En alltför tuff öppning satte sina spår i årsdebuten. Men med lopp i kroppen är Michelot redo för att segerstrida. Johan Svensson tror på bra vinstchans – men varnar även för stallets andra häst.

Solvalla och Jägersro delar sinsemellan upp den här onsdagens upplaga av V86 och till den skånska ovalen beger sig Halmstadstränaren Johan Svensson med två hästar på transporten.

Fyraårige valacken 2 Michelot (V86-3) visade fin kapacitet i fjol och segrade bland annat i Breeders Course bonuslopp under hösten. När hästen senast begick årsdebut fick han emellertid sträcka vapen efter att i ledningen ha tagit emot elak press, trots en 1.11-öppning första halvvarvet.

– Det blev lite för tufft för hästen det första varvet men jag var ändå nöjd med hans prestation, den var i paritet med vad vi förväntat oss, men kanske mindre nöjd med placeringen. Det blev onödigt tuff körning efter 500 meter, men allt verkar bra efteråt och han har tränat på fint här hemma.

Har hästen lyft sig mycket med det loppet?

– Det känns på hela hästen att han tagit det loppet bra. Han var lite tungtränad i vintras och hade bara gått två banjobb inför årsdebuten så det var klart att toppformen inte fanns där. Det loppet ska ha fört fram honom rejält, säger Johan Svensson och fyller i:

– Det man kanske glömmer lite med den här hästen är att han fick rätt så mycket pengar på sig i slutet av förra året och gick fort upp i klasserna, han mötte tuffa hästar ganska snabbt och jag tycker det kanske var lite orättvist att han blev favoritspelad senast, men tanke på att han ännu är rätt så grön i de här sammanhangen.

Persson har inget val från start
Snabb iväg från start är han, Michelot. Det visade han senast och har gjort flera gånger tidigare. Därför var det med belåtenhet som tränaren kunde konstaterat att man nu drog andraspåret bakom bilen.

– Just för dagen känns 2140 meter som han optimala distans och han kan ju öppna snabbt, samtidigt är det som känts bäst med hästen att han utvecklats mentalt; Stefan var nöjd och belåten med honom senast och jag förväntar mig att han sköter sig även på onsdag.

Taktiken från början är därför inte så mycket att orda om, eller?

– Han brukar lägga iväg själv från start, så Stefan Persson har nog inte så mycket val om jag ska vara ärlig… När han väl kommer till ledningen är han också reglerbar, han rusar inte. Jag tycker det var ett tuffare lopp senast än den här gången och det ser bra ut på pappret i alla fall. Känslan är god, det är den alltid med den här hästen.

Don’t Be Shy tränar som en demon
Kort senare kommer onsdagskvällens andra inslag från Svenssons stall till start. Det handlar om det sjuåriga stoet 8 Don’t Be Shy (V86-5). Det var ett tag sedan som hon fick beträda vinnarcirkeln nu, men formen går det rakt inte att klaga på.

Johan tycker att Don’t be Shy har haft oflyt på sistone och vill höja ett varningens finger.

– Hon tränar som en demon, men det ska stämma i loppen också, det har det ju inte gjort på ett tag. Hon har gått i mål med tussarna och ”norsken” oryckta i de båda senaste loppen nu och hon känns jättefin som sagt.

– Hästen kräver maxklaff i loppet och hade jag fått önska läge på förhand hade det nog blivit det hon fick. Visst, hon möter några riktigt formstarka kort i det här loppet men jag tycker inte man ska glömma bort henne helt och jag blir inte helt överraskad om hon skulle vinna. Letar man en skräll i loppet så är hon absolut en av dem som kan bli aktuell om det klaffar under vägen.

Daniel U. Olsson, Kanal 75