V75 Winter Burst rullar vidare mot norska Momarken. Hemmaprofilen Per Oleg Midtfjeld har goda möjligheter att fixa en seger med treårige Vallatonian. Uppladdningen inför den stora multijackpoten på nyårsafton fortsätter.

Den tredje etappen av V75 Winter Burst är förlagd till Norge och närmare bestämt Momarkens travbana, inte långt från värmländska gränsen. En av banans mest kända tränare är Per Oleg Midtfjeld, just den samme som tränade världsstjärnan och 2005 års elitloppsvinnare Steinlager. Vid tisdagens V75 på hemmabanan har han två hästar från det egna träningsstallet till start.

Treårige 2 Vallatonian (V75-3) är en sort med framtiden för sig. Hästen har hunnit med två segrar hittills i den nyss påbörjade karriären och stod senast för en mersmakande andraplats efter en tuffare avslutning av loppet.

– Vallatonian är i fin form och har gjort några fina lopp nu. Han gick bra senast, vi blev tvungna att köra framåt, hästen fick göra lite jobb själv och förlorade ju bara mot en väldigt bra häst, säger Per Oleg och fyller i om sin treåring:

– Han har utvecklat sig fint från sensommaren och känns bättre och bättre.

Vallatonian har visat startkvickhet tidigare och att hästen lottades till ett perfekt andraspår bakom bilen gör det hela mycket intressant.

– Det känns som ett väldigt öppet lopp det här och han är en av flera som kan vinna, tycker jag. Hästen är hygglig ut från start och skulle vi komma före de andra från början så ska det vara en vettig chans. Det är i alla fall plan a att vi ska försöka ta spets, men det är inte så att han är beroende av det. Han går alltid bra till slut och skulle det bli tempo på loppet så kan han vinna oavsett.

Gör du några ändringar inför den här starten?

– Det kan bli så att vi provar med urryckare för första gången, men jag tror samtidigt inte det ska ha någon större påverkan då det redan är en ärlig häst som går hela vägen till mål.

Ska ha gått framåt med loppet i kroppen
Fast forward till kvällens sista avdelning där Midtfjeld startar 5 Giant Laser (V75-7). En danskfödd fyraåring som tidigare fanns i Flemming Jensens regi, men som här gör sin andra start hos norrmannen. Valacken stod för en positiv andraplats senast efter ett tre månader långt uppehåll.

– Han har gjort en start i min regi, jag körde honom en gång i Danmark också, men han var inte bra för dagen då. Hästen gjorde dock ett bra lopp på Bjerke senast sedan och avslutade på ett fint sätt. Jag tror nog att han ska ha gått framåt lite med det loppet; han har känts bra efteråt och ska nog vara lite vassare nu och distansen tror jag knappast ska vara några problem. Men det är några bra emot i det här loppet, det är klart skarpare motstånd än senast så att vinna kanske blir svårt, men vi kan vara bland de tre, fyra med lite tur under resans väg.

Per Oleg Midtfjeld agerar förstås också kusk i några av de övriga loppen. Särskilt intressant är svenske 1 Benzema (V75-6) som tränas av Årjängs Roger Persson. Benzema gästade just Momarken för två starter sedan och vann då efter en kraftfull rush i sista kurvan.

– Benzema vann ett billigare lopp senast, men vann å andra sidan på ett väldigt lätt sätt den gången. Vi har fått ett fint spår men nu är det klart tuffare motstånd och det är väl tufft att tro att vi ska kunna gå helt ”till topps”.

Det är innerspår bakom bilen, vad kan ni hitta på därifrån?

– Ledningen tror jag inte är så aktuell, som det kändes är det en häst som ska gå mer på rulle och spara sin speed till slut, avslutar Per Oleg Midtfjeld.

Daniel U. Olsson, Kanal 75