Högklassig sport rakt igenom. Midsommardagens Breeders’ Crown-tävlingar på Rättvik bjöd på massor av godbitar.

– Det här är nog min pensionsförsäkring, skojade Åke Lindblom sedan han åkt ifrån konkurrenterna med benet i vädret bakom Power Doc.

I senaste starten spurtade han formidabelt som 204-oddsare i Kungapokalen. På lördagen var spelarna med på noterna när Power Doc utklassande sina kullkamrater i Breeders’ Crown-loppet för fyraåriga hingstar/valacker på Rättvik.

– Det är en enorm utveckling i honom. En liten lätt häst som har speed och styrka och är fantastiskt klok och fin. Det är nog min pensionsförsäkring, det skulle jag tro, han är ruggigt fin, njöt Åke Lindblom sedan han tangerat banrekordet 1.11,8/2 140 meter autostart i en överlägsen spetsviktoria där han kunde unna säga att sträcka benet upp i luften i elegant segergest över mål.

Xerava mot första miljonen
Men tangeringar var ingenting som treåringarna nöjde sig med. Hemmahästen Xerava C.D. fortsatte sin marsch mot stjärnorna när hon spårade runt om för Mats E Djuse och gnuggade stonas banrekord med en tiondel till 1.13,9/2 140 meter autostart.

– Jättehäftigt att det går vägen. Hon ser inte mycket ut för världen. Hon har två stora öron, det är det man lägger märke till. Hon överraskade på oss när hon började tävla och det har varit väldigt positivt hela vägen, sade tränaren Hans R Strömberg om stoet som bara förlorat en gång och tjänat 925 000 kronor på karriärens sju starter.

Lika spikrak har inte vägen varit för jämnårige Night Art som ”bara” vunnit varannan start, men Robert Berghs senaste Googoo Gaagaa-löfte visade kulltoppskapacitet då han dånade runt på 1.12,3 över samma förutsättningar och putsade hingstarnas banrekord med sju tiondelar.

Lysande comeback av Lara Boko
Mest imponerande av alla var ändå Lara Boko. Timo Nurmos oaksvinnare svarade för en glimrande årsdebut när hon med skor på hovarna dansade undan på 1.12,1 för en lyrisk Mika Forss.

– Man kan säga att hon var okörd till slut. Hon kändes mycket finare än förra året. Lugn och med fin med spänst hela vägen, mös segerkusken.

Snabbast under dagen blev stallkamraten Antonio Trot som vrålspurtade förbi en tapper Diamanten på skarpa 1.11,0/2 140 meter autostart i Midsommarloppet för Magnus A Djuse. Det gav en favoritbetonad GS75 där utdelningen för sju rätt stannade vid 3 306 kronor.

Se även dagens GS75 resultat lördag 25 juni 2022

Robin Johansson, Kanal 75