnålt på innerspår. Dats So Cool sög sig allt närmare ledaren och in på upploppet så var ledaren trött och Dats So Cool avgjorde på spänstiga ben.

– Vi körde på chans och det kunde inte sluta bättre än så här, sa Carl Johan Jepson.

Mattias Djuse hittade de rätta vägarna med Global Benefit i ett rörigt V75-6. Det löste sig i sista sväng och Global Benefit hade bästa krafterna över upploppet.

Två betrodda som höll
Starten var kruxet för favoriten L.L.Royal i V75-inledningen. När väl Robert Bergh satt hästen på rätt köl bar det av till ledningen efter 400 meter och sedan var det spel mot ett mål.

– Jag hade nog inte behövt köra ifrån, men när Björns häst i rygg galopperade så ökade jag och han vann väldigt lätt. Jag brukar döpa en varje sommar till min ”sommardänga” och den här döpte jag tidigt. Man såg att han växlade till efter ett banjobb och sedan så mycket som hände när han tävlade, sa Robert Bergh.

Jasmine Ising har lagt ner hela sin själ för att få fason på kapable Ferox Brick. Femåringen har skyhög kapacitet, men inte alltid aktionen med sig. Ulf Ohlsson hittade till ledningen efter 500 meter och sedan höll det hela vägen.

– Han är så j-la bra den här hästen, han bara kämpar. Han är så grym helt enkelt, sa Jasmine Ising.

Ingen hittade alla sju vinnare vilket betyder att det blir jackpot nästa lördag på Åby. Sex rätt betalar 158 837 kronor och fem rätt 1 885 kronor. Se även dagens V75 resultat lördag 6 augusti 2022

Joakim Brundin, Kanal 75