Andreas Lövdal har glänst under sina första månader som proffstränare. Norrmannen avslutade fjolåret med nästan 50 i segerprocent och 2024 ser inte ur att bli mycket sämre. Till onsdagens V86 mönstrar han två favoriter från stallet.

– Det är två av mina finaste hästar.

Andreas Lövdal har tagit den långa vägen mot toppen. Han flyttade till Sverige som 13-åring för att studera på travskolan Wången. Därefter jobbade han som lärling hos bland andra Per Linderoth och Jerry Riodorn. Mest känd är han för sin sexåriga sejour hos Timo Nurmos där den framgångsrike lärlingen blev ansiktet utåt för stallet. I augusti förra året plockade Andreas ut sin proffslicens och nu gör han sitt första hela år på egna ben.

– Det är mycket som är nytt men det känns bra. Det är kul att vara igång och driva ett eget stall, både stimulerande och motiverande, säger Andreas Lövdal.

– Prestationerna har varit helt okej. Det har varit lite tuffare för oss i större lopp och vi väntar fortfarande på den första segern på V75. Men stallet växer och vi plockar in fler spännande hästar. Målet är att vi ska bli slagkraftigare i de större loppen.

Just nu har Andreas 30 hästar i träning.

Vad säger du om kapaciteten i stallet?

– Blandad kompott. Vi har en del hästar som känns spännande och som vi kan räkna med framöver.

Hur är stallformen?

– Vi har haft en del hästar som har underpresterat på senare tid, och det har visat sig vara lite slem i halsen på dem. När man tävlar på hög nivå så märker man tydligt när hästarna inte är 100%. Det blir lätt att hästar som man plockar in tar med sig något skit och sprider vidare. Stallet är inte så stort så det får man räkna med.

V86 växlar denna vecka mellan Bergsåker och Solvalla och norrmannen startar två hästar på hemmabanan.

– Det är två av mina finare hästar. Trots skiten som sprider sig i stallet så kommer båda med bra form.

”Otroligt startsnabb”
I den andra avdelningen gör 6 Orlando Viva sin tredje start för året. Det fyraåriga stoet stod för en gedigen insatts i Margaretas tidiga unghästserie i början av februari där ekipaget travade in som trea i mål. Senast slutade hon sjua efter ett tufft sistavarv.

– Det var ett tufft lopp. Jag tycker inte att hon presterar så mycket sämre än resterande hästar men hon hamnar i läge som inte riktigt passar henne, hon är mer snabb än stark.

Hur svarade hon på loppet?

– Hon har svarat bra. Vi har gått normala jobb i träning och allt känns i ordning.

Fina insatser i fjol med barfota fram – är det upplägget i morgondagens lopp?

– Ja. Hon körde barfota sista månaderna förra året och presterade bra. Vi plockar av henne skorna fram till imorgon, jag tror att hon kommer svara lika bra på det i år.

Goda segerchanser?

– Absolut. Hon är väldigt startsnabb, otroligt startsnabb. Jag inte riktigt tryckt av henne ännu, men när man väl gör det så går det undan.

”Karriärens bästa lopp senast”
4 Express cash (V86-4) har gjort två starter i år. Årsdubeten resulterade i seger och senast slutade han fyra.

– Senast gjorde han sitt bästa lopp i karriären. Det blev ett tufft sista varv mot bra hästar, men han svara bra på det.

Tror du på en lika bra prestation imorgon?

– Det tror jag. Han blir en häst att räkna med. Många starka hästar i loppet, men jag tycker att han är bra själv. Han har sett bra ut i träning och formen är bra också. Tanken är att vi kör med jänkarvagn, sen får jag se om jag tar av skorna. Jag är sugen på det.

Vem kommer till Solvalla med störst chanser?

– Svårt att sätta någon för den andra. Selar man ut hästar i deras kapacitet tror man alltid på seger, säger Andreas Lövdal.

Kanal 75