Markus Niklasson och Ninja Zon överraskade på V75 uppesittarkvällen. På onsdag den 12 januari 2022 när V86 delas mellan Solvalla och Åby hoppas kusken på repris.

– Jag tycker att loppet ser ganska passande ut för henne och med rätt lopp kan hon vinna igen.

Markus Niklasson gjorde ett tidigt val att jobba med hästar och framförallt trav. Tidigt började han springa i stallarna och har numera travet som ett heltidsjobb. Däremot så skiljer han sig från dom flesta då han inte har någon fast anställning utan jobbar som ”konsult”.

– Jag hjälper dom som behöver mina tjänster och jobb finns det. Jag gör allt möjligt, men mest är det att köra häst. Jag håller till i Halmstad och hjälper flera tränare och det upplägget passar mig. Jag vill köra så mycket som möjligt och då måste man åka tidigt och kan planera sina dagar på ett bättre sätt och det gynnar även mina uppdragsgivare.

I takt med att Markus kör mer och mer så har resultatet blivit bättre och bättre.

– Jag körde in över två miljoner kronor förra året och det är jag nöjd med. Jag får köra bättre och bättre hästar och då syns man mer och framgång föder framgång. Det är många duktiga kuskar att tävla emot och det är tufft och inspirerande, jag utvecklas hela tiden och ska man köra mot dom bästa måste man hålla en hög nivå.

Utvecklas hela tiden
Ett hett diskussionsämne för dagen är kuskarnas uppesittaravgift och det är något som även Markus har åsikter om, men han kommer inte att göra några förändringar för tillfället.

– Jag kommer att ta samma avgift som jag alltid gjort. Sedan tycker jag att dom som ligger bland dom tio bästa kuskarna i landet ska ta ut en avgift. Dom har det som heltidsjobb och kör massor av mil och har höga kostnader så det är inte så konstigt.

För tillfället gillar Markus sin vardag och har i dagsläget inga planer på att bli proffstränare.

– Nej, det ligger i framtiden i så fall. Jag har det bra som jag har det och utvecklas som kusk för varje lopp och vill köra så mycket jag kan och får.

På onsdag kör han tre hästar när den ena halvan av V86 går på Åby. En av dom är Ninja Zon som han skrällde med på hemmabanan kvällen innan julafton.

– Det var en höjdare och sedan var jag även tvåa med Önas Quintus. Att Ninja Zon vann var en överraskning även för mig. Jag vet att det är en bra häst, men hon hade inte visat den där rätta formen i starten före.

– Jag tycker att både Ninja Zon och Sweet Muscles ska streckas. Hästarna är bra för dagen och har spännande uppgifter framför sig.

Här kommenterar Markus sina tre styrningar mer detaljerat:

– Kadett Brodde (V86-1) var en positiv överraskning senast på Örebro. Han tog på både ettan och tvåan över upploppet. Han är inte så speedig utan mer segstark och jag tror att vi kan hänga på och slåss om en plats.

– Sweet Muscles (V86-5) har utvecklats fantastiskt mycket på slutet. Senast fick vi chansen för sent och hon hade en hel del krafter kvar i mål. Hon känns allt bättre och jag tror att hon klarar spåret även om det blev galopp senast vi provade voltstart. Hon har blivit bättre på alla punkter och jag får se till att ta det lite vackert från start. Hon har varit bäst när hon har fått gå med i ryggar, men nu har hon sådan form att det kan vara läge att vara lite mer offensiv. Hon kommer att få chansen den här gången. Sweet Muscles ska räknas.

– Ninja Zon (V86-7) överraskade med att vinna senast. Hon har tävlat fint länge, men Stefan hade haft lite sämre träningsförhållande och därför var det överraskande att hon kunde vinna senast. I somras var hon riktigt bra och svarade för flera fina lopp och jag hoppas hon har hittat samma form igen med det senaste loppet i kroppen. Det är första gången över lång distans, men det ska inte vara några problem då hästen är allround. Ninja Zon är startsnabb och det finns olika valmöjligheter på Åby med open stretch och hon är väldigt effektiv om hon får spara speeden till 200 meter före mål. Klaffar det så kan vi vinna igen.

Joakim Brundin, Kanal 75