Pang till spets och saken var klar. Disco Volante tog hem Färjestads Jubileumslopp.

– En väldigt skön seger, sa kusken Ulf Ohlsson.

Disco Volante har inlett de två senaste åren med att dominera i gulddivisionen. Av lördagens insats att döma kommer historien att upprepa sig den här vintern. Från spår fem bakom startbilen pilade den Stefan Melander-tränade elithästen till ledningen och därifrån höll han utan problem konkurrenterna bakom sig till första segern sedan maj.

– Det var en väldigt skön seger eftersom det har strulat lite på slutet. Jag tycker att hästen har känts som att han har varit på gång men det har varit lite stolpe ut och lite grus i maskineriet, sa Ulf Ohlsson.

Lyckligast över segern var hästens skötare Jenny Gustafsson som inte kunde hålla glädjetårarna tillbaka.

– Jag är så otroligt glad! Det var inte bra för två veckor sedan och så går han ut och gör så här. Jag älskar den här hästen!

Uppvisning i klass I
I näst lägsta klassen bjöd Amalencius B.B. på en mäktig uppvisning. Femåringen hade inte tävlat på tre månader men som brukligt är med Timo Nurmos-tränade hästar var han redo för stordåd direkt efter uppehåll. Örjan Kihlström skötte tömmarna och han lämnade ingenting åt slumpen. Från spår tolv bakom startbilen lät han hästen avancera omgående och när varvet passerade på 1.11,7 tog han över ledningen. Den blytunga inledningen bekom inte hästen. Konkurrenterna var chanslösa att gå i klinch och segern blev överlägsen på för klassen och årstiden mycket fina 1.13,0 över 2 140 meter.

– Han har visat väldigt bra kapacitet tidigare också och han var väldigt fin i dag och vann med krafter kvar, sa Örjan Kihlström efter hästens 9:e fullträff i 19:e starten.

Rafflande upploppsstrid i brons
En av dagens största snackisar på förhand var spetsstriden i bronsdivisionen. Men all dramatik i startrusningen uteblev då Pere Ubu visade sig överlägset snabbast den första biten. Men det blev desto mer spännande till slut. In på upploppet stred trea hästar sida vid sida. Först att ge sig var ledaren men utvändige Anchor Man, som gick med punktering under slutrundan, och Kimi Di Quattro kämpade ursinnigt hela vägen till mållinjen och det krävdes granskning av målfotot för att skilja hästarna åt. Det visade att Kimi Di Quattro hade satt nosen först efter en stark avslutning med tredjespår genom slutsvängen.

– Det var bra tempo hela vägen och kamp mellan tre hästar och otroligt hårt i mål. Det var nog ett roligt race att kolla på, sa segrande hästs tränare och kusk Markus B Svedberg som efter ett fint fjolår har inlett 2022 med 3 segrar på 13 starter.

– Det har gått rätt så hyggligt en tid nu. I år har vi inte startat så mycket, jag brukar inte göra det i januari-februari, men de som tävlar har bra form så det känns väldigt bra.

94 279 för sju rätt
I diamantstoet tog Quarcia en mycket enkel seger sedan Tomas Pettersson fräckt kört till ledningen varvet från mål.

– Hon är väldigt snabb en bit så jag chansade och körde till en bit och då kom jag ända till ledningen. Det var bra gjort av henne att tåla den speeden mitt i loppet, sa segerkusken.

– Jag har fött upp hästen och gjort allt jobb själv, så det här är stort och känns fantastiskt bra, sa Quarcias tränare och ägare Roger Forslund.

Robert Bergh triumferade med egentränade Buska Blyg i kallblodsdivisionen och i klass II fixade Equal To None Björn Goops första tränarseger för året när han i Carl Johan Jepsons händer fångade in favoritspelade Global Classified i sista steget. Omgångens enda riktiga skräll levererade Conrad Lugauers Nero Maximus i den avslutande silverdivisionen och därmed stack utdelningen för sju rätt på V75 upp till 94 279 kronor. Sex rätt gav 440 kronor och fem rätt 48 kronor.

Se även dagens V75 resultat lördag 22 januari 2022

Ola Johansson, Kanal 75