Born Unicorn stod i en klass för sig i den andra deltävlingen i Paralympiatravet. Från positionen utvändigt om ledaren tog han hem segerchecken på 150 000 kronor och en plats i finalen 7 maj.

– Vilken jäkla utveckling på hästen! sa tränaren Daniel Redén.

Finalomgången i påskhelgens Spring Race med V75 fyra dagar i rad avgjordes på Romme och russinet i kakan var deltävling två i Paralympiatravet. Who’s Who bar favoritskapet men då han galopperade på sin väg mot ledningen i första sväng blev det istället Milligan’s School som fick överta taktpinnen efter ett halvvarv. Men trots sin favoritposition var han chanslös mot utvändigt travande Born Unicorn. Den sistnämnde hade knäckt ledaren redan i slutkurvan och över upploppet gick han undan till överlägsen seger med en stillasittande Björn Goop i sulkyn.

– Han är stark. Huvan är kvar också. Fy f-n vad bra! segerbubblade Daniel Redén, som har fått åttaåringen att hitta nya växlar.

Sedan Solvallatränaren fick in hästen hösten 2020 har han vunnit 9 av 18 lopp.

– Han har utvecklats otroligt och det är det som är tjusningen med travhästar, att det kan komma oanade steg ibland, sa kusken Björn Goop.

Enkelt för Westholms segerstaplare
Med fyra raka segrar bakom sig spelades L.Q.Widde till jättefavorit i kallblodsdivisionen och från ledningen hade han inga som helst problem med att infria spelakollektivets förväntningar.

– Jag fick en dålig känsla 600 kvar när Tomas kom ner i rygg på mig, för jag tyckte att det (Rönningsgutten) var värsta motståndaren, så då väckte jag upp honom lite och sa ”hallå, vi ska vinna i dag”, och då lyssnade han, sa Jörgen Westholm.

Det var L.Q.Widdes 13:e seger i 15:e starten och gladast, eller kanske mest lättat, av alla på Romme var hans skötare och delägare Heidi Jääskeläinen.

– Det här är väldigt känslosamt. Det har varit jättestressigt hela veckan och jag har varit jättenervös. Min familj är här från Finland och det här är det största som har hänt i min karriär med hästarna.

Jörgen Westholm tog även hem klass I-försöket. Där var det Hazyshadeofwinter som avgjorde till säker seger sedan luckan uppenbarat sig från ledarryggen i god tid före mål.

– Det var stolpe in på ett par ställen men det ska man ha för att vinna på V75, sa hemmatränaren.

Megaskräll bäddade för hög utdelning
Favoritspelade Succession såg länge ut att gå mot seger från ledningen i diamantstoets försök men där bakom hade Paw Mahony elegant lotsat fram 156-oddsaren R.K.Queen från sitt ”omöjliga” utgångsläge med bakspår på 20-metersvolten. I slutkurvan hittade ekipaget loss från tredje par invändigt och när 156-oddsaren fick fritt spelrum flög hon fram till säker seger.

– Jag är jätteöverraskad! Att stå med bakspår och tillägg kräver maxklaff, och det hade vi. Det var ingen som ville vara på innerspår och rätt vad det var satt vi där vi skulle för att hon skulle ha chans, och hon avgjorde på ett bra sätt, sa hästens tränare och kusk Paw Mahony.

Daniel Redén fick även se egenuppfödde Epimetheus vinna bronsdivisionen den tunga vägen för Örjan Kihlström och i klass II höll Peter G Normans Brasco Brodde och Erik Adielsson undan från ledningen. Samma kusk satt bakom vinnaren i silverdivisionen där Sofia Aronsson-tränade Unico Broline tog revansch på Pheonix Photo.

– På samma sätt som den här var fantastisk tvåa förra gången var Phoenix Photo fantastisk tvåa i dag, sa Erik Adielsson.

Sju rätt på V75 delade ut 185 068 kronor, sex rätt 111 kronor och då femrättsutdelningen understeg 15 kronor går den potten vidare till nästa veckas omgång i Halmstad.

Se även dagens V75 resultat söndag 17 april 2022

Ola Johansson, Kanal 75