Following tog skalpen på sina kullkamrater i E3-finalen i lördags. Nu förstärker Stefan Melander stallet med ytterligare två USA-födda Nuncio-söner som siktas mot Svenskt Travkriterium.

– De ska åka så snart det går. De kommer väl till helgen tror jag, säger Stefan Melander till Travronden angående miljonären Letsdoit och 1.09-travaren Thereisnolimit.

Following gjorde bara fem starter på andra sidan Atlanten. I lördags besegrade han den samlade svenska kulltoppen i E3-finalen på Örebrotravet och sprang in en miljon kronor. Och Stefan Melander har fler svenskfödda söner till sin förra superstjärna Nuncio hos brorsonen Marcus Melander i USA.

Nu ska Letsdoit och Thereisnolimit återvända till sitt fädernesland, båda med vassare meritlistor än Following hade och dessutom purfärsk form. Natten mot tisdagen segrade nämligen båda hästarna i sina amerikanska avskedsföreställningar på ett regnplågat Pocono Downs i Pennsylvania.

Otur i Hambokvalen
Det innebär att Letsdoit segrat i 4 och varit på prispallen i 11 av karriärens 17 starter med cirka 1,5 miljoner kronor insprunget. Med knappt hälften så mycket prispengar, men ett betydligt snabbare rekord ståtar Thereisnolimit som vunnit 4 och varit på prispallen i 9 av karriärens 16 starter. Hästen dundrade nämligen runt Meadowlands på vassa 1.09,0/1 609 meter i mitten av juli.

Båda hästarna misslyckades med att kvala in till Hambletonian för en månad sedan, men hade då den gemensamma oturen att från svåra startspår hamna allra sist i fältet i sina respektive försök. Natten till tisdagen kördes de betydligt mer offensivt i enklare konkurrens och gick undan på övertygande sätt.

Fyra miljoner till vinnaren
Uttagningsloppen till Svenskt Travkriterium avgörs på Solvalla 9 september vilket innebär att de två treåringarna näppeligen hinner göra någon start på svensk mark innan dess.

– Att komma från USA och tävla direkt har väl hänt i alla tider. Jag tror inte tidsomställning och tävlingar är så farligt. Hur det blir med nytt foder och så kan man aldrig svara på. Sedan blir det tufft med ett varv längre. Men vi får se. Det ska bli ruggigt spännande, säger Stefan Melander till Travronden.

Att treåringar gör resan från den penningstinna amerikanska unghästcirkusen till Sveriges största treåringslopp är emellertid inte speciellt vanligt. Det mest lyckade exemplet är Mr Lavec som tog hem Svenskt Travkriterium 1994 för Jimmy Takter.

Kramer Boy och King Lavec försökte samma sak under 1990-talet, men fick nöja sig med andraplatser. Förstapriset i Svenskt Travkriterium är fyra miljoner kronor för hästar som likt Letsdoit och Thereisnolimit deltar i premiechansen.

Kanal 75