Etta, tvåa och trea. Daniel Redén gjorde rent hus i Svenskt Travkriterium.

– Med 100 procent min största seger känslomässigt, sa Daniel Redén efter att Propulsion-sonen Xanthis Harvey fixat stallets tredje raka seger i det klassiska storloppet.

Daniel Redéns hästar dominerar på svenska travbanor. Svenskt Travkriterium blev ännu en uppvisning från stallet då Xanthis Harvey slutade etta, Bengan tvåa och Ante la Roche trea.

Det var dessutom tredje året i rad Daniel Redén vann det klassiska unghästloppet: 2020 vann Brambling och 2021 vann Francesco Zet. Örjan Kihlström körde vinnaren Xanthis Harvey och det var stjärnkuskens åttonde seger i kriteriet.

– Helt overkligt. Xanthis Harvey har känt som något extra hela tiden, roligt att han fick visa det i dag, sa Örjan Kihlström

Daniel Redén var tagen efter segern och det handlade inte om att stallets hästar tillsammans tjänade fantastiska sju miljoner kronor i loppet!

– Det betyder ingenting, äran att få vara med i detta loppet och få vinna… Med 100 procent min största seger känslomässigt.

Orsaken till de starka känslorna var att vinnaren Xanthis Harvey är en son till Daniel Redéns förra stjärna Propulsion. Propulsion som efter sin triumf i Elitloppet 2000 blev av med samtliga segrar och resultat i karriären på grund av en behandling som unghäst i USA, som inte är godkänd för tävling i Sverige.

Dubbelseger för Nurmos
Timo Nurmos hade också en stor dag på Solvalla och det blev först vinst i STL Open och sedan dubbelseger för stallet i Svenskt Travoaks. I Svenskt Travoaks var favoriten Bonneville W.I. starkast över upploppet och satte huvudet först efter en resa utvändigt om stallkamraten Aurelia Express som blev tvåa.

Ulf Ohlsson körde vinnaren och han var förstås mycket nöjd efter segern värd 2,8 miljoner kronor.

– Hon är stark och går hela vägen, en fantastisk prestation, fantastiskt kul så klart. Det är de här loppen man ser fram emot, kul att vinna, sa segerkusken som även var tvåa med Bengan som tjänade två miljoner kronor i kriteriet

Aurelia Express såg länge ut som en vinnare i oaks men vinglade sista biten när Erik Adielsson drog tussarna ur hästens öron och tappade farten. Utan bomull i öronen blev även det treåriga stoet lite rädd och sparkade bakut efter mål och träffade kusken olyckligt.

– Hon blev rädd för publikljudet och kickade ett par gånger mot mig. Det gjorde fruktansvärt ont, men peppar, peppar ta i trä… jag hade tur och det känns som att jag kan fortsätta köra, sa Erik Adielsson som tog sig för benet och haltade när han gick tillbaka till stallbacken.

Andraplatsen var värd 1,4 miljoner kronor. Erik Adielsson var senare tillbaka i sulky och blev trea i kriteriet med Ante la Roche som tjänade en miljon kronor.

Djuse skrällkusk x2
Finalen av STL Open med 750 000 kronor till vinnaren såg ut att bli en enkel resa mot vinnarcirkeln för favoriten Hail Mary då Örjan Kihlström enkelt kunde köra till ledningen och sedan bestämma tempot. Men 250 meter kvar kastade Magnus A Djuse loss Brother Bill efter en ryggresa i andraspår. Timo Nurmos stjärna avslutade sylvasst och avgjorde mycket enkelt. Magnus A Djuse kunde bjuda på en segergest i god tid före mål.

– Han var lugn och fin i loppet, men jag trodde det hade gått lite för sakta för att slå Hail Mary. Han avslutade otroligt, sa Magnus A Djuse.

Magnus A Djuse var inte nöjd med den segern och han skrällde även i klass I-finalen (V75-5) tillsammans med Fredrik B Larsson-tränade Robthebank.

Imponerande dubbel för Westholm
Santos de Castella och Jörgen Westholm bjöd på stor uppvisning i finalen av bronsdivisionen som inledde V75. Special Major var snabbast från start men Jörgen Westholm var vaken och tog sig ut från direkt innerspåret och körde resolut mot ledningen. Trots 1.07,7 första 500 meterna och 1.10,7 första 1 000 vann Santos de Castella lekande lätt med tussarna (extraväxeln) kvar i öronen Förstapriset 220 000 kronor.

Lika enkelt såg det ut i V75-2 där Jörgen Westholm dominerade loppet från start till mål i spets med favoriten Roll Control. 1.12,2 blev segertiden över 2140 meter autostart. Även här var förstapriset 220 000 kronor.

– Han kändes ganska oslagbar hela vägen, det var en skön känsla, kommenterade Jörgen Westholm.

Solvallatränaren Westholm hade en toppdag och blev även delad trea i Svensk Travoaks med Queen Belina som tjänade 518 000 kronor.

370 med sju rätt
Styrkeprovet Walter Lundbergs Memorial avslutade V75 och det blev en triumf värd 300 000 kronor för Katja Melkko-tränade High On Pepper. Jorma Kontio tog ett tidigt initiativ och vann från spets. V75 lockade med en drömjackpot och när krutröken skingrats vann drygt 370 vinnare med sju rätt 300 061 kronor. Sex rätt gav 967 kronor och fem rätt 91 kronor.

Se även dagens V75 resultat lördag 24 september 2022

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75