Han avslutade fjolåret med karriärens hittills största seger. Fyra månader senare är topphästen redo att göra årsdebut – för sin nye tränare.

– Det ska så klart bli jäkligt spännande, säger Eskilstunatränaren inför söndagens start i GS75 på Romme.

Selected News (GS75-1) gjorde sig ett namn direkt när han började tävla. Då stod Hans-Owe Sundberg för träningen och redan efter debutsegern hemma på Solvalla klargjorde körande Torbjörn Jansson, som kört otaliga elittravare under sin långa karriär, att treåringen han satt bakom var något extra.

– Att det är en häst en bit utöver det vanliga är det inget snack om, var toppkuskens kommentar efter loppet.

Under treåringssäsongen blev det 6 segrar på 13 starter, en tredjeplats i Breeders’ Crown och 1,2 miljoner kronor insprunget. I fjol, som fyraåring, gick det inte fullt lika bra och inför årets sista start hade han vunnit två av tio lopp.

Men då, i Solvalla Grand Prix, slog han till och via en mäktig långspurt bärgade han 300 000 kronor och sin största seger hittills. Ett fint avslut på säsongen och ett fint avslut på Hans-Owe Sundbergs framgångsrika karriär. Vid årsskiftet gick han i pension och Svante Ericsson tog över gården i Taxinge söder om Stockholm.

– Selected News ägare äger gården och det var i samband med flytten som jag fick reda på att hästen skulle stanna. Att man får in en sådan häst i träning händer inte varje dag precis så det var naturligtvis jättekul. En fin inflyttningspresent, säger Svante Ericsson.

”Ska duga väldigt bra”
Vad var känslan första gången du körde honom?

– Att det nog var det värsta jag har kört. Jag har haft bra hästar tidigare men ingen med den tekniken som han har.

Hur har vinterträningen gått?

– Jättebra! Han vann sista loppet för Hans-Owe och var i ruskigt bra författning när jag tog över. Och han har känts bra under hela vintern. Jag har inget att gnälla på.

Hur vässad är han inför årsdebuten?

– Inte särskilt. Han har tränat mycket men inte gått några jättesnabba jobb. Han har tränat som alla våra andra och de har gått bra, så jag litar på att vårt träningssätt funkar även för honom.

– Jag har inte varit inne och kört honom i något rundbanejobb men vi har rundbana hemma och där har han gått 1.22 i 2 600 meter som fortast. Och det gjorde han på bra sätt.

Hur spänd är du inför årsdebuten?

– Det ska så klart bli jäkligt spännande. Som vi vet sedan tidigare är det en ruggigt fin häst och det känns som sagt i träningen också att det är lite extra.

Spår sex bakom bilen och bara åtta startande. Hur ser du på loppet?

– Han ska duga väldigt bra där men han är inte direkt vässad och i den här klassen finns det inga direkt enkla lopp. Det är inte det viktigaste loppet i år heller utan det viktigaste är att han fungerar.

Men han är ett givet streck på kupongen för alla som ska spela GS75?

– Jag är helt värdelös på att bedöma chanserna men vore jag spelare skulle jag ta med honom.

Hur ser den fortsatta planen ut för honom?

– Vi har höga mål med honom men först måste han komma igång och visa att han funkar. Sedan kan vi planera den fortsatta matchningen.

Rycktussar och skoryck
Svante Ericsson drar inga utrustningsmässiga växlar på Selected News, utan det blir skor och öppet huvudlag. Men på stallkamraten Uptown Skift (GS75-4) planerar han spännande ändringar.

– Hon har galopperat två gånger i rad och även om hon har gjort bra upphämtningar har det varit lite tråkigt för hon är ingen häst som ska galoppera i vanliga fall. Men hon tränar väldigt bra och i går (tisdag) provade jag att rycka tussarna på henne för första gången. Hon svarade väldigt bra på det och barfota fram tror jag också kommer göra rätt så bra skillnad. Jag kan inte lite helt på henne i och med galopperna men sköter hon sig och får en fin resa ska hon kunna vara med och slåss om det.

Ola Johansson, Kanal 75