På lördag den 30 april 2022 är sista chansen att kvala in till Paralympiatravet. Men Per Nordström åker ut till loppet med en annan plan.

– Vi går all in och kör för en rosa biljett, säger Nordström om sin stjärna Önas Prince.

Vinnaren i Håkan Lillis Olssons lopp (V75-6) får en friplats i Paralympiatravets final nästa vecka. Men deltagandet är inte obligatoriskt, vilket Roger Malmqvist visade i fjol då han tackade nej efter skrällvinsten med Dragster.

Och Per Nordström verkar inte ha siktet inställt mot årets första miljonlopp på Åbytravet. Istället handlar allt om Elitloppet på Solvalla sista söndagen i maj.

En seger på lördag skulle inte garantera någon plats där, men kraftigt stärka aktierna för fjolårets vinstrikaste fyraåring i landet att få vara med i vad som efter uppgraderingen till fem miljoner kronor i förstapris nu blivit världens högst doterade travlopp med 11 350 000 kronor i totala prispengar. En inbjudan som symboliseras av en rosa biljett.

”Kan göra det från utsidan”
Vägen dit blev lite längre då Önas Prince i comebacken fick sträcka vapen mot en makalös San Moteur i årets snabbaste lopp i Sverige.

– Han var jättebra. Jag kan inte plocka fram så många andra hästar som årsdebuterat på 1.09,6. Det man måste sätta in i det här perspektivet är att jag inte kan toppa hästen till årets första lopp, det är inte årets viktigaste. Han var rejält förberedd och det är inget som han tagit skada av. Han fick mjölksyra sista biten och kunde inte försvara sig mot två väldigt, väldigt bra hästar för dagen. Nu kommer jag med en vassare och bättre häst som fått ett lopp innanför västen, säger Per Nordström.

På lördag väntar spår 4 bakom bilen mot flera startsnabba konkurrenter.

– Jag tänker inte så mycket på de andra hästarna utan har fullt fokus på min häst och det finns bara en sak som gäller, det är full fart framåt från början. Vi kör för en rosa biljett och jag vet att han kommer att göra ett bra lopp. Ledningen är inte något måste, utan nu tror jag att han är så pass bra att han även kan göra det från utsidan, säger Nordström som räknar med en bättre prestation på lördag.

– Nu kommer jag med en vassare och bättre häst som fått ett lopp innanför västen. Jag ser på pulsmätaren att nu han är på den låga vilopulsen som han är när han är i topptrim.

”Matchar dem pulsmässigt”
Men Nordström nöjer sig inte med det utan selar även ut Kentucky River (V75-2) som galopperade som favorit på V75 hemma på Jägersro i sin senaste start.

– Han galopperade av två olika anledningar. In i första sväng var det en häst framför som galopperade, kusken tog upp lite grann och det blev en liten temposänkning med en kedjereaktion som gjorde att jag fick ta i honom lite grann och det klarade han inte av. Sedan när han hade ställt sig så var jag på väg att söka mig fram mot klungan, då hittar han skuggan till plattan där vår huvudstarter står. Det är en ganska stor fyrkantig skugga på bortre långsidan. Den tog han ett jätteskutt över. Det har vi försökt eliminera med en jordbländare som gör att han inte ser ner på backen. Sedan kommer att gå med ett open eye-huvudlag nu när det är bilstart så jag kan ha lite mer tryck i linorna.

Hur startsnabb blir han med det huvudlaget?

– Han är väl medel. Det är ingen startsnabb häst, det vill jag inte påstå. Sedan är han stark och relativt oöm för positioner, så jag får försöka hitta ned i ett vettigt slagläge. Annars brukar det vara ledigt i dödens, då får vi köra fram dit och försöka ta dem på styrkan helt enkelt, säger Norström som håller sin fyraåring högt.

– Det är riktigt kapacitet i hästen. Han har tränat med mina bättre hästar, både med Önas Prince och med Harran Boko över vintern och matchar dem pulsmässigt, så det är verkligen hjärta och lungor i den här hästen. Men han måste gå felfritt, jag tycker på pappret att det är bättre hästar emot den här gången. Det saknas inte motstånd, men han är ett tidigt streck och en av de som kan vinna loppet.

Hur skulle det vara att få den rosa biljetten?

– Jag köpte min första häst när jag var tolv år och har hållit på med det här i 42 år nu. Det är vad man drömt om hela livet så naturligtvis vill vi dit.

Kanal 75