Jeppe Juel har vunnit allt som går att vinna i Danmark. Ja, förutom derbyt då. På söndag har han jättechans för sin hett eftertraktade triumf. Garfield har varit kullens obestridlige kung hittills.

– Jag har aldrig känt botten i hästen vare sig i lopp eller träning, det är verkligen en speciell häst.

En extra omgång av V75 förgyller sista söndagen i augusti. Den hämtas från den danska högborgen Charlottenlund. I Köpenhamn är det nämligen dags för Danskt Travderby, säsongens största uppgift för de rödvita fyraåringarna. Och vem som är den stora favoriten på förhand råder det få tvivel om.

S.J’s Caviar-sonen 4 Garfield (V75-6) har så här långt klivit fram som en ångvält i den danska kulltoppen. På sina femton starter hittills har det blivit tretton segrar. Den, ännu så länge, största framgången kom när han segrade i kriteriet förra hösten. Nu är Jeppe Juels fantomtalang framme vid det stora målet.

– Garfield är allt fint med inför derbyt. Han är redo. Det är det här som varit hästens mål sedan den dagen han föddes… Han har inte gjort något fel hittills. När han galopperade i Århus så körde jag lite fel, det gillade han inte, det var mitt fel och inte hästens, säger Jeppe och åsyftar när hästen gjorde bort sig som megafavorit i Jydsk 4-årings Grand Prix för två starter sedan.

Varit tjugo meter bättre än övriga i kullen
Senast var Garfield tillbaka i gamla vanor. Vinsten i uttagningen till derbyt togs i överlägsen stil där han obekymrad dansade undan efter tidig ledning.

– Han känns extremt fint och jag har aldrig känt botten i honom vare sig i lopp eller träning. Det är verkligen en speciell häst.

Vad är det som gör honom så speciell?

– Framför allt är han väldigt smart. Han gör precis det han behöver, en tacksam häst att köra. Det räcker att köra till i 300 meter så vet man var man sitter i loppet, det är nog lite som att köra en bil.

Garfield är med andra ord berättigad favorit på söndag?

– Självklart är ett derby ett derby och de andra har också fina hästar som är toppade för det här loppet, men jag har god tro på min häst. Såvida det inte sker någon olyckligt, så tror jag helt enkelt att han är bäst; Garfield har ju hela tiden varit tjugo meter bättre än de andra i kullen. Men alla lopp måste köras, det går inte att bara gå ut med en häst som bara är ”åttio procent” och tro man ska vinna, han måste prestera helt på topp.

Det blev ett fint fjärdespår bakom bilen. Hur ser du på upplägget i finalen?

– Jag har medveten inte gått in i några kamper med honom hittills, jag vill inte ta några risker med den här hästen och så kommer jag att göra på söndag också, så får vi se var vi hamnar. Det är klart att man vill undvika utvändigt ledaren med honom, men samtidigt om någon väljer att svara så vinner i alla fall inte den hästen…

Derbyt – den stora segern som saknas
47-årige Jeppe Juel är en av Danmarks mest välkända och framgångsrika tränare och kuskar. Han har redan vunnit det mesta som går att vinna i hemlandet. Ålborgstränaren har dessutom blivit årets kusk vid tre tillfällen och tagit hem tränarchampionatet två gånger.

En seger fattas dock. Den kanske ädlaste av dem alla. Ännu så länge har det varit mest stolpe ut i det danska derbyt. 2010 var han tvåa med Open, 2013 såväl tvåa som trea med Scirocco Sisa respektive Stelton och 2018 återigen tvåa, då med Cool Shadow.

Är det Garfield som ska göra lyckan fullständig?

– Derbyt är väl det enda loppet jag saknar. Jag har ju lyckats vinna alla andra större lopp här i Danmark, men inte derbyt, trots många andraplatser. Den segern saknas mig och det vore självklart något mycket speciellt att få ta den just med den här hästen.

En potentiell utmanare – från samma stall
Faktum är att Garfield inte är Juels enda kort i derbyleken. Stallet erbjuder också en utmanare. Meriterade Birger Jörgensen (som vunnit två derbyn som kusk) kör 6 Galliano Peak (V75-6) som också han kommer från en övertygande seger i uttagningarna.

– Galliano Peak är väldigt fin. Jag hade maxat honom lite för mycket till starten på Jägersro, så det blev tyvärr målgalopp men han visade fin form redan då. Vi har gått tillbaka till skor fram och en vanlig vagn vilket gör honom mer säker till slut och han gick väldigt positivt senast.

Galliano Peak är väldigt startsnabb?

– Det är planen att han ska gå mot ledningen i ett första skede och förhoppningsvis få ett bra lopp. Sedan att jämföra honom med Garfield vore inte rättvist. Men han utvecklas hela tiden och kommer han som sagt till ledningen och får rätt lopp, tror jag han kan vara bland de tre.

Tar sikte mot de svenska kriteriekvalen
Ytterligare två hästar från Jeppe Juels stall går ut på Charlottenlund denna derbydag. 7 Enzo (V75-1) hade inte tur med spårlottningen, men spännande treåringen 2 Hilton (V75-4) kan vara ett bud i Walther Kaiser-Hansens Minneslopp. Hästen kommer från tuffa omgivningar i svensk konkurrens.

– Enzo fick helt fel läge här och det är inte realistiskt att tro på mer än pengar den här gången.

– Hilton är en väldigt bra häst som jag medveten kört väldigt snällt med, men han börjar gå bra tider, är rapp från start och bör få ett fint lopp här. Han ska kunna vara bland de tre och jag tycker att han ska räknas lite här. Jag har som sagt kört snällt med honom och förhoppningen är att han ska ut i den svenska kriteriekvalen efter det här, han ska vara redo för det.

Daniel U. Olsson, Kanal 75