Solvalla är vår nationalarena och Nordens största travbana i sitt slag sett till publik och travtävlingar. Travbanan är en oval som mäter 1 000 meter och Solvalla har ett upplopp som mäter 196 meter. Banbredden vid staren vid 1 640 meter uppgår till 21,7 meter och vid starten för 2 140 meter (publiksidan) så mäter banbredden något mindre, 20,7 meter.

Tidigare var banunderlaget på Solvalla ett av landets sämre och ofta utskällt bland spelare och de aktiva men sedan 2013 har man ryckt upp sig och det med besked. Nu tillhör man istället eliten vad gäller underlag och det är troligen bara Halmstad som står före i kön var landets i särklass bästa banskötare håller till. Solvalla har under åren skakat fram flera framgångsrika travprofiler som tränaren Stig H Johansson och kusken Örjan Kihlström. Under onsdagarna så håller vi även ett extra öga på Timo Nurmos och ödmjuke Stefan Melander som båda mer eller mindre delar på segrarna inom V86 på hemmaplan.

Solvalla står årligen som värd för Elitloppet som är Sveriges och en av Världens största och mest prestigefyllda travtävlingar. Elitloppet avgörs alltid sista söndagen i maj och där segrande ekipage i finalen belönas med 3 miljoner kronor. Detta är ett av de större arrangemangen som anordnas i Sverige och för er som gillar trav och inte varit på Elitloppet någon gång kan vi varmt rekommendera er att ta er ut till Solvalla sista helgen i Maj för att inte bara bevittna trav av högsta klass utan också för att njuta av den folkfest som går i glädjens tecken oavsett utgången i loppen.

Solvalla Travbana tar emot V75-cirkusen flera gånger per år och ett återkommande tema för onsdagarna är att man arrangerar V86 mitt i veckan. V86 är en spelform som sedan slutet av 2011 ersatt V64 denna dag i veckan och här gäller det att hitta vinnaren i 8st travlopp tillskillnad från V75 där man jagar vinnaren i sju avdelningar.

Fakta

  • Upplopp: 196 meter
  • Längd: 1 000 meter
  • Bredd 1 640 meter: 21,7 meter
  • Bredd 2 140 meter: 20,7 meter
  • Vinklad startbilsvinge: Nej
  • Open stretch: Nej
  • Bankod: (5)
  • Förkortning: (S)

Hitta till Travbanan