Segerlös i årets första 14 starter. På lördagen den 10 september 2022 slog han till. Åstas Gotthard chockade spelarna när han tog hem dubbelcupens final på V75.

– Vi har haft sådan otrolig stolpe ut det här året så det här var fantastisk skönt, sa Kajsa Frick efter jätteskrällen.

Dagens fetaste segercheck på V75 delades ut i dubbelcupens final och spelarkollektivet trodde att duon Kong C.K. och Alm Randers skulle göra upp om de 200 000 kronorna. Men när två träter bäddar det ofta för en tredje och sedan de norska segerstaplarna kört musten ur varandra var det 71-oddsaren Åstas Gotthard som visade sig starkast över upploppet.

– I de andra loppen har han haft stolpe ut men det är tur att han hade stolpe in i det rätta loppet istället. Nu fick jag ett sådant kanonlopp som jag ska ha med honom och då avgjorde han, sa Kajsa Frick efter att hennes sjuåring avgjort från tredje par invändigt.

– Det är helt fantastiskt! Att få sätta dit den här som jag har hållit på med hela livet och följt med på hela resan. Ägarna har stöttat mig så länge jag kan minnas och jag har följt med mamman till den här, så det är en så otrolig resa.

Joggingrunda för Hail Mary
Den största snackisen inför lördagens V75 var om Hail Mary skulle svara upp ledningen från innerspår bakom startbilen. Det gjorde han inte. Men han öppnade riktigt bra och var omgående ute i andraspår bakom spetsande Milliondollarrhyme, och i utgång av första sväng satt Hail Mary i ledningen.

– Han var snabbare än tvåan så det löste sig i ett ganska tidigt skede, och då behövde jag inte ladda för fullt heller. Jag vet inte om vi hade kunnat svara ledningen men eftersom jag kom ut i andraspår kändes det ganska lugnt, kommenterade kusken Örjan Kihlström loppets inledning.

Med Hail Mary i ledningen var loppet över. Daniel Redéns topphäst stack enkelt undan till seger före starkt avslutande Brother Bill.

– Han känns jättefin hästen. Det har han gjort hela tiden och det gjorde han i dag också. Jag är jättnenöjd, sa Kihlström.

Team Redén-Kihlström tog ytterligare en favoritseger. I klass II var Fat Rabbit starkast över 2 640 meter.

– Han fick först gå en trudelutt för att komma fram och sedan fick han gå utvändigt sista varvet, så han gjorde det väldigt bra, sa Örjan Kihlström.

Favoritparad
I bronsdivisionen blev det favoritseger genom Alessandro Gocciadoro-tränade Born To Run (Björn Goop) och favoritspelarna fick jubla även efter diamantstoet, klass I och silverdivisionen, sedan Katja Melkkos Edima (Jorma Kontio), Björn Goops Viva La Vida Face och Daniel Wäjerstens Gooner alla imponerat från ledningen.

Sex favoriter och en jätteskräll betalade 33 592 kronor på V75. Sex rätt delade ut 50 kronor och då femrättspotten frös inne väntar jackpot näta lördag.

Se även dagens V75 resultat lördag 10 september 2022

Ola Johansson, Kanal 75