”Vinterns häst” Disco Volante visade senast att han är tillbaka igen. Efter en rad struliga lopp med galopper fick stjärnhästen äntligen äntra vinnarcirkeln igen.

– Han känns ännu bättre i träningen efter det loppet. Jag har precis kört honom när du ringer och det var extra plus på det jobbet, säger Stefan Melander.

Vi pratar med Solvalla-tränaren måndag lunch som precis har skrittat tillbaka med Disco Volante till stallet på gården utanför Enköping. På lördag är finaler i V75 på Solvalla och Gulddivisionen lockar med 300 000 kronor till vinnaren. Stefan Melander har två förhandsfavoriter med i loppet, och förutom Disco Volante även Milligan’s School. Men vi börjar med den förstnämnde som senast äntligen skötte sig och visade då vilken topphäst han är. Den femfaldige miljonären vann enkelt i V75 på Färjestad efter ledning från start till mål.

Ett segerrecept som Disco Volante har använt sig utav många gånger i karriären. De två senaste åren har han dominerat i Gulddivisionen på vintrarna och verkligen visat att han trivs den kalla årstiden. Men efter debaclet i Eskilstuna för tre starter sedan, då man blåste omstart efter sexhundra meter och Disco Volante fick gå för fullt, har det därefter blivit två försmädliga galopper. Ulf Ohlsson har delvis tagit på sig galopperna båda gångerna och menat att han kanske skulle ha värmt hästen hårdare och gjort fler provstarter. När vi pratar med Stefan Melander på måndagen hörs det på honom hur nöjd han är med sin stjärna efter snabbjobbet.

– 6 Disco Volante (V75-6) känns betydligt piggare och finare nu än vad han har gjort tidigare. Jag har visserligen varit nöjd med de tidigare jobben också, men man blev ju lite orolig efter det där strulet som hände i Eskilstuna. Det var kul att han kunde få vinna senast och jag måste säga att nu känns han ännu bättre i träningen efter den starten. Dagens jobb var extra plus och han var riktigt laddad, säger Stefan Melander.

Vad säger du om utgångsläget i Guldfinalen med spår sex bakom startbilen?

– Spår sex är inget drömspår på det sättet men just för Disco är det ändå rätt så bra eftersom det blir högre fart bakom bilen med spåren en bit ut. Han är ju snabb ut och jag hoppas och tror att han tar ledningen. Hästen kommer att vara i ännu bättre form än senast och jag vill minnas att han gjorde några våldsamma lopp i fjol vid den här tiden. Vi ändrar inget och jag måste tro på en bra chans, säger Tarzan.

Solvalla-tränaren har även med stallkamraten Milligan’s School i Guldfinalen på lördag från spår sju bakom bilen. Han blev senast tvåa som storfavorit och blev slagen på mållinjen av en ilsket spurtande Global Adventure som är med igen.

– 7 Milligan’s School (V75-6) borde väl kanske ha vunnit loppet senast och det kändes ju som att han var i mål fastän han inte var det. Men han fick gå en hård speed i början och det kostade lite till slut. Jag körde jobb med hästen igår (söndag) och han kändes jättebra. Han kommer nog att göra ett bra lopp som det känns men spår sju är inte roligt för honom. Drömscenariot vore ju att Disco får ledningen och ”Mille” slinker ner i andra- eller tredje par utvändigt. Men normalt blir det svårt att plocka in längderna på Disco till slut. Fast man vet aldrig vad som händer och helt borta är han absolut inte, säger Stefan Melander.

Joakim Brundin, Kanal 75