Succén bara fortsätter för Mattias Djuse efter de senaste superåren och nya hästägare ansluter på löpande band. Under den gångna helgen blev det nya framgångar och en halv miljon kronor inkört till stallet. Djuse har rivstartat det nya året och inför jackpoten på V86 har han en het vinstchans.

– Beenthereseenthat kommer att vara klart bättre nu med loppet i kroppen. Dessutom är det kortare distans så det är två stora plus, säger Mattias Djuse som hoppas att hästen kan leda runt om för broder Magnus som även han har börjat det nya året strålande efter sin Thailands-semester med 24 segrar.

För två år sedan krossade Solvalla-tränaren sina tidigare rekord och stallets hästar sprang in 15,1 miljoner kronor. I fjol blev det ännu bättre med drygt 21,2 miljoner kronor inkört med oerhörda framgångar och storloppssegrar. Mattias Djuse bara fortsätter att leverera och har inte vilat på hanen sedan det nya året inleddes. Stallets hästar har redan vunnit 13 lopp och sprungit in 1,7 miljoner kronor vilket gör att Djuse ligger på tredje plats i landets tränarliga. Så sent som under den gångna helgen på Solvalla blev det seger i V75 genom Global Classified och dessutom flera andra fina placeringar i de penningstinna loppen vilket gjorde att stallet drog in en halv miljon kronor.

– Hästarna gjorde fina prestationer i lördags och starten på det nya året har varit bra så vi får vara nöjda. Vi försöker att vara med och tävla året runt och det är fina pengar att köra om på Solvalla och i V75, säger Mattias Djuse.

– I fjol hade vi några toppar som vann större lopp och då tog det lite mer när det gäller inkörda pengar. Vi hade även en mycket bra bredd i stallet precis som året innan. Jag tycker att vi är rätt på det med vårt koncept med olika träningsupplägg för hästarna. Det är också många nya hästägare som har hört av sig och sedan i fjol somras har det kommit flera nya hästägare. Det är jättekul så klart, menar Mattias.

111 hästar i träning – men många fler utöver det
På träningslistan just nu står det att det finns 111 hästar i träning. Det är i princip fullt även om det alltid finns plats för riktigt bra hästar.

– Tvååringarna är heller inte med på den listan utan de är utplacerade hos olika tränare för inkörning och uppträning. Främst är det Diederik Meilink, Anders Göstasson och Tobias Gustafsson som ansvarar för tvååringarna innan de kommer hit. Sedan är det ytterligare ett gäng som är konvalescenter och hästar som vilar som är placerade på andra ställen och inte är med på träningslistan, säger Djuse.

Bakslag efter operationen av nyckelbenet
Själv får han dock stå vid sidan av ett tag till och titta på när personalen tränar hästarna. Det var strax innan jul som Mattias Djuse blev påkörd i ett lopp och skadade sig illa så att han tvingades operera nyckelbenet.

– Jag blev överkörd helt enkelt, säger han.

– Det blev tyvärr lite bakslag efter operationen vilket gör att det blir ytterligare några veckors vila innan jag kan vara med och köra häst igen. Men benet ligger rätt och det läker på bra nu i alla fall.

”Gjorde sig illa efter E3-finalen – en häst för V75”
Fram tills dess att han är med i matchen igen kan Mattias mycket väl få glädja sig åt nya framgångar på onsdag. Det är Bjerke och Solvalla som delar på V86 Xpress och det är en omgång som är kryddad med en jackpot. En ensam vinnare kan ta hem 32 miljoner kronor enbart på åtta rätt, och Djuse har en häst till start på V86. Det är den femårige valacken Beenthereseenthat som nyligen gjorde årsdebut och då blev femma över lång distans. Det här är annars en häst som har matchats i tuffa sällskap som unghäst och som varit med i flera Margareta-lopp och även i finalen av korta E3. Där blev han fyra på tiden 1.11,2/1609a, bakom topphästar som Following, Bedazzled Sox och Corazon Combo.

– Beenthereseenthat (V86-2) tog ledningen i årsdebuten och fick lite press i omgångar över lång distans. Han fick liksom inte slappna av någon gång och blev lite trött till slut. Hästen hade inte startat på ett tag och kommer att vara klart bättre den här gången. Dessutom är det kortare distans vilket är ett klart plus. Han har ett bra läge igen och är snabb ut bakom bilen. Jag hoppas att han tar ledningen och då borde han ha vissa möjligheter.

– Hästen gjorde sig illa efter E3-finalen och det tog över ett år för honom att komma tillbaka efter den skadan. Nu är han fräsch och fin och ser pigg och glad ut efter förra loppet. Jag tycker att det här är en häst som kommer att duga i den här typen av lopp framöver och även i V75 när han kommer i riktig form. Det är inte omöjligt att han kan hålla hela vägen nu för han känns som sagt bra. Öppet huvudlag och jänkarvagn igen och sedan får vi se med skorna om det kan bli sommarbalans eller bara kortare broddar än senast, säger Mattias Djuse.

Kanal 75