Ingen start sedan oktober 2020. Men Strong Heartbeat är en häst med skyhög kapacitet. Trots den långa tävlingsfrånvaron kunde sexåringen ta en komfortabel seger på V86. Strong Heartbeat var ett stort löfte som tre- och fyraåring men senaste gången vi såg honom var i en semifinal till Breeders Crown i oktober 2020. Femton månader senare var Jörgen Westholms adept tillbaka på Solvallas tävlingsbana. Med besked.

Trots den långa avsaknaden av lopp visade, den nu sexårige valacken, sina stora kvaliteter. Strong Heartbeat lämnade sin position i tredje par utvändigt för attack med knappt 800 meter kvar och arbetade sig snabbt fram mot Wagger Zacker i täten. Ledaren kämpade emot väl, men var utan makt att stå emot till slut. Övertygande seger direkt i comebacken, på 1.13,8 över 2160 meter, för Strong Heartbeat som går en mycket spännande framtid till mötes.

– Vi visste att han har kapacitet, men han har inte tränats så hårt, kvalloppet är det fortaste han har sprungit och det var ju ett tag sedan nu. Vi tänkte att han kanske behövde lite mer, men så vinner han på det här viset. Det är en bra häst men vi har haft lite problem med fräschören. Vi ska pyssla om honom den kommande veckan och känns det bra då så är jag väldigt optimistisk, sa Jörgen Westholm.

Håll ögonen på Darlington Fame
En häst att verkligen hålla ögonen på i fortsättningen är Darlington Fame. Det fyraåriga stoet som tränas av Halmstads Per-Emil Henriksson bjöd på en riktigt svettig insats för seger på Åby.

Tillsammans med sin kusk Markus Niklasson fick hon inleda loppet ute i spåren, backades ned sist i fältet, men sändes på först i tredjespår igen inför slutvarvet. Där blev Darlington Fame kvar, men det utgjorde inget hinder för besöket i vinnarcirkeln. Det tuffa stoet kopplade greppet en bit in över upploppet och höll säkert undan för invändigt störtdykande Haha Ha.

– Det känns såklart väldigt bra, hon är väldigt grundkapabel. Hon har något utöver det vanliga, känns det som. Hästen har aldrig gått sig trött i ett lopp hittills och alltid sprungit med spänsten över mål. En fantastisk häst. Inget löste sig som det skulle i loppet, men hon var bara bäst helt enkelt. Det är magiskt att få ta fram hästarna och följa dem hela vägen, sa Per-Emil som också äger och är uppfödare till Darlington Fame.

Tale of Jacks gick segrande ur duellen
En riktigt häftig duell kunde bevittnas på Solvalla. Tale of Jacks och Maverick Dream i var sin sida av ringhörnan. Tale of Jacks svarade ut sin motståndare i körningen om ledningen, men Maverick Dream vreds ut utvändigt inför sista varvet på nytt.

In på upploppet såg ledaren ut att ha det klappat och klart, men då återkom Maverick Dream för ett sista anfall. Stenhårt i mål, målfotot fick fälla avgörandet – som visade att Tale of Jacks hade nosen först. Bollnäs Mikael Cedergren tränar den fina vinnaren som kördes av Peter Eriksson. Segertiden 1.11,7 över 1 640 meter auto.

Staro Leonardo i strålande form
Staro Leonardo håller högsta form. Det visade valacken som tränas av Joakim Lövgren när han vann snabbloppet i Mölndal. Hästen var ensam på banan, när det väl kom till kritan. Staro Leonardo tog hand om taktpinnen och började lämnade motståndet in i sista sväng när Lövgren tryckte på gasen. Överlägsen seger och strålande intryck på segertiden 1.12,7 över 2140 auto med sparat i mål. En häst som var på riktigt fint travhumör på Solvalla under kvällen var Baula som hittas i Massimo Vassallos regi. Stoet tog snabbt över ledningen för Magnus A Djuse som såg ut att ha fullt i linorna hela vägen till mål. En mycket vass vinnare.

Danskt i inledningen på Åby. Peter Ingves fick stifta trevlig bekantskap med åttaåriga stoet Tour Eiffel, i träning hos Morten Melin. Ekipaget lämnade inget åt slumpen, tog över ledningen tidigt och såg till att hålla farten uppe. Tour Eiffel försvarade sig helhjärtat för en säker – och imponerande seger. Nu var det dags för Hard Landing. Fyraårsstoet från Stefan Melanders stall fick här i sin elfte start äntligen sätta pricken över i:et. Örjan Kihlström i sulkyn tog sats, landade mjukt utvändigt om ledaren med ett varv kvar och därifrån kunde man kontrollera. Hard Landing avgjorde enkelt och över upploppet och gick ifrån med ett par längder.

Cambria var svaret i stayerloppet på Åby. Thomas Dalborg tränar och satt också vid spakarna bakom valacken som avancerades fram för att ta över ledningen med två varv kvar av loppet. Aktionen kan inte sägas ha varit helt fläckfri den sista biten, men styrkan var det sannerligen inget fel på. Cambria vann med säker marginal till motståndet. De som hittade åtta rätt på V86 belönades med 3034 kronor. 56 kronor för sju rätt och jackpot för sex rätt.

Se även dagens V86 resultat onsdag 26 januari 2022

Daniel U. Olsson, Kanal 75