Östersundstravet

Östersunds travbana tillhör den absolut vanligaste sorten av travbanor i landet och mäter med andra ord 1000 meter i omkrets. Banan har dock ett fantastiskt och näst intill magiskt upplopp som strecker sig över härliga 218 meter. Längden på upploppet gör det till landets näst längsta och detta är såklart utslagsgivande då det verkligen bjuder in köhästarna i slutskedet av loppet. Bredden på banvallen uppgår till 21,2 meter vid starten av 2 140 meter (publiksidan) och är något smalare på bortre lånsidan vid starten av 1 640 meter där bredden mäter 20,2 meter.

På Östersunds travbana använder man sig av en rak startbilsvinge vilket inte lämnar någon fördel till hästarna längst ut på vingen så vid autostart på Östersund så är spåren längst ut lika missgynnade som på våra flesta banor i landet. Det finns inte heller någon stallbacksväxel att tillgå för hästar som är lite tröga och som hellre springer hem än tävlar på banan då stallbacksutfarten ligger i sista sväng. Detta kan istället upplevas som negativt om hästen man kör tror att den är på väg hem då hästen kan bryta ut i sista sväng snarare än att gå för fullt mot mållinjen.

Östersund travbana anordnar årligen Jämtlands Stora Pris vilket alltid sammanfaller med att banan arrangerar V75-tävlingar – detta är en av de största tävlingarna som vi har i landet och är startskottet på den så kallade Norrlands-turnén efter Elitloppet när våra svenska stjärnor jagar fina prispengar i norra delen av landet i Juni. Bland vinnarna i den prestigefyllda tävling hittar vi namn som Victory Tilly och Zoogin vilket är två av landets mest folkkära hästar.

Östersundstravet är föga oväntat beläget i Östersund, staden som ofta, lite slarvigt hävdar sig vara Sveriges mittpunkt. Travbanan ligger dock inte i Centrum utan man får ta sig ut till företagsstaden Odenskog som ligger ca 5 km från centrum för att avnjuta en dag med trav.

Fakta

  • Upplopp: 218 meter
  • Längd: 1 000 meter
  • Bredd 1 640 meter: 20,2 meter
  • Bredd 2 140 meter: 21,2 meter
  • Vinklad startbilsvinge: Nej
  • Open stretch: Nej
  • Bankod: (33)
  • Förkortning: (ÖS)

Hitta till travbanan