Solvalla

Solvalla

Solvalla är vår nationalarena och Nordens största travbana i sitt slag sett till publik och travtävlingar. Travbanan är en oval som mäter 1 000 meter och Solvalla har ett upplopp som mäter 196 meter. Banbredden vid staren vid 1 640 meter uppgår till 21,7 meter och vid starten för 2 140 meter (publiksidan) så mäter banbredden något mindre, 20,7 meter.

Tidigare var banunderlaget på Solvalla ett av landets sämre och ofta utskällt bland spelare och de aktiva men sedan 2013 har man ryckt upp sig och det med besked. Nu tillhör man istället eliten vad gäller underlag och det är troligen bara Halmstad som står före i kön var landets i särklass bästa banskötare håller till. Solvalla har under åren skakat fram flera framgångsrika travprofiler som tränaren Stig H Johansson och kusken Örjan Kihlström. Under onsdagarna så håller vi även ett extra öga på Timo Nurmos och ödmjuke Stefan Melander som båda mer eller mindre delar på segrarna inom V86 på hemmaplan.

Solvalla står årligen som värd för Elitloppet som är Sveriges och en av Världens största och mest prestigefyllda travtävlingar. Elitloppet avgörs alltid sista söndagen i maj och där segrande ekipage i finalen belönas med 3 miljoner kronor. Detta är ett av de större arrangemangen som anordnas i Sverige och för er som gillar trav och inte varit på Elitloppet någon gång kan vi varmt rekommendera er att ta er ut till Solvalla sista helgen i Maj för att inte bara bevittna trav av högsta klass utan också för att njuta av den folkfest som går i glädjens tecken oavsett utgången i loppen.

Solvalla Travbana tar emot V75-cirkusen flera gånger per år och ett återkommande tema för onsdagarna är att man arrangerar V86 mitt i veckan. V86 är en spelform som sedan slutet av 2011 ersatt V64 denna dag i veckan och här gäller det att hitta vinnaren i 8st travlopp tillskillnad från V75 där man jagar vinnaren i sju avdelningar.

Fakta

 • Upplopp: 196 meter
 • Längd: 1 000 meter
 • Bredd 1 640 meter: 21,7 meter
 • Bredd 2 140 meter: 20,7 meter
 • Vinklad startbilsvinge: Nej
 • Open stretch: Nej
 • Bankod: (5)
 • Förkortning: (S)

7 Comments

 1. Hej!

  När hästarna springer så trodde jag att de sprang 1640 m eller 2 140 m. Nu står det att de metrarna är bredden och inte längden. Springer alla 1000 m då som banan är eller hur fungerar det. Tänker jag helt fel? Kan någon förklara detta för mig tack!

  Hälsningar Siv

  Post a Reply
  • Hej Siv,

   Vi kan börja med att lägga bredden till handlingarna, denna faktor spelar ingen roll här då mätningarna för varvet utgår från innerspåret så då behöver vi inte ta med spårfaktorn för att hästar längre ut går ett längre varv.

   Solvallas oval är 1 000 meter i omkrets likt de flera av våra banor i landet, sen tävlar man mest över just 1 640, 2 140, 2 640 och 3 140 meter och det har ju med att göra att starten går i början av raksträckan och att målet ligger i slutet av raksträckan, dvs. att målgång och start inte ligger på samma plats gör att det blir mer meter att springa.

   T.ex. ett 10 000 meters lopp för löpare behöver inte ha en bana som är 10 000 meter i omkrets utan det handlar om hur många varv man springer, detsamma gäller för hästarna.

   // SverigeTravet

   Post a Reply
 2. Hej!

  Så om det är 2140 m så springer hästarna drygt två varv. Har jag då förstått rätt?
  Tack/Siv

  Post a Reply
  • Hej Siv,

   Det är helt korrekt. Detta då starten går i början av upploppet och målet är mot slutet, detta medför de extra 140 meterna utöver de fulla varven med 2 140 meter. Därav blir det samma modell när hästarna springer 3 varv (3140 meter), 4 varv (4 140 meter) alltid samma överskott oavsett hur många varv hästarna springer.

   // SverigeTravet

   Post a Reply
 3. hur i helvete kan godkänna resultatet i lopp v75 lopp 4 mig veterligen ska man hålla sitt spår in på upploppet.jag kan tänka mig att ni inte vill diska en fransk kusk.hade varit en svenska amatör så hade han diskats.Jag kommer gå vidare med detta via pressen,detta är en stor skandal för alla spelare.Har spelat på trav sedan 1969 och har många blivit diskade för liknande förseelser.

  Post a Reply
 4. Hei jeg eier Rose Garden Som vant løp 04.04.18 Det var eier premie I dette løpet ,kan dere sende den til meg.

  MVH Geir

  Post a Reply
  • Hej Geir,

   Trevligt med finbesök här på travsidan men tyvärr så kan vi inte hjälpa dig utan måste be dig kontakta atg.se/solvalla.se istället då vi inte har något med dem att göra.

   Allt gott!

   SverigeTravet

   Post a Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.