Snabbast från början och tuffast till slut. Xerava C.D. gasade ifrån sina kullsystrar i Guldstoet på Axevalla.

– Jag har haft många fina ston, men aldrig någon som varit så här bra så här tidigt, mös tränaren Hans R Strömberg.

Med knapp marginal lyckades Xerava C.D. och Mats E Djuse ta emot sina konkurrenter och försvara ledningen in i första sväng. Därmed var dramatiken i Guldstoet 2022 i praktiken över.

Trots att hon tvingades varva på 1.13,3 så fanns krafter att göra ett segerryck redan i slutsvängen och även om det tog emot sista biten så kom ingen i farlig närhet.

– Fantastiskt. Jag tyckte att det blev en lite väl tuff öppning, men hon stod pall. Jag har haft många fina ston, men aldrig någon som varit så här bra så här tidigt. Hon är så cool, helt avslappnad och bara travar, berömde Hans R Strömberg vars häst bara förlorat en gång och nu passerade 800 000 kronor insprunget efter sex starter.

Står över Stochampionatet
Per Nordström tog hem Guldstoet i fjol med Islay Mist Sisu och tog för sig i år också. När Donna Summer galopperade med allting klart mitt på upploppet så spurtade Good Vibes till oväntad seger i Andra Testet Stochampionatet.

– Den enes död är den andres bröd, konstaterade Nordström som trots triumfen inte verkar det minsta intresserad av att vara med i Axevallas största lopp i sommar.

– Jag tycker tyvärr att upplägget med nio dagars mellanrum och 2 640 meter är för tufft för ett fyraårigt sto, så jag tror att vi avstår det. Det stora målet är Derbystoet på hemmaplan, men nästa start blir Stosprintern, förklarade Nordström.

Skrek sig till seger
Dagens tredje höjdpunkt var Hertiginnan av Västergötland Kronprinsessan Victorias lopp som i vanlig ordning lockat landets främsta kvinnliga kuskar. Och när Emilia Leo övertog ledningen med sin egenuppfödda No Doubt var det ingen tvekan om var förstapriset på 150 000 kronor skulle gå. Utom möjligen en bit runt slutsvängen.

– Det är en riktig pajas och han tänkte hoppa i sista sväng idag. Men jag har lärt mig att jag måste skrika på honom i det läget. Det känns ju löjligt, men han svarar på det och inte på något annat, så man måste skrika. I övrigt kändes han jättebra och loppet blev perfekt när vi fick dirigera som vi ville där framme, berättade en lycklig tränare och kusk.

Resten av GS75 blev en skrällkavalkad där samtliga system var borta redan efter fem avdelningar. Sex rätt betalade 122 540 kronor medan sjurättspotten på 4,4 miljoner kronor delas ut på Vaggeryd om två veckor.

Se även dagens GS75 resultat söndag 5 juni 2022

Robin Johansson, Kanal 75