Stallformen är stark för Erik Killingmo. På lördag dyker norrmannen upp med två hästar på V75 Rättvik – och låter optimistisk kring båda.

Norske tränaren Erik Killingmo syns allt oftare på svenska banor. Inte minste med toppfemåringen Bestofdream Trio har han fått uppmärksamhet i år. Stallets stora stjärna siktas för övrigt mot Åby Stora Pris nästa helg, men redan den här lördagen har Killingmo två klart intressanta kort att spela ut när V75® avhandlas i Rättvik.

Väletablerade kallblodet 9 Todin (V75-4) kommer från en överlägsen seger på Orkla, men är van att möta de bästa i klassen. Den lilla travaren med det stora hjärtat har tampats med såväl Odd Herakles som Månlykke A.M flera gånger under säsongen.

– Han kunde varit med i ponnyloppen… han är 142 hög men jag har nog aldrig sett en sådan liten häst tävla på så hög nivå. Han har en väldig inställning till att tävla, hästen bara går på, det är en väldig spänst i benen på honom och han är väldigt snabb. Det är en våldsam travare, säger Erik Killingmo i podden V75® – lördag hela veckan och fortsätter om Todins uppgift i Siljansloppet på lördag:

– Vi fick ett bra startspår, spår ett på tillägg, det är bra plats att volta på och han är rask ut så han bör komma ”grejt” in i loppet och då tror jag att han har en bra chans att kunna vinna. Jag tror Kim Eriksson kommer sitta väldigt bra placerad redan in i första sväng.

– Blir det inga hinder på vägen så tror jag att han ska kunna gå nedåt 21,0 till 20,5 så länge allt klaffar.

Motståndet känns enklare nu än han blivit van vid?

– Det är lite lättare emot den här gången, det är jag nöjd med. Vi måste försöka undvika att möta Odd Herakles…Han är inte bra nog att konkurrera med dem hästarna, men får han tävla mot de bästa så kanske han utvecklar sig lite ytterligare. Jag har inte studerat motståndet så noga, men Grislefaksen G.L var väl trea i norskt mästerskap och den har vi slagit någon gång tidigare, det samma gäller för Ard.

Kommer för att vinna med Park View
Norrmannens andra chans under eftermiddagen kommer med 2 Park View (V75-5) som närmast kommer från en övertygande seger från ledningen i ett sprinterlopp i Örebro. Nu är det ett försök i Silverdivisionen som gäller och hästen drog ett läckert andraspår bakom bilen.

– Han var väldigt fin i senaste starten och sådan har han också känts i träningen. Jag åker till Rättvik för att vinna med Park View. Han har hållit sig ganska så stabil hela tiden nu, vi har provat både med skor och utan och kanske han är lite bättre med skorna på och så blir det också nu på lördag. Han känns som sagt lika fin som senast.

Det var kort distans senast, nu är det medeldistans. Men det är inget problem?

– Han är lika bra över alla distanser. Han har vunnit över 1640 meter och 2640 och nästan vunnit över 3140 också. Det är en väldigt enkel häst som är rask i starten, det är nog inte många som tar en längd på honom när han har en bra dag. Täten är hans bästa position också, då är hästen bra på att försvara sig, då är han på bettet.

Det är två bra chanser därmed?

– Båda kommer ut med en god vinstchans, det är ungefär likvärdigt. Det måste klaffa för båda, men det är klart att det alltid är enklare att ha spår två i autostart än ett innerspår på tillägg i voltstart.

Daniel U. Olsson, Kanal 75