Hemmalaget har laddat rejält till lördagens V75 med jackpot på Axevalla. En av dem proffsiga amatören David Persson.

– Själv har jag vetat om ett tag att skulle anmäla Icecream In och Hobart. Jag har anmält för att jag tycker de ska duga, det ska bli riktigt kul.

Axevallaamatören David Persson hade ett mycket starkt 2021 och mer än dubblade sina siffror. Totalt tjänade stallets hästar 4 495 400 kronor och segerprocenten hela 23.

– Det blir svårt att rubba snittet, och man har inte gjort det i lunchlopp direkt och det känns häftigt. Det känns som man är med på V75 varje vecka nästan.

David Persson som håller till på Bjertorp utanför Vara och har i dag 26 hästar i träning.

– Jag får mycket förfrågningar från hästägare och har läge att växa men jag drar lite i bromsen själv, jag vill hellre öka kvalitén än öka antalet.

Blir proffs i slutet av året
38-åringen är på väg att ta steget att bli proffs.

– Jag har egentligen aldrig haft de tankarna, men nu har det blivit så att jag börjat den förberedande proffstränarkursen. Jag ska inte säga att jag är tvingad att ta detta steget, men jag får många förfrågningar som jag sa.

– Jag har ju aldrig ens jobbat som lärling utan småtränat lite med mina föräldrars hästar och hjälpt till i något stall. Men jag har förstått att jag har en fallenhet för det här och nu känns det som ett naturligt steg att bli proffs. Jag plockar väl ut licensen någon gång i slutet av detta året, säger David Persson.

Fallenhet säger du?

– Jag tror mycket på kontinuitet och jag känner att jag har en förmåga att bedöma hur man ska träna hästarna hårt men skonsamt. Det är viktigt att bedöma hästens dagsstatus.

Inför lördagens V75 på Axevalla har David Persson två hästar till start.

– Det är många hemmahästar med bra chans, det är starkt och visar en stor bredd. Det tycker jag är jäkligt häftigt. Själv har jag vetat om ett tag att skulle anmäla Icecream In och Hobart. Jag har anmält för att jag tycker de ska duga, det ska bli riktigt kul.

När kusken drog rycktussarna
I Axevallas fullmatade banprogram uttalar sig David om hästarnas chanser.

– 2 Icecream In (V75-2) är en bra häst, som dock sliter lite med aktionen, men så här långt har hon löst situationen. Nu senast tog hon ledningen och släppte, men tyvärr blev ledaren trött precis innan open stretch, så min häst fick inte riktigt med sig farten när hon veks in till vänster. Hon gick i alla fall riktigt bra och var bara slagen med mindre än en längd. Hon kunde ha vunnit om det hade klaffat till hundra procent. Hoppas att hon tog det loppet rätt, då kan hon nog vara ännu lite bättre nu. Hon står bra inne i loppet och jag måste tro på henne. Det ser spännande ut på förhand.

– 4 Hobart (V75-5) var jättebra som trea i ett lopp ingående i Margaretas Tidiga Unghästserie på Solvalla. Han fick en ganska tuff öppning fram till utvändigt om ledaren, innan han sedan blev avlöst mitt i loppet. När kusken drog rycktussarna i sista sväng exploderade han mer eller mindre och gick jättebra, han var inte långt ifrån att vinna. Det var en härlig växel han fick i där. Det loppet höll minst lika bra klass som detta, så jag måste vara optimistisk, inte minst då jag har ett gott öga till den toppstammade hästen. Spåret är bra och han kan öppna åtminstone medelsnabbt, så det bör bli en fin position. Han är stark och rejäl, så jag har bra feeling inför lördag.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75