Karat River svarade för en riktigt stark insats i Solvalla Grand Prix. Trots en blytung inledning kunde han spurta ner favoriten Asteroid och ta hem förstapriset på 400 000 kronor.

– Hästen gjorde ett fantastiskt lopp, berömde tränaren och segerkusken Johan Untersteiner.

Solvalla Grand Prix avslutade fredagskvällens V64 Xpress. Favoriten Asteroid tog planenligt hand om ledningen för Erik Adielsson, samtidigt som det blev en mardrömsinledning för Karat River. Från sitt åttondespår bakom bilen tvingades han inleda i fjärdespår runt den första kurvan innan han kom fram utvändigt om ledaren. Ledande Asteroid fick inleda med 1.11,2 första 500 metrarna och varvade på 1.12,7.

Efter ett varv sände Magnus A Djuse fram Sourire Frö utvändigt om ledaren och avlöste då Karat River som fick andra par utvändigt. Den sistnämnde kunde sedan sitta kvar fram tills det återstod 250 meter av loppet, när Johan Untersteiner vred ut honom till angrepp. Asteroid ledde i det längsta men den sista biten fick han sträcka vapen mot en oerhört tapper och starkt avslutande Karat River. Segertiden blev 1.12,9/2140a och förstapriset var 400 000 kronor.

– Vi njuter nu. Det sista kvartalet har varit strålande och Karat är verkligen en av de som har utvecklats, sa en mycket glad Peter Untersteiner i vinnarcirkeln.

Sonen Johan, som är ansvarig tränare, fyllde i:

– Loppet var ju kört efter 500 meter, så kändes det verkligen. Det var fjärdespår hela första sväng och sedan tredjespår fram till dödens. Det var heller inget Humle och Dumle-gäng och då kändes det uppgivet, sa Johan Untersteiner.

– Det löste sig ändå och han gjorde ett fantastiskt lopp hästen. När det var 500 kvar så kände jag att jag hade mycket att åka med och han var rejält på bettet. När jag vred på in på upploppet såg jag att Erik ryckte tussarna på sin häst och det hände inte så mycket. Då fick jag upp jättevittring igen och det kändes väldigt bra.

Karat River vann sin semifinal till Breeders Crown och var trea i finalen bakom vinnande Francesco Zet. Den fyraårige hingsten har nu sprungit in nästan 1,4 miljoner kronor. Han startade aldrig som treåring eftersom han inte orkade med sin stora kropp, och debuterade på tävlingsbanan först i år som fyraåring den 10 mars.

– Han är fortfarande inte hundra i stilen men från början hade han noll stil. Han har verkligen tagit loppen på rätt sätt och utvecklats. Jag kände ganska tidigt att han hade bättre styrka än en vanlig häst, sa Johan Untersteiner.

Asteroid blev tvåa och Sourire Frö höll till tredjeplatsen.

Galopp för Aetos Kronos – ”Men kändes mycket finare idag”
Johan Untersteiner körde även hårt betrodda Aetos Kronos i den andra avdelningen på V64. Den Jerry Riordan-tränade stjärnhästen gjorde sin andra start efter comebacken där han blev tvåa i Kalmar. Men nu straffade Aetos Kronos ut sig med galopp efter cirka 150 meter.

– Han blev för taggad bakom bilen och gick iväg från början men sedan blev han lite väl ivrig och tyvärr kom galoppen. Men i det stora hela kändes han otroligt fin och var så löpglad idag. Det var en helt annan häst idag än i Kalmar senast och jag är glad för den feelingen, sa Johan Untersteiner.

Vann loppet gjorde istället Eddy West som spurtade sylvasst till seger för sin tränare Claes Sjöström. Detta efter att ha bidat sin tid i tredje par utvändigt, samtidigt som Gooner dirigerat i ledningen via 1.10,3 första 500 metrarna och 1.12,1 första varvet. Favoriten Mister Hercules avancerade fram utvändigt om ledaren efter ett varv och slog klorna i ledande Gooner vid upploppets början. Han såg ut att gå mot seger men började schabbla med travet den sista biten och galopperade över mållinjen som slagen tvåa. Segertiden för Eddy West blev 1.11,2/1640a och förstapriset var 100 000 kronor.

– Idag blev det ett perfekt lopp igen och det är häftigt att han kan spurta så här, sa Claes Sjöström.

100:e tränarsegern till Nurmos i år på Solvalla
Solvallas överlägsna ledare av championligan då det gäller antalet tränarsegrar, Timo Nurmos, tog en dubbelseger ikväll varav en av dem var på V64. Det var Destino D.J. som hade uppvisning för Jorma Kontio i den fjärde avdelningen då han resolut dundrade till ledningen tidigt och anförde i ett stenhårt tempo, 1.08,3 första 500 metrarna och 1.10,3 första varvet. Trots det höll Destino D.J. undan till en säker seger och imponerade på tiden 1.11,7/1640a.

– Hästen var mycket fin idag, berömde Jorma Kontio.

Destino D.J. blev därmed en jubileumshäst för Timo Nurmos då han ordnade dennes tränarseger nummer 100 bara på Solvalla hittills i år.

Fredagskvällens andra Nurmos-seger ordnade fyraårige Global Caps som vann på 1.15,5/2140a i sin tredje start. Äger gör bland annat NHL-stjärnan Nicklas Bäckström tillsammans med Peter ”Foppa” Forsberg.

Se även dagens V64 resultat fredag 25 november 2022

Michael Carlsson, Kanal 75