Jägersro travbana

Jägersro är en av Sveriges största anläggningar för trav och galopphästar, travbanan är landets södra utpost när det kommer till travanläggningar. Travbanans mest unika egenskaper som stricker ut är att ovalen är känd för sitt lösa underlag samt upploppet som sägs luta i en nerförsbacke samt att Peter Untersteiners hästar har svårt att vinna på ovalen.

Travbanan är belägen i stadsdelen Husie och grundades redan 1907, banan stoltserar med att vara Sveriges äldsta stationära tävlingsbana för hästsport. Den första tävlingsdagen gick av stapeln 20 maj samma år som banan grundades. Jägersro anordnar idag ca. 100 tävlingsdagar per år för trav och galopp. Jägersro restaurang vid huvudläktaren är ett välbesökt mål för travälskare med en härlig utsikt över banan.

Travbanan arrangerar flera nämnvärda travtävlingar årligen och för att nämna några så listar vi ett par som nu följer. Svenskt Travderby körs första söndagen i september varje år, det klassiska och mest prestigefyllda lopp en fyraårig svenskfödd travhäst kan vinna. En Derbyvinnare är för alltid inskriven i historieböckerna. Kretsen kring vinnaren äras med den lejongula Derbykavajen som är känd inom travkretsar.

Publikmässigt är Hugo Åbergs Memorial det största travloppet på Jägersro som alltid körs sista tisdagen i juli. Till denna tävling kommer travsportens världselit och uppemot 20 000 åskådare samlas på Jägersro denna underbara högsommarkväll. Utöver detta arrangerar man också Svensk uppfödningslöpning som är det mest prestigefyllda loppet för tvååriga travhästar i Sverige som avgörs i slutet av november på Jägersro.

Det är på Jägersrotravet som landets kanske mest färgstarkta travprofiler från Stall Kolgjini huserar vilka inte sällan sticker ut näsan i media. Men när det körs tävlingar på Jägersro så ska man även passa upp på hästar från Joakim Lövgren och Conrad Lugauer.

Fakta

  • Upplopp: 190 meter
  • Längd: 1 000 meter
  • Bredd 1 640 meter: 23,0 meter
  • Bredd 2 140 meter: 23,0 meter
  • Vinklad startbilsvinge: Ja
  • Open stretch: Nej
  • Bankod: (7)
  • Förkortning: (J)

Hitta till travbanan