Toppkusken har förutsättningar för fin kväll, just nu en av Norges hetaste kuskar med flera spännande uppsittningar. Dag-Sveinung Dalen har fina förutsättningar för seger när jackpotpengarna ska fördelas på V86. Det råder jackpotfeber på V86. Förra veckans omgång bjöd på en omöjlig rebus där samtliga spelare gick bet i jakten på alla rätt. Något som resulterar i att en ensam vinnare har möjligheten att bärga cirka 32 miljoner kronor när Solvalla under onsdagen delar omgången med den norska nationalarenan Bjerke.

En kusk som har goda förutsättningar att få besöka vinnarcirkeln är skicklige Dan-Sveinung Dalen. Den 33-årige sulkysnitsaren blev norsk kuskchampion både 2020 och 2021 och ligger, efter årets första fem veckor, i topp av den norska kuskligan. I den första avdelningen av V86 sitter han, för första gången, upp bakom en häst som visat sig ha fått ordentlig smak för segrar. Jens Kristian Brenne-tränade 2 Max Eagle F.T (V86-1) skyltar med tre raka vinster i raden.

– Max Eagle F.T har jag inte suttit bakom tidigare, men jag har kört en hel del mot den och han har ju visat bra och stabil form och gjort några riktigt rejäla prestationer. Det ska bli spännande att stifta bekantskap med den hästen, säger Dag-Sveinung.

Ni börjar från spår två och stöter på flera andra segervana motståndare. Vad tänker du?

– Vi får ta ett litet snack med tränaren som brukar ha bra koll på sina hästars styrkor och svagheter, så får vi försöka lägga upp en plan utifrån det. Men att vi står passande till här, det tycker jag.Fin form och under utveckling

En häst som däremot ännu aldrig fått njuta segerns sötma är 7 Fridi (V86-3). Något som man kanske kan tycka det borde bli ändring på snarast. Det lilla stoet med det stora hjärtat från Arnt Foss stall har placerat sig på silverplats i hälften av karriärens tio starter. Precis som senast, då hon höll starkt efter att ha kört sig till spets.

– Hon tycker jag har gjort ett par fina lopp nu och det var inte direkt någon skam i att förlora senast, för den hästen som vann visade sig vara ganska så bra och det tycker jag Fridi också är. Det är en häst som är i fin form och under utveckling, så det ska nog vara chans att vara bland de tre här så länge vi får ett passande lopp.

Bakom 1 Snabba Beslut T.A (V86-5) är Dalen ordinarie kusk. Stoet har ett lukrativt utgångsläge med innerspår i volten, men däremot ingen smickrande formrad. I senaste starten tröttnade hästen trots en resa i rygg ledaren.

– Det blev ett lite tokigt lopp, hon tappade mark upp till start som vi var tvungna att hämta i kapp vilket väl resulterade i att hästen gick ett 2600-meterslopp när de andra gick 2100 meter och det kändes väl inte så motiverande…Den insatsen kan vi nog glömma och nu gör vi lite ändringar som vi hoppas slår väl ut och då kan vi nog få en hygglig placering.

Mer intressant är måhända styrningen bakom 10 Gold Ripasso (V86-7). Valacken som tränas av Trude Kleveland har visat skarp form den senaste tiden och var inte långt från segern på norska V75 senast efter en snygg avslutning. Det här blir första gången som Dalen sköter tömföringen.

– Honom har jag också kört en del mot och det är ju en av flera hästar från Kleveland som börjat göra det väldigt bra och jag tycker väl att det loppet som han gjorde senast var väldigt bra med en strålande avslutning. Vi får hoppas att hästen har bibehållit den fina stilen och då lär han nog stå för en fin prestation även nu.

Vilken av dina styrningar tycker du känns mest spännande på förhand?

– Det är klart att det är ett par bra hästar och jag tycker det ska bli spännande att stifta bekantskap med de två nya uppsittningarna, speciellt Max Eagle F.T som gjort så fina insatser, den ska det bli ”artig” att köra, avslutar kuskstjärnan.

Kanal 75