Minst spelad i loppet och nästan ”ostreckad” på V75. Sparven flög lägst över upploppet och ställde till med sensation i E3 för ston. Den segern gjorde uppgiften omöjlig för spelarna. Ingen hittade sju rätt.

Topptävlingar på Sundbyholmstravet i Eskilstuna under lördagen. Finalerna i långa E3 och STL-finaler stod på programmet. Att finna sju rätt på V75 skulle dock visa sig bli en stört omöjlig historia. Den tyngsta grundstenen till den utgången lades i E3-finalen för ston.

För Sparven hade inte många räknat med. Men det lilla stoet från Jörgen Westholms stall ställde till med en praktöverraskning i finalen av E3 för ston. Minst spelad på toton, 124 gånger insatsen och streckad på endast 0,34 procent av insatsfördelningen på V75 – fast först över mål.

Mika Forss hade plats i sulkyn bakom Sparven som från ett tolftespår förklarligt inledde långt bak i kön. Ännu fortsatt in över upploppet befann hon sig sist i fältet, men avslutningen var formidabel. Sparven störtdök längst ut i banan för att på mållinjen fånga in den mycket tappra favoriten Eireann som fått göra hela jobbet först utan rygg. Trea i mål, en invändigt avslutande Halley Wania.

Sensationen Sparven, som här tog karriärens första seger, belönades genom premiechansen med ett förstapris på två miljoner kronor. Segertiden blev 1.13,5 över 2140 meter auto.

– Det är travsport när den är som absolut bäst! Hon hade jobbat bra efter försöket och nu ryckte vi skorna, det såg ut som om hon dansade fram i provstarten. Det här var vårt team förtjänta av, vi har haft flera tvåor och treor i E3 tidigare, sa Jörgen Westholm.

– Det känns riktigt fint att äntligen få vinna en E3-final och så fick jag slå Örjan på mållinjen, det är inte normalt…, sa Mika Forss.

Upprättelse för Bedazzled Sox – bara bäst i E3-finalen
Undervärderad, menar tränaren Roger Walmann. Men Bedazzled Sox fick visa på allvar att han tillhör de allra bästa treåringarna i landet. Segern i E3-finalen för hingstar och valacker blev lätt tillsammans med Torbjörn Jansson i sulkyn.

Processen gjordes kort. Från sitt innerspår fick Bedazzled Sox full gas från start och vägrade släppa någon förbi sig från start. Samtidigt som temperamentsfyllde Pure Atlas förlorade alla sina chanser i en startgalopp, fick den andra favoriten Corazon Combo trava först utvändigt om ledaren.

Den finländska talangen, som fram till nu varit obesegrad, kämpade väl men hade ingen chans att rubba på ledaren. Bedazzled Sox höll hela vägen till en enkel seger, klockad till 1.12,6 över 2140 meter auto.

Hästen som nu har sju segrar och två andrapris på sina nio starter, utökade bankkontot med två miljoner kronor genom premiechansen.

– Vilket sätt som han gör det på, bara bäst. Jag har sagt det hela tiden att det är den bästa häst som jag har, han har varit undervärderad, menade Roger Walmann som här kunde noteras för sin nionde seger i en E3-final.

En skön seger för 68-årige Torbjörn Jansson, en av svensk travsports verkliga hedersmän, som nu tog sin femte E3-seger och den första på tolv år. Senaste det begav sig var med Tamla Celeber 2010, också tränad av Roger Walmann.

– Det blev ju väldigt hård körning i 300 meter, men sedan var det ju faktiskt ganska lugnt för vår del, det kändes kanon hela tiden. Det finns så många otroligt fina hästar, men att han är en av de bästa i kullen är det inget snack om. Det är stort att få vinna ett sådant här lopp, det gör man ju inte så ofta nu för tiden, sa Torbjörn Jansson som kört hästen i varje start hittills.

Certainly ordnade hemmaskräll i stayerloppet
Ytterligare en skräll när det blev hemmaseger i stayerslaget E3000. Markus B Svedberg tränar och körde Certainly som hittade en fin utvändig position och fick order om avancemang in i den sista kurvan. Länge ledande Santos de Castella hade inget att sätta emot när det drog ihop sig till slut. Certainly avgjorde hur lätt som helst sista biten och belönades med 400 000 kronor i förstapris, något som innebar att valacken nu passerade miljonen totalt insprunget.

– Jag har alltid tyckt om den här hästen. Jag har sagt det i intervjuer flera gånger att han fortsätter att utvecklas hela tiden. Det är en fantastiskt mysig häst, sa Svedberg.

Björn Goop både i Silver- och Bronsdivisionen
Björn Goop i Silverdivisionens final. Sam the Man tog tredje raka. Goop var resolut bakom den norskägde sjuåringen och pressade sig till ledningen efter 700 meter avverkade. Med taktpinnen väl i hand gick inte Sam the Man att passera, hästen lämnade motståndet med ett par längder över upploppet för en övertygande viktoria.

Björn Goop slog till igen kort senare. Hipster Am var nu segervapnet. Stefan P Pettersson tränare femåringen som bjöds en fin resa i andraspår och klev in i huvudrollen på upploppet. Hipster Am avslutade rysligt snabbt den sista biten och hann i god tid fram till segern i finalen av Bronsdivisionen.

Calamari fortsätter övertyga – vann tunga vägen
Calamari är en travare med väldigt fin kvalitet. Ulf Stenströmer-träningen har ett förträffligt facit så här långt i karriären och imponerade på nytt när han hemförde Klass 2-finalen. Det trots tuffaste resan. Ulf Ohlsson fick ta syn utvändigt om ledande favoriten Agassi Broline, men hade inga problem att arbeta ned den samme över upploppet. Bakom galopperade Farfars Dream i ett fint läge, vid utgången av sista kurvan. Born to Run är alltjämt obesegrad på svensk mark.

Den av Alessandro Gocciadoro tränade femåringen blev omgångens mest anlitade streck och höll för trycket i den inledande Klass 1-finalen. Magnus A Djuse körde Born to Run till ledningen ur den första kurvan. En rejäl L.A Boko utmanade utvändigt, men ledaren blev en alltför svårknäckt nöt. Sju segrar på nio starter, det är resultatet för Beatrice Trio hittills i år.

Italienskan som tränas av Admir Zukanovic hade inga som helst problem med voltstart, utan stack till ledningen direkt och höll för Kim Eriksson motståndet på säkert avstånd i Diamantstoets final som kördes utanför V75. Ingen rad med sju rätt betyder att det blir jackpot när V75 körs i Halmstad nästa lördag. Sex rätt belönades med 13 893 kronor och fem rätt med 491 kronor.

Se även dagens V75 resultat lördag 2 juli 2022

Daniel U. Olsson, Kanal 75