Gävle

Gävletravet

Gävletravet ligger rätt centralt beläget i Gävle och det är faktiskt så att det är gångavstånd till travet från Gävle centrum. För er som varit på Hockey i Läkerol Arena hittar med enkelhet till travet då entrén till Gävletravet ligger rakt över ingången till Läkerol Arena. Gävle travbana räknas till en av landets snabbaste och här har otaliga rekord noterats genom tiderna. För att nämna några av dessa så innehar kallblodskungen Järvsöfaks rekord med 1.17,9 som sattes på en sommarbana i Juli år 2005. Året efter, 2006 var det dags för Lutfi Kolgjini med sin stjärna Going Kronos som satte en fantastisk tid för treåringar med rekordet 1.10,4a – detta för att nämnda några.

Gävles travbana mäter 1 000 meter precis som de flesta banor i Sverige och banbredden uppgår till 22,6 meter vid 2140 starten (publiksidan) och 20,3 meter vid 1 640 meter starten (bortre långsidan). Upploppets längd mäter 178 meter vilket är ett av de kortare i landet och vad vi har sett när travet körs på Gävle är att ledningen är guld värd. Värt att notera är att man använder sig av en rak vinge på startbilen numera, den tidigare var vinklad och lämnade fördel till hästarna med spår långt ut bakom bilen men detta finns med andra ord inte längre. Stallbacksutfarten hittar vi i sista sväng så någon extra växel finns det inte att tillgå för hästar som längtar hem utan detta kan istället vara ett minus då vissa hästar kan tendera att bromsa till / bryta ut istället för att gå för full maskin inpå upploppet.

Likt de flesta av våra större travbanor så hittar vi ett par aktiva på banan som det gäller att hålla ögonen på lite extra när det bjuds trav på Gävletravet. Troels Andersen är aktiv tränare på banan och när han ställer ut så är det hästar i allt som oftast bra författning – att ta med sig. Vi vill också varna lite extra för Sören Eriksson som är catch-driver och brukar ses köra på Gävle, en underskattad och duktig kusk i vår mening. För att inte bli gubbsjuka så vill vi även slå ett slag för Jenni H Åsberg som brukar kunna ställa till med någon skräll då och då från Team Åsberg.

Fakta

 • Upplopp: 178 meter
 • Längd: 1 000 meter
 • Bredd 1 640 meter: 20,3 meter
 • Bredd 2 140 meter: 22,6 meter
 • Vinklad startbilsvinge: Nej
 • Open stretch: Nej
 • Bankod: (16)
 • Förkortning: (G)

3 Comments

 1. De för smartas tipandet förstör spelandet
  i visa äferer är de so kåta på pengar man blir förvånade av deras inställning för mig är det enbart en spel på skoj inte blodigt alvar. hopas blir likadant för de flesta.

  Post a Reply
  • Hej Miklos och välkommen till oss här på SverigeTravet. Vad vi tror du vill ha sagt är att spelexperter analyserar sönder omgången i jakten på pengarna och de som bli lidande av detta förfarande är småspelarna som tidigare kunde vara med och slåss om hyggliga potter fast vi kan ha misstolkat ditt inlägg.

   Vad gäller sporten så tror jag det är många med oss som sätter upp den högt. Om vi försvinner på V75 när Maharajah går runt Gävle i tredjespår och öppnar 1.07,1 över 2 140 meter där ute och vinner – då spelar det ingen roll om vår kupong skickas till månen då är det prestationen som står i fokus. Det tror vi många kan skriva under på.

   // SverigeTravet

   Post a Reply
 2. Hej,vilken härlig musik ni spelar,bara den är
  värt ett besök på Gävletravet

  Post a Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.