Två system vann över två miljoner kronor vardera. Söndagens Grand Slam 75 blev svårlöst.

– Det var en ”surprise” för mig också. Det är en gammal valack, jag tänkte bara köra lugnt och tänka på annat, förklarade söndagens skrällkusk Valentin Prevost som satte dit Bajaro B.R. – med 0,36 procent av spelet i ryggen.

När röken skingrats efter söndagens GS75 på Rommetravet återstod endast två system. Från en spelare i Stockholm som satsat 648 kronor, samt ett system inlämnat i Norge med insats på 55 kronor. Återbäringen för båda blev över två miljoner. Blindskäret för de flesta övriga spelare blev Bajaro B.R. och Valentin Prevost som spurtade till seger i den fjärde avdelningen, som en av omgångens minst betrodda hästar.

– Jag tänkte ge honom ett lugnt lopp. Vi testade monté i värmningen för framtida lopp. Det var en ”surprise” för mig också. Det är en gammal valack, jag tänkte bara köra lugnt och tänka på annat. Men jag är imponerad, hästen gjorde det verkligen bra, förklarade Valentin Prevost som bjöd sin häst ryggar fram till upploppet och hade bäst spurtkrut sedan storfavoriten Sandokan bränt mycket kraft för att komma till ledningen.

Och att skrälla är inget nytt för Prevost. Trots att Bajaro B.R. betalade 65 gånger pengarna på vinnarspelet var det bara det tredje högsta odds han vunnit till som kusk sedan han började köra i Sverige 2019. 2022 var han den kusk i landet med över 100 styrningar som betalade mest tillbaka procentuellt till sina följare och över hela karriären hade han enligt databasen Travfakta redan inför söndagens skräll en ROI (Return On Investment) på 182. Det innebär att varje hundring som spelats på en häst Valentin Prevost suttit bakom i Sverige har gett 182 kronor tillbaka. En siffra som nu drogs upp till 204. Om det var sådan information eller något helt annat som hjälpte de 106 system som överlevde den knallen får vi aldrig veta, men av dessa var det alltså bara två som klarade fortsättningen.

Vann efter två års vila
Detta trots att favoriten Gliding Angel satte punkt för tävlingarna i en tilltalande comeback i regi Mattias Djuse efter nästan två års tävlingsfrånvaro.

– Det kändes väldigt bra. Det här loppet var en bit från V75, men med några lopp till kan han nog vara med där, kommenterade körande Magnus A Djuse.

I övrigt blev det spetsvinster för Red Hot Roadster (Emma Sara Sjöberg tränar, Andreas Peterson körde), Best Yankee Face (Hanna Rexhammar/Tomas Pettersson), Eld Loke C.D. (Jan-Olov Persson/Mats E Djuse) samt Dira (Christian Hansen/Jenny A Björk) medan Marcus Lilius bjöd på omgångens andra stora överraskning när han smög in Jan-Olov Perssons Guli Em i årsdebuten.

Se även dagens GS75 resultat söndag 25 söndag 2024

Kanal 75