Hon blev ett stort stallskrik i V75 senast – efter att ha suttit fast med gott om krafter kvar i starten innan. Nu är Florist favorit i jackpoten på Grand Slam 75 som avgörs i Halmstad.

– Förutsättningarna är bra och nu blir det både jänkarvagn och sommarskor. Det är min bästa chans, säger Kevin Oscarsson, som från årsskiftet kan titulera sig proffstränare med egna hästar som han ansvarar för.

Det är extra miljoner i potten i söndagens Grand Slam 75. En nyckelkusk i omgången är Kevin Oscarsson, som i fjol vann 74 lopp och körde in nästan tio miljoner kronor. Från årsskiftet är Kevin inte bara toppkusk längre utan även proffstränare. Han valde att ta ut professionell tränarlicens den 1 januari och driver nu en egen rörelse med nio hästar på träningslistan. Men samarbetet med pappa Jim, som har 44 hästar i träning, blir precis likadant som tidigare. De jobbar ihop sida vid sida på Blädeingeås med alla tillhörande fina träningsmöjligheter.

– Jag tyckte att det kändes som ett bra läge att smyga igång lite. De hästägare som har valt att gå med mig är nya kunder, antingen nu från årsskiftet eller från det senaste året. Pappa har kvar sina trogna kunder och fortsätter att driva sin rörelse. Det är tryggt att ha honom vid sidan så att man kan fortsätta att bolla idéer varje dag om hästarna och banorna. Men de hästar som står på mig där är det mitt ansvar att de ska leverera, säger Kevin Oscarsson.

– Jag driver min rörelse på mitt sätt och efter mina idéer. Det här är ju också ett litet första steg till att ta över hela rörelsen en dag. Så det känns bra att börja lite smått. Sedan kommer jag även i fortsättningsvis att köra majoriteten av pappas hästar i loppen som jag har gjort tidigare. Men det är upp till hästägarna vilken kusk de vill ha som ska köra. Vissa hästar passar jag bättre på och vissa passar pappa bättre på.

”Har mycket bra form – nu är den rätta kicken där”
Team Oscarsson selar ut fyra hästar i Grand Slam 75, där Jim står som tränare för tre av dem och Kevin på en av hästarna. Kevin kör själv tre av dem i loppen och redan i den inledande avdelningen kommer bästa chansen. Det handlar om Florist som efter att ha suttit fast i V75 på Nyårsafton med krafter kvar, blev ett stort stallskrik i V75 gången efter. Men då blev det dessvärre galopp. Nu avslöjar Kevin ett par intressanta ändringar till den här starten.

– 4 Florist (GS75-1) började fuska med travet in i kurvan senast och var inte som bäst i bakaktionen. Hon har gjort så någon gång tidigare när hon får gå i ryggar. Det flyter bättre om hon får springa själv. Sedan blev hon lite för laddad av omstarten också, även om jag inte vill skylla på det. Hon gick även med brodd i bakskorna så det var lite småanledningar till galoppen, säger Kevin.

– Hästen har känts jättefin i jobben efteråt så formen är mycket bra. Jag tror att hon kommer att göra ett bra lopp på söndag och hon börjar nu att hitta tillbaka till när hon var som bäst under treåringssäsongen. Hon hade det sedan svårt som fyraåring men var också sjuk och hade höga värden av borelia och det var svårt att få tillbaka henne i form igen.

– Men nu är det återigen den där riktiga kicken i henne och det är en häst som har en otrolig bra inställning till sitt jobb. Nu blir det även sommarskor vilket är en stor fördel. Det blir även jänkarvagn som tidigare och med tanke på resultaten så har det helt enkelt varit så att hon har lyft sig när hon har haft jänkarvagn. Så förutsättningarna är bra och min känsla är god inför loppet. Hon har ett bra spår, öppnar väl medelplus men är ingen raket ut. Jag tycker att det är min bästa chans, säger Oscarsson.

Vad säger du om stallkamraten Aperfecttric i samma lopp?

– 2 Aperfecttric (GS75-1) har sett fin ut i jobben hemma och hon höjer sig formmässigt för varje lopp. Läget är perfekt och jag tror att hon kommer att göra ett bra lopp. Även hon kommer att gå sommarskodd och hon kan säkert tjäna bra pengar här.

”Bättre med loppet i kroppen – stark och distansgynnad”
I den andra GS75-avdelningen selar Kevin ut sin egentränade Bear A Perfection som vann över lång distans för tre starter sedan. Han blev fyra i senaste starten då han återkom efter ett uppehåll. Nu är förutsättningarna spår sju över lång distans för hästen.

– 7 Bear A Perfection (GS75-2) gick bra från ett svårt läge senast och det var några bra hästar i det främre ledet som gjorde upp. Det var högt tempo hela vägen och han behövde loppet eftersom han inte hade startat på fyra veckor innan. Han är också rätt så tung i kroppen men kämpade på och gick hela vägen in i mål. Han hade låg puls efteråt men var lite seg i benen så jag tror att han kommer att vara bättre den här gången med loppet i kroppen.

– Det är en väldigt stark häst som är gynnad av den långa distansen. Spår sju är inget plus för han är ändå långsam från start, så det är inte hela världen. Jag var ute och körde hästen i ett jobb i tisdags och då kände jag att han hade tagit förra loppet bra och gått framåt. Det var bra spänst i honom. Det blir jänkarvagn och sommarskor som senast. Jag har även varit lite inne på att prova rycktussar för första gången i lopp. Jag har provat det tre gånger i träningen och det går bättre och bättre. Vi får se, jag ska nog prova en gång till under fredagen och funkar det bra där så kanske det blir så i loppet på söndag. Jag blev imponerad av Le Piment senast men tycker att man ska passa upp för min häst.

Till sist; ni har även med Sergei i den tredje avdelningen som kommer med två raka galopper.

– 6 Sergei (GS75-3) har rätt okej form men har varit lite missgynnad av det här vädret som har varit på slutet. Han har inte kunnat förberedas hundraprocentigt i träningen och han är lite tung i kroppen. Galopperna har berott på att han har varit för pigg i volten eller bakom bilen. Vi ska ändra och köra ett annat upplägg nu och han kommer att värmas lite mer för att vara lugnare. Men hästen kommer att behöva loppet i kroppen och kan han tjäna en peng är vi nöjda, säger Kevin Oscarsson.

Michael Carlsson, Kanal 75