Onsdag kväll bjuder Örebrotravet in till en full omgång med V75. Hemmaplan för Mårten Eriksson – banans värmningsöga och lokaltidningen Nerikes Allehandas travexpert.

– Jag pratade med Solvallatränaren Claes Sjöström några dagar före jul och stärktes i min tro om onsdagens bästa spik på V75.

Som liten brukade Mårten Eriksson följa med sin pappa till jobbet på Örebrotravet då han bland annat fick åka startbil och äta varm korv.

När mamman jobbade natt på sjukhuset och det var kvällstävlingar fick den lille pojken en första inblick i travets värld. Det ena ledde till det andra och efter några år fick Mårten Eriksson börja springa med resultatlistor åt Örebrotravet.

– Jag hade tidigt koll på hästar och människor. Det där kom ju naturligt tack vare att min pappa var huvudstarter i Örebro, berättar Mårten Eriksson.

Han blev väldigt intresserad av hästar och spel på trav och en dag hörde Travronden av sig. Ola Lernå på redaktionen hade fått rekommendationer att satsa på den där Eriksson.

– Det här var i 30-årsåldern någon gång då jag jobbade som resurs för barn med särskilda behov på en skola. Lernå och gänget gav mig Lindesberg, Sundbyholm och Örebro som bevakningsområden och sedan flera år jobbar jag heltid med travet, säger Mårten Eriksson.

Åshöjdens BK
Den Örebrofödde och Örebrobaserade travälskaren (”jag har aldrig vågat flytta från stan, haha”) tränade Nora BK i fotboll under fem år då de gick från fyran till tvåan. En liten ”Åshöjdens BK light” som Mårten Eriksson är stolt över. 2017 klev han av som tränare för att utöka sina uppdrag som tippare.

– Sportchef i Nora BK och lite av lagets ”Blåbärskung” var travprofilen Peter Palmqvist som jag vill hälsa till nu när jag får chansen! säger Mårten Eriksson.

Eriksson är egenföretagare i travet och åker runt en del på tävlingar. På Örebrotravet och Sundbyholmstravet jobbar han som värmningsexpert varje tävlingsdag. Förutom skrivandet i Nerikes Allehanda blir det inhopp som tippare på ett par tipsföretag i travbranschen. På onsdag kväll jobbar han som värmningsexpert på hemmabanan han känner så väl till.

Örebrotravet onsdagstävlingar blir ett av de sista stoppen på V75 Winter Burst som fortsätter på torsdagen och fredagen, innan galaföreställningen och nyårsaftonens multijackpot med spel på V75 till Axevalla rundar av travåret.

– Just jultrav är ovanligt i Örebro. Under åren jag varit med har man ibland kört årsfinal innan jul men inte så mycket mer. Den största tävlingsdagen på Örebrotravet brukar infalla runt den första helgen i maj med V75. Så det här med V75 i juletid är något annorlunda. Jag tycker att det blev en kul omgång med potential, med många hästar som den breda massan kanske inte känner till, exempelvis norska hästar som ska sättas in mot svenska, säger Mårten Eriksson.

Vi rycker dig på dina bästa spikar. Vad har du kommit fram till?

– Jag är ganska övertygad om att bästa spiken kommer direkt i V75-inledningen i form av 1 Eddy West (V75-1). Jag pratade med Claes Sjöström några dagar före jul som berättade att han har jobbat mycket med hästen för att få honom lugnare och att den har blivit mera harmonisk. Ställde en fråga till Claes om han skulle våga ladda och verkligen köra honom i ledningen. Ja, han har ju mest kört Eddy West i ryggar. Claes menade att han trodde att tiden var mogen för det och att det var ganska bra chans att försvara innerspåret. Claes sa att hästen är så kapabel att han kan gå ut i dödens och vinna loppet därifrån också om han nu skulle bomma ledningen. Jag fick en bra känsla när jag såg startlistan och stärktes i min tro efter det här samtalet om att Eddy West är ett sunt spikförslag.

Din chansspik i onsdagens omgång?

– En häst jag tycker är lite underskattad trots allt den visat är 3 Marion Mark (V75-5). Så den kan spikas lite på chans. Jag har fastnat för den här hästen som gjorde ett väldigt bra lopp i oktober på Åby då den var tvåa bakom Johan Untersteiners segervane Smile Silvio som avgjorde via open stretch. Marion Mark gick i ledningen och fick tryck av en häst Wim Paal körde och var moralisk vinnare den dagen.

Marion Mark har gått bra efter det med tre segrar på fem starter.

– Precis. Det jag tycker är det intressanta är jag tror att han är snabbare från start än 2 Domenik Jet som kommer att bli hårt betrodd. Jag tror att Björn Goop kommer att hitta till ledningen och kort distans är nog en fördel.

Bästa hemmachansen i V75?

– 9 Chapuy (V75-1) vore fel att säga eftersom jag förordar en annan häst där (1 Eddy West). Men Lindbloms är också lite handikappad av bakspår och jag tycker även att han är lite missgynnad av skor. Så bästa hemmachans är nog 1 Max Håleryd (V75-7). Juhani Partanens häst blev för het senast och har ett rätt så intressant läge bakom bilen med spår ett. Björn har kört honom sex gånger och han har vunnit tre av de starterna med Max Håleryd. Läget med innerspår i Örebro är inte alls så dåligt som en del tror. Trots allt var det 2008 som distanserna ändrades i Örebro för att utjämna nackdelen med innerspår. Men det där lever fortfarande kvar som en gammal sägen. Jag vill slå hål på myten om innerspåren i Örebro, säger Mårten Eriksson.

Fotnot: Onsdagens V75 i Örebro drar igång klockan 19.30.

Mikael Wikner, Kanal 75