Jägersro

Jägersro

Jägersro Travbana är en av Sveriges största anläggningar för trav och galopphästar, travbanan är landets södra utpost när det kommer till travanläggningar. Travbanans mest unika egenskaper som stricker ut är att ovalen är känd för sitt lösa underlag samt upploppet som sägs luta i en nerförsbacke samt att Åke Svanstedts hästar har svårt att vinna på ovalen.

Travbanan är belägen i stadsdelen Husie och grundades redan 1907, banan stoltserar med att vara Sveriges äldsta stationära tävlingsbana för hästsport. Den första tävlingsdagen gick av stapeln 20 maj samma år som banan grundades. Jägersro anordnar idag ca. 100 tävlingsdagar per år för trav och galopp. Jägersro restaurang vid huvudläktaren är ett välbesökt mål för travälskare med en härlig utsikt över banan.

Travbanan arrangerar flera nämnvärda travtävlingar årligen och för att nämna några så listar vi ett par som nu följer. Svenskt Travderby körs första söndagen i september varje år, det klassiska och mest prestigefyllda lopp en fyraårig svenskfödd travhäst kan vinna. En Derbyvinnare är för alltid inskriven i historieböckerna. Kretsen kring vinnaren äras med den lejongula Derbykavajen som är känd inom travkretsen.

Publikmässigt är Hugo Åbergs Memorial det största travloppet på Jägersro som alltid körs sista tisdagen i juli. Till denna tävling kommer travsportens världselit och uppemot 20.000 åskådare samlas på Jägersro denna underbara högsommarkväll. Utöver detta arrangerar man också Svensk uppfödningslöpning som är det mest prestigefyllda loppet för tvååriga travhästar i Sverige som avgörs i slutet av november på Jägersro.

Det är på Jägersrotravet som landets kanske mest färgstarkta travprofil Lutfi Kolgjini huserar som är den som syns och hörs mest i media när det gäller till att tycka till och stå för sina åsikter.

Fakta

 • Upplopp: 190 meter
 • Längd: 1 000 meter
 • Bredd 1 640 meter: 23,0 meter
 • Bredd 2 140 meter: 23,0 meter
 • Vinklad startbilsvinge: Ja
 • Open stretch: Nej
 • Bankod: (7)
 • Förkortning: (J)

2 Comments

 1. Hei, jeg er VD for media og alle hestene til Kolbjørn Selmer. Blant annet Looking Superb. Vi har gjort et samarbeide med flere baner, blant annet Solvalla om salg av t-skjorter og capser av Looking Superb. Vi håper å kunne gjøre et tilsvarende samarbeide med dere, hvor vi ikke skal tjene penger men bare gå i null. Det vil si at dere selger i kommisjon og tar overskuddet. Håper at dette er interessant, og ser fram til å høre fra dere. Mvh Per Jørgensen +47 900 41041

  Post a Reply
  • Hej Per,

   Vi gissar att din fråga skulle till Jägersro travbana så du gör nog bäst i att kontakta dem. Om frågan gäller oss på SverigeTravet är du välkommen att höra av dig igen även om vi har svårt att se hur detta skulle kunna vara menat för oss.

   // SverigeTravet

   Post a Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.