Två helbröder som går mot sina bästa år hittills. Björn Karlsson plockar ut egenuppfödda Backegrabben och Backegubben på GS75.

– För mig är det ett viktigare lopp för Grabben, men jag tror att Gubben har större segerchans, summerar kallblodsexperten.

Familjens stora stjärna Nordgubben fick karriären igenom stå i skuggan av sin kullkamrat Järvsöfaks. Detta trots att han sprang in över fem miljoner kronor och är ett av Sveriges bästa kallblod genom tiderna. Ännu ”värre” var det i avelsboxen där han bara fick två avkommor.

En av dessa är stoet Norm Tora, som Björn Karlsson köpte 2013 och haft som fölsto sedan dess. Avkommorna får förnamnet Backe efter Västerbacke i Moliden där han tränar sina hästar.

– Det är roligt att Nordgubbens blod får leva kvar på ett litet hörn. Jag hade den baktanken när jag köpte henne, förklarar Karlsson om stoet som har sina två främsta söner till start på Bollnästravet på söndag.

Lillebror 4 Backegrabben (GS75-2) har inlett karriären ytterst lovande.

– Det är rätt sort i honom, men han är väldigt flegmatisk och lat. Han gör det han ska göra, aldrig mer än så. Därför har jag inte känt botten i honom ännu, men nu verkar han börja förstå vad det handlar om att tävla också, berättar Björn Karlsson om fyraåringen som kommer till start med tre raka segrar.

”Springer 1.22-1.23 i 200 meter”
Men trots sina framgångar har Backegrabben aldrig sprungit snabbare än 1.32,2, vilket är det klart långsammaste rekordet bland hästarna i söndagens lopp.

– Det är en helt annan uppgift än vad han haft tidigare. Hästen har varit väldigt fin i vinter och vunnit på bra sätt med krafter kvar, men det har varit mot intetsägande motstånd. Nu blir det en värdemätare och det ska verkligen bli spännande att se var han står i det här gänget, säger Karlsson och utvecklar:

– Han kanske inte har samma motor som sin storebror, men han är lika kvickfotad. Skulle jag köra max med honom så springer han 1.22-1.23 i 200 meter. Men han gör det inte om han inte behöver. Jag hade kunnat sagt åt honom att vinna med 40 meter i de senaste loppen eftersom jag vet att farten är överlägsen i klassen. På söndag lär han däremot behöva visa vad han kan om han ska kunna slåss om segern.

Vill spara speeden
På söndag står åtta andra lovande fyraåringar på startlinjen och Backegrabben går ut från 20 meters tillägg mot hästar som sprungit flera sekunder snabbare.

– Även om det är mycket tuffare emot så tycker jag att det ser vettigt ut. Jag har egentligen inte gillat uppläggen jag gett honom på slutet, att få springa i ledning eller dödens i lågt tempo. Nu är det ett litet fält och det känns kittlande att få sitta still länge och spara speeden till upploppet, då tror jag att han kan röra på sig otroligt fort till slut.

För att vinna på söndag lär Backegrabben behöva rekordsänka minst tre sekunder, något Karlsson ser som fullt möjligt.

– Han ska kunna springa 1.28-1.29 över distansen, men jag tycker ändå att han är jättesvår att sätta in i sammanhanget. Han har ju inte mött någonting så ur ett spelarperspektiv ser jag honom som en kantboll den här gången.

Ändrar du något i utrustning eller balans?

– Nej, vi fortsätter med tunga järnskor, fast huva och öppet huvudlag. Jag vill hålla hästarna på standardnivån så länge det är möjligt och spara växlarna till större uppgifter. Men för mig är det här ändå ett viktigt lopp eftersom det kommer att ge mig ett kvitto på var hästen står för dagen.

”Autobahn rätt upp i eliten”
Storebror Backegubben vann fem lopp och sprang 1.23 redan som femåring, men har haft det motigt sedan dess och inte vunnit lopp sedan maj 2020.

– Då trodde jag att det var autobahn rätt upp i eliten, men det har varit mycket småstrul och jävelskap och en lång transportsträcka att få tillbaka honom i form. Först fick han halsbekymmer som fick opereras, sedan drabbades av en hovböld för två år sedan som tog väldigt lång att läka ut. Efter det fick han slitage i ett framknä och därefter blev han sjuk. Det är smågrejer som tagit onödigt lång tid att få bukt med. Det blev som en ond cirkel vilket gjorde att jag inte kunde träna honom som jag vill. Men de senaste fem månaderna har han inte behövt stå över ett enda jobb och nu känner jag att utvecklingen är på väg.

Betyder det att han går mot sin bästa säsong som åttaåring?

– Jag tror det. Han var så på överlägsen i sin klass innan allt strul började och möter i princip samma hästar nu eftersom han inte tjänat några pengar. Det borde verkligen kunna lossna för honom i år.

Är det en häst med kapacitet att tävla i Elitkampen någon gång i sin karriär?

– Ja, jag tycker att han besitter de egenskaperna, det skulle kunna vara möjligt inom en två-treårsperiod. Framförallt kan han röra på påkarna. Skulle jag köra ett 200-meterslopp mot Tangen Haap (stallets stjärna som tjänat 4,5 miljoner och segrade i Elitkampen på Solvalla 2019) så tror jag att det skulle vara målfoto, så snabb är han.

”Hålla honom cool”
Om hästen är snabb nog att förvara innerspår till ledning på söndag är Karlsson däremot inte lika säker på.

– Jag hade samma läge på Romme senast och det blev en knepig upplevelse. Bilen körde ohyggligt sakta genom svängen och när rycket kom var det som att han ville erövra världen på två steg och det blev galopp. Med det i bakhuvudet kommer jag inte att ladda lika hårt den här gången utan koncentrera mig på att hålla honom cool. Jag tror innerst inne att han är snabb nog att hålla ledningen ändå, men det kan vara någon som tar sig förbi.

Är din plan att köra i spets om du kommer dit?

– Absolut, det gör jag. Och som jag läser loppet är chansen stor att det löser sig även om vi skulle missa ledningen. Det ser ut att vara ett ganska ojämnt lopp och då brukar det bli luckor. Men det här är inget viktigt lopp för honom, det kommer större uppgifter längre fram, så jag gråter inte om vi sitter fast. Med det sagt så vill jag förstås vinna och på förhand tror jag att han har större segerchans än Backegrabben. Hästen är kraftigt på väg uppåt. Om formen var sju av tio när han var tvåa på Bergsåker så kommer den att vara åtta på söndag. Löser det sig med positionerna så har han bra vinstchans, säger Björn Karlsson.

Robin Johansson, Kanal 75