Snälla kusken fällde största favoriten. Erik Adielsson skrällde i gulddivisionen med Global Adventure och prisades även för sin schyssta körstil.

Global Adventure flög lågt och bjöd på årets hittills häftigaste upplopp på V75 när han fångade in hela omgångens största favorit Milligan’s School på mållinjen i gulddivisionen. Erik Adielsson valde att ta det lugnt från start från sitt besvärliga utgångsläge med spår 7 bakom startbilen och hamnade långt ner i kön som sista ekipage. Samtidigt kördes Milligan’s School offensivt och storfavoriten fick en lägga en hel del krut för att nå ledningen 1800 meter kvar.

Över upploppet såg det länge ut som att det skulle bli en säker favoritseger då plötsligt Svante Båth-tränade Global Adventure fick de övriga hästarna att nästan se stillastående ut.

– Det var ett jobbigt utgångsläge och jag fick chansa lite och då hade han mycket torrt krut kvar. Jag har kört 35 000 lopp så man har åkt fortare nån gång…, sa Erik Adielsson.

– Det här är en otroligt behaglig häst, man kan köra honom i ledningen, man kan köra honom bakifrån, man kan göra vad som helst med honom, han bara anpassar sig. Otroligt allround, en mysig häst som gör mitt jobb som kusk väldigt, väldigt, enkelt.

Erik Adielsson uppmärksammades och prisades även som vinnare av Schyssta ligan, ett initiativ av Travronden och som stöttas av Menhammar Stuteri där avsikten är att lyfta fram kuskar som tar väl hand om hästarna och sköter sig exemplariskt i loppen. Erik Adielsson är alltså etta på Schyssta listan och utan en drivningsbot sedan april 2018. Fram till årsskiftet hade han kört 3271 lopp utan drivningsförseelse.

– Jag är jätteglad över priset. Tacksam, glad och stolt, sa stjärnkusken.

Förutom Erik Adielsson prisade även Anna Erixon (monté) och Ludwig Wickman (ungdom). Duon har aldrig fått en drivningsförseelse.

Bejublad hemmaseger
V75-2 var ett kallblodlopp och det blev en bejublad hemmaseger för Bäcklös Faron som Oskar Kylin Blom placerade i ledningen efter 500 meter. Från spets blev det sedan mycket bekvämt för favoriten.

– Det är en helt fantastisk häst, jag tror inte att folk förstår hur bra den här hästen är. Jag vet hur bra han är, men jag kommer inte kunna visa det förrän om något år för han har en annan säsong också, en avelssäsong som kommer att göra att ha inte riktigt kan tävla på sommaren. Men den dagen han är stark i kroppen, om två-tre år, när han fått hårdheten som krävs, då kommer folk att få se vilken häftig häst det här är, sa Oskar Kylin Blom, som blev champion på hemmabanan 2021 både som kusk och tränare.

Fick utdelning på formen
I V75-1 fick Arch Lane revansch på den snöpliga förlusten på V75 på nyårsdagen då han blev slagen i sista steget av Tale Of Jacks som liftat med i rygg på ledaren. Daniel Väjersten hittade andra utvändigt och efter attack 500 kvar avgjorde Arch Lane i imponerande stil över upploppet. Solvallas Jennifer Persson tränar vinnaren.

En annan som fick utdelning på sin fina form var Geromimo Am som satt fast med massor sparat i V75-finalerna på Solvalla på annandag jul. Från tredje par utvändigt i V75-5 gav Rikard N Skoglund sexåringen anfallsorder dryga 350 meter från mål och han avgjorde enkelt över upploppet. Robert Bergh tränar vinnaren. Från tredje utvändigt avgjorde även Crashed Eggs i V75-4 och det Roger Walmann-tränade stoet såg fortsatt mycket formstark ut i händerna på Torbjörn Jansson. Dryga 550 meter från mål gav Torbjörn Jansson anfallsordern och andrahandsfavoriten avgjorde enkelt.

Dramatik över upploppet
V75-6 var ett kraftprov över dryga tre kilometer och loppet bjöd på en häftig upploppsduell där ledaren Hefner Am såg slagen ut in på upploppet när Bitcoin d’Arc kom upp på utsidan och kopplande greppet. Men 50 kvar kontrade Hefner Am och såg ut att vara på väg mot segern då han slog på en galopp i sista stegen… och segern därmed till Bitcoin d’Arc som svarade för en imponerande comeback i händerna på Jorma Kontio. Timo Nurmos tränar vinnaren som gjorde första starten på sju månader.

I V75-7 serverade Claes Sjöström favoriten Eddy West ett drömlopp med draghjälp till upploppet och då avgjorde den kvickfotade sexåringen på speed hur enkelt som helst. Sju rätt på V75 gav 3 385 kronor, sex rätt 66 kronor. Det blev jackpot på fem rätt och prognosen för sjurättspotten på Färjestad nästa lördag är 49 miljoner kronor.

Se även dagens V75 resultat lördag 15 januari 2022

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75