På söndag den 19 juni 2022 är det GS75 på Vaggeryd kryddat med en jackpot. Emma E Johansson tycker sig ha en bra spik att luta sig mot i omgången.

– Jag tycker att Notorious Zon ska vinna sitt lopp, han känns jättefin, säger Kalmartränaren.

Emma E Johansson raketstartade året och vann lopp i parti och minut. Stallet körde in mer pengar under årets fyra första månader än vad man körde in hela förra året.

– Jag sa tidigt att 2022 kommer att bli mitt genombrottsår. Det började jättebra och det var viktigt att jag kunde ta ut min proffslicens i år. På slutet har det dippat lite utan att hästarna har tappat formen. Det har varit lite stolpe ut i loppen och lite för många andrapris. Sedan har hästarna kommit upp lite i klasserna och möter tuffare motstånd, säger Emma.

I takt med framgångarna har stallet fyllts på och för dagen tränar Emma 35 hästar, blandat ungt och lite äldre mer rutinerade hästar.

– Det har kommit in väldigt fina hästar och flera av mina treåringar kan nog duga i lite tuffare sammanhang, så känns det i alla fall.

Tror han bara vinner
På söndag åker hon till Vaggeryd med en trio och tror mest på Notorious Zon (GS75-4).

– Han har bara en seger i karriären, men det är absolut ingen ickevinnare. Han är mer stark än snabb än så länge och jag har matchat honom ganska tufft för att få upp snabbheten på honom, bli rappare i benen helt enkelt och utvecklas. Jag tycker att han gjorde ett jättebra lopp senast på Solvalla och han sprang en 1.12-tid över full distans från ett dåligt läge.

– Han är behandlad efter den starten och han känns riktigt fin i träningen. Det är en häst som jag hoppas mycket på och målet är att försöka kvala in honom till derbyt. Distansen passar perfekt och han springer garanterat en 1.12-tid över den distansen.

– Loppet på söndag är som utskrivet för honom. Han står perfekt inne och fick ett bra spår och bra kusk. Han möter enklare hästar än vad han gjort på slutet och jag måste vara optimist, jag tror att han bara vinner.

Mest uppmärksamhet tilldrar sig Isac B.M.W. (GS75-7) som är obesegrad efter tre starter.

– Han är köpt till stallet och det är en jättetrevlig häst med hög kapacitet. I sin senaste start så gick han omkull och fick strykas. Nu var det många orsaker till det och det tänker jag inte så mycket på. Han har fått genomföra ett kval och var jättefin och det är det snabbaste jobbet han har gått sedan han kom till mig. Nu fick han ett dåligt spår och det drar ner förhoppningarna och sedan möter han bättre hästar än han gjort tidigare. Martin får köra på chans och Isac B.M.W. får ses som en outsider.

Tredje hästen Emma har med sig är Deluca (GS75-5).

– Han är på väg uppåt i form. Han var behandlad innan senaste starten och han behövde det loppet i kroppen. Deluca känns fin efteråt och den långa distansen passar bättre än senast då det var kort som inte är till hans fördel. Jag hoppas och tror att han piggnat till ordentligt med den senaste genomköraren och han är startsnabb och har ett perfekt läge. Jag tror att även Deluca kommer att göra en bra insats, sen vi får se hur långt det räcker.

Joakim Brundin, Kanal 75