Han hade ett rekordår i fjol både när det gäller segrar och inkörda pengar. Oskar Kylin Blom blev dessutom både kusk- och tränarchampion på hemmabanan i Gävle. På lördag den 15 januari 2022 är han i hetluften med tre spännande hästar i V75.

– Det är tre outsiders och kanske är Morotai Degato bästa chansen, säger Kylin Blom.

Lördagens V75 avgörs på Gävletravet där hemmaprofilen Oskar Kylin Blom har flyttat fram sina positioner rejält de senaste åren. Resultaten har bara blivit bättre och bättre och i fjol blev det succé både vad det gäller segrar och inkörda pengar både som kusk och tränare. Stallets hästar vann 66 lopp och sprang in 5,9 miljoner kronor vilket med marginal var rekord gentemot åren innan. Dessutom tog Kylin Blom hem championatet på hemmabanan både som kusk och tränare. Detta efter en rafflande avslutning där allt avgjordes under sista tävlingsdagen.

– Det var faktiskt jäkligt roligt att det lyckades. Jag hade haft det som ett mål under året och det var första gången som en hemmatränare lyckades med det på 41 år. Jag trivs med att tävla hemma i Gävle men det är tuff konkurrens av flera av de mer etablerade catchdriverna varje tävlingsdag. Ulf Ohlsson och Mats E Djuse kör regelbundet här och Jörgen Westholm och Daniel Redén startar ofta sina hästar. Det är inga dåliga grabbar jag möter och väldigt kul att det lyckades, säger Oskar Kylin Blom.

Flyttar till ny gård i april
29-åringen har varit proffstränare sedan 1 januari 2018 och har för dagen 74 hästar i träning. Men längre fram i vår väntar nya utmaningar då Oskar Kylin Blom flyttar stallets verksamhet från Hedesunda till den nya gården Gundbo i Östervåla, ett par mil norr om Uppsala. Han väntar på att få klartecken på bygglov i dagarna på gården som hade en prislapp på 9,5 miljoner kronor.

– Vi flyttar i april och det ska bli jättespännande. Just nu är det lite blandade känslor eftersom jag trivs så bra på gården som jag är på nu och kan ju den utan och innan. Men framförallt handlar det om att få något eget och där jag är nu hyr jag ju bara. Vi kommer att ha samma antalet boxar som idag och grundkonceptet blir detsamma. Man vill hela tiden sträva efter att bli ännu bättre och utvecklas och nu får jag chansen att forma den nya gården som jag vill och träna efter eget huvud, säger Kylin Blom.

Bröderna möts – i dubbel bemärkelse
Men innan dess väntar V75 på hemmaplan nu på lördag och Oskar kör där tre hästar, varav han tränar två av dem själv. En av dem är Bäcklös Faron i kallblodsloppet som där stöter på brorsan Bäcklös Uriel, som körs av Oskar Kylin Bloms bror, Wiktor Kylin-Blom. De båda kulltopparna från treåringssäsongen har tävlat sporadiskt senaste året och möts nu för andra gången i rad. Bäcklös Faron var tvåa i Svenskt Kallblodskriterium bakom Brenne Bas. Han blev sedan skadad, i ett ligament i gaffelbandsgrenen, och var borta länge och missade större delen av fyraåringssägongen. Brodern Bäcklös Uriel vann Svenskt Kallblodskriterium 2019 och har även han varit borta i långa perioder, och senast i ett år på grund av en skada. Han gjorde comeback i samma lopp som Bäcklös Faron senast där den den senare vann efter några andraplatser i rad.

– 7 Bäcklös Faron (V75-1) var jag väldigt nöjd med senast och det var kul att han fick vinna efter ett par bra insatser innan dess. Det har känts att hästen har blivit bättre och bättre ju fler lopp i kroppen som han har fått efter sitt skadeuppehåll. Han har hög grundkapacitet men man ska tänka på att han har inte alls samma rutin och hårdhet som de hästar han möter nu. Jag vill inte ställa några krav på att han bara ska gå ut och vinna och kommer inte att bli besviken om han är fyra i mål. Vi har dessutom ett dåligt läge med spår åtta och flera startsnabba konkurrenter innanför. Han ska ändå räknas på sitt kunnande och helt borta är han inte, säger Kylin Blom.

”Trivs på vintern med skor och brodd”
I den avslutande V75-avdelningen selar Gävle-tränaren ut Morotai Degato som har gjort succé i Kylin Bloms regi och radat upp framgångar och segrar i V75. Nu är hästen i Silverdivisionen men har varit struken inför en tilltänkt start på Romme inför det här loppet.

– 6 Morotai Degato (V75-7) kändes väldigt fin i sin senaste start men gjorde tyvärr illa sig hemma efteråt och blev struken. Han tappade lite på det och fick stå över några jobb men jag tror inte att det ska påverka så mycket nu. Hästen har tränat på rejält efteråt och känts jättefin så jag räknar med en bra prestation direkt. Han är ju snabb ut men det är många startsnabba invändigt och det kan bli en hård körning från start. Drömscenariot vore ju att slinka ner någonstans och få en bra position i andra- eller tredje par utvändigt. Han trivs bra på vintern med skor och och brodd och är ju van att tävla i Silverdivisionen. Jag har förhoppning om att han ska duga långt och det är nog min bästa chans på V75.

Du kör även 6 Double Formula i V75-1 som du körde näst senast. Kommentar om den hästen?

– 6 Double Formula (V75-1) kändes väldigt fin när jag körde honom på Bergsåker och satt då fast med krafter kvar. Sedan vann han i starten efter på Solvalla och helt klart har hästen toppform. Det ser lite spännande ut med springspår nu och han är helt okej från start, även om han inte är någon katapult. Jag försöker att få spets och tycker att den här uppgiften ser lite rolig ut. Han är en av de som ska räknas, säger Oskar Kylin Blom.

Michael Carlsson, Kanal 75