Gävletravet

Gävletravet ligger centralt beläget i Gävle och det är faktiskt så att det är gångavstånd till travet från Gävle centrum. För er som varit på Hockey i Läkerol Arena hittar med enkelhet till travet då entrén till Gävletravet ligger rakt över ingången till just Läkerol Arena. Gävle travbana räknas till en av landets snabbaste och här har otaliga rekord noterats genom tiderna. För att nämna några av dessa så innehar kallblodskungen Järvsöfaks rekord med 1.17,9 som sattes på en sommarbana i Juli år 2005. Året efter, 2006 var det dags för Lutfi Kolgjini med sin stjärna Going Kronos som satte en fantastisk tid för treåringar med rekordet 1.10,4a – detta för att nämna några.

Gävles travbana mäter 1 000 meter precis som de flesta banor i Sverige och banbredden uppgår till 22,6 meter vid 2 140 starten (publiksidan) och 20,3 meter vid 1 640 meter starten (bortre långsidan). Upploppets längd mäter 178 meter vilket är ett av de kortare i landet och vad vi anser när travet körs på Gävle är att ledningen är guld värd. Värt att notera är att man använder sig av en rak vinge på startbilen numera, den tidigare var vinklad och lämnade fördel till hästarna med spår långt ut bakom bilen men detta finns med andra ord inte längre. Stallbacksutfarten hittar vi i sista sväng så någon extra växel finns det inte att tillgå för hästar som längtar hem utan detta kan istället vara ett minus då vissa hästar kan tendera att bromsa till / bryta ut istället för att gå för full maskin in på upploppet.

Likt de flesta av våra större travbanor så hittar vi ett par aktiva på banan som det gäller att hålla ögonen på lite extra när det bjuds trav på Gävletravet. Troels Andersen är aktiv tränare på banan och när han ställer ut så är det hästar i allt som oftast bra författning – att ta med sig. Vi vill också varna lite extra för hästar och styrningar från Erik Lindegren och Oskar Kylin Blom som är två framstående herrar på Gävletravet.

Fakta

  • Upplopp: 178 meter
  • Längd: 1 000 meter
  • Bredd 1 640 meter: 20,3 meter
  • Bredd 2 140 meter: 22,6 meter
  • Vinklad startbilsvinge: Nej
  • Open stretch: Nej
  • Bankod: (16)
  • Förkortning: (G)

Hitta till travbanan