Vilken julklapp det kan bli för alla travälskare. Chansen finns nämligen att obesegrade superstjärnan Calgary Games debuterar i Paris på självaste julafton.

I Sverige var julafton till nyligen den enda travfria dagen på hela året. I Frankrike har man andra traditioner. Där travas det alltid 24 december och ibland faller det sig så att en av vintermeetingets absoluta höjdpunkter utspelar sig på Vincennes.

Så blir fallet i år när de båda ”extrakvalen” till Prix d’Amerique avgörs, Criterium Continental för fyraåringar och Prix Tenor de Baune för femåringar. Senast det inträffade var 2017 och en som garanterat har ljuva minnen från den julaftonen är Timo Nurmos. Det var nämligen då han vann Prix Tenor de Baune med sin allra största stjärna Readly Express, som sedan gick vidare och tog hem Prix d’Amerique en månad senare.

I pappas fotspår?
Nu kan historien upprepa sig för sonen och arvtagaren Calgary Games. Timo Nurmos’ sällsynt sparsamt matchade fenomen har inte synts på tävlingsbanan sedan triumfen i Europaderbyt på Åby för drygt ett år sedan. Därefter har den i nio starter obesegrade hingsten ägnat sig åt avelsarbete, men nu är en comeback nära förestående.

På söndagen gick Calgary Games ett träningsjobb på Solvalla varpå Nurmos inte ville avslöja så mycket mer än att han var väldigt nöjd med hästen, att man vill att han ska fortsätta tävla och att han kommer att gå ett kvallopp på Solvalla inom kort. Även om Nurmos är hemlighetsfull med planerna är det svårt att föreställa sig att siktet skulle vara inställt på något annat än Prix d’Amerique sista söndagen i januari.

Favorit att vinna Prix d’Amerique
Det tror i alla fall oddssättarna där femåringen är förhandsfavorit till segern till oddset 3,75 hos ATG, hälften så lågt som fjolårsfavoriten och elitloppsvinnaren Etonnant. Och ska Calgary Games vara med i Prix d’Amerique måste han kvalificera sig då hans i sammanhanget låga prissumma på 6,5 miljoner inte kronor inte lär räcka för en friplats.

Det sker antingen i kamp med äldre hästar via de så kallade ”B-loppen” eller genom att gå i pappas fotspår och vinna Prix Tenor de Baune. Skulle Timo Nurmos välja att debutera Calgary Games på Vincennes på julafton, men misslyckas med att vinna Prix Tenor de Baune så återstår ytterligare tre chanser att kvala in till världens tuffaste travlopp som i år avgörs 29 januari med över tio miljoner kronor i samlade prispengar.

Kvalloppen till Prix d’Amerique 2023

  • 20 november – Prix de Bretagne (2700 m / volt)
  • 11 december – Prix du Bourbonnais (2850 m / volt)
  • 24 december – Criterium Continental (2100 m / auto)
  • 24 december – Prix Tenor de Baune (2700 m / volt)
  • 1 januari – Prix de Bourgogne (2100 m / auto)
  • 15 januari – Prix de Belgique (2850 m / volt)

Robin Johansson, Kanal 75