Stefan Melander tog storslam i Kalmarsundpokalen.

– Om man fick drömma om att köra den perfekta travhästen när man började med det här – man kan inte komma så mycket närmare, berömde Per Lennartsson Click Bait sedan denne sprintat förbi tappre stallkamraten Milligan’s School.

Aldrig tidigare har det travats snabbare i ett lopp på Kalmartravet. När Milligan’s School satte upp tempot utvändigt om ledande Ultion Face visade klockan vid varvningen på 1.08,9. Nästan samma tempo som Click Bait tvingades springa i då han svarade ledningen i elitloppsfinalen härförleden.

Den här söndagen fick Stefan Melanders startkatapult spara krutet till sista halvvarvet istället och när Per Lennartsson gav marschorder blåste han runt konkurrenterna via en virvlande slutsväng.

– Tempot passade oss och han var så fruktansvärt fint på bettet att jag hade lite känsla att det skulle räcka trots att vi satt en bit bak. Han avväpnade dem hur lätt som helst, sade Lennartsson som strödde lovord över hästen då man knep sista elitloppsbiljetten för en dryg månad sedan och verkade ännu mer imponerad den här gången.

– Jag tror faktiskt att han har höjt sig ett par snäpp. Han kanske kommer att bli en het kandidat att vinna lopp som Elitloppet framöver, fortsatte Lennartsson som uppenbarligen har ett extra gott öga till Melanders flyfotade sexåring.

– Om man fick drömma om att köra den perfekta travhästen när man började med det här, man kan inte komma så mycket närmare. Han attityd och sätt att röra sig, man blir bara varm och glad när man kör honom. Han har en sådan frekvens, det är bara pang-pang-pang i fötterna på honom.

Segertiden 1.09,1/1 640 meter autostart tangerade Cokstiles absoluta banrekord från samma lopp i fjol och när Milligan’s School höll till andrapriset innebar det att stall Melander fick maximal utdelning och över 335 000 kronor inkört på sina tre starthästar. Detta eftersom Digital Class dessförinnan hade krigat ner ledande favoriten Iceland Falls i händerna på Ulf Ohlsson i Violas Silas lopp.

Första vinsterna på V75
Inledningen av kupongen blev skrällbetonad med två lyckliga vinnare som bjöd på rejäla segergester efter sina första ”riktiga” vinster på V75. Hanna Lähdekorpi har satsat allt hårdare på den egna rörelsen och fyllt på med starthästar det senaste året. Nu blev det full pott för ett av nyförvärven då Wish Me Magic serverades en smörresa i rygg på ledaren med lucka i rätt tid.

– Helt perfekt, allt blev perfekt, det är ett sådant lopp man drömmer om. Det är en jättebra löphäst som svarade väldigt bra på rycktussarna idag, jublade Lähdekorpi som vunnit inom V75 förut, men nu tog sin första STL-triumf.

Det gjorde även belgaren Dwight Pieters som började köra på svensk mark 2019 och inte bara jubilerade med första triumfen på V75 utan även seger 100 på svensk mark. Detta bakom Maria Törnqvist-tränade Cabasse som skuggade favoriten Palmyra i ett överpacat lopp och sluggade sig förbi på snygga 1.10,5/1 640 meter autostart.

– Det är en jättebra häst. Självklart fick vi en perfekt resa, men han är stark och när vi kom upp på utsidan så kände jag att han bara kämpade på och skulle ta sig förbi, förklarade Pieters som umgåtts med tankar att återvända hem.

– Självklart hade jag tänkt stanna kvar i Sverige och fortsätta köra lopp och utvecklas här, men det är inte lätt. Jag har varit ensam i Sverige med familjen i Belgien. När man har dåliga perioder, i fem-sex månader. Det har varit svårt.

Chans på 57 miljoner
Och de internationella kuskarna skulle ta för sig ännu mer. Maltesen Tyler Mifsud fick till en drömstyrning bakom Johan Lejon-tränade Galantis som bjöds ryggen på hårddragande Adde S.H. och tackade med att spurtade förbi i läcker stil.

Tyskbördige Marc Elias lotsade pappa Conrad Lugauers Breidabliks Kahlua främst i stoloppet medan nederländaren Rick Ebbinge satte punkt för omgången bakom Gennaro Casillos fyraåring Charliebrown Effe som alltjämt är obesegrad på svensk mark.

– Han är fenomenal och gör precis vad man begär. Det är inspirerande att få köra en så bra häst. Jag har kört många bra hästar, men inte många som är bättre och han är under utveckling så det blir spännande i framtiden, konstaterade Ebbinge om storfavoriten som spolierade mångmiljondrömmar för några spelare.

Tre av hästarna i sista avdelningen hade nämligen sett ensamma system kamma hem hela sjurättspotten på över 57 miljoner kronor. Nu spreds jackpotpengarna på dryga hundratalet system och utdelningen för sju rätt stannade vid 468 402 kronor.

Se även dagens V75 resultat söndag 26 juni 2022

Robin Johansson, Kanal 75