Kinky Boots inledde karriären riktigt lovande. Sedan en tid återfinns hästen nu hos Troels Andersen. Senast återvände valacken till vinnarcirkeln när han knep första segern i den nya tränarens regi.

– Det är ingen toppform ännu, men den är på väg i alla fall.

11 segrar på 24 starter är ett bra facit. 1 Kinky Boots (V86-1) påbörjade sin tävlingskarriär på synnerligen lovande sätt som tre- och fyraåring. Då i regi Solvallas Jimmy Nilsson. Men en skada satte stopp och den i dag sexårige travaren hade varit borta från tävlingsselen i femton månader före han begick comeback i våras. Då i regi Troels Andersen. Med fem starter innanför västen verkar det nu som att form är klart på väg uppåt. Kinky Boots övertygade stort då han senast vann i Bollnäs och som vinnare kom i mål på fina 1.11,8 över 2140 meter med bilstart, nytt personbästa.

– Han var bra senast och fick äntligen vinna igen, han kändes fin då och har känts fint i jobben efteråt också, säger Troels.

Så har hästen toppform infunnit sig igen nu?

– Nej, det har den nog inte, men den är på väg i alla fall. Han har förvisso fått mycket mängdträning men samtidigt inte varit så tufft trimmad ännu, så jag tror att han nog kommer behöva ett par lopp till innan det är riktig toppform och så ska vi vässa honom ännu lite mer i träningen. Men jag tycker det ser ut som en bra uppgift för hästen på onsdag.

Kan få svårt att försvara innerspåret
Liksom senast har Kinky Boots dragit bricka ett bakom bilen. Då kunde hästen inte försvara innerspåret. I ett lärlingslopp på Bergsåker den här söndagen där Jill Ivarsson har hand om tömmarna får man en ny chans.

– Han är ju inte så snabb iväg från start. Sedan är väl spår ett lite bättre på Bergsåker än vad det är på Bollnäs, det beror lite på hur snabbt bilen kör, men jag tror inte att han ska kunna hålla upp ledningen. Så vi hoppas förstås att han ska kunna ta sig ut snabbt. Spår ett är ändå ett okej spår, det är ju förstås bättre än spår tolv, men hade vi haft spår två, tre någonting så hade det ju varit ännu bättre.

Det är en häst med hög grundkapacitet. Har du några planer för framtiden?

– Vi tar lite ett lopp i taget med den här hästen, i och med att han varit väldigt svår att få helt frisk och fräsch och få honom tillbaka dit han är nu. Vi tävlar på så får vi ta det som det kommer.

Men det ser ut som en bra chans på onsdag?

– Det tycker jag.

Har bättre form än raden – ska streckas
Gävletränaren har en chans till på Bergsåker då veckans V86® delas mellan Sundsvallsbanan och Solvalla. Nioåriga miljonärskan 11 Saga Doc (V86-7) är van att möta bra motstånd men har på elva starter ännu i år inte fått njuta segerns sötma. En snabb avslutning i skymundan efter galopp i ett försök till Diamantstoet senast, skvallrade dock om att formen är bättre än vad raden antyder.

– Saga Doc har ju inte fått riktigt samma utdelning som hon fick i fjol, men hon tränar på fint och jag hoppas att det ska få bli lite stolpe in för hennes del snart. Senast körde de upp i vagn på sista bortre långsidan, därav galoppen, men hästen gick snabbt efter det.

Så man ska inte avskriva henne helt när man plitar ned sina rader på V86?

– Nej, men det tycker jag inte. Gör man ett system och kanske plockar med tre, fyra hästar så tycker jag att hon ska med. Det känns som sagt i träningen att hon står lite på tur för att vinna snart.

Daniel U. Olsson, Kanal 75