Blixtsnabb från början och till slut. Månlykke A.M. bjöd på en glimrande årsdebut.

– Han känns bättre än han någonsin gjort, mös Gunnar Melander efter utklassningen i Kvisslebruns lopp på Bergsåker.

Genombrottet kom efter flytten till Gunnar Melander 2020. I fjol etablerade han sig som landets bästa kallblod. Nu verkar Månlykke A.M. ha hittat en nivå till. På något annat sätt kan man inte tolka comebacken på Bergsåker där åttaåringen såg fullständigt bländande ut när han fick sträcka ut över upploppsrakan två gånger om.

För vid sidan av en liten tryckare från värste konkurrenten Bellfaks efter dryga halvvarvet så behövde bara Månlykke A.M. röra på benen i några hundra meter från början och till slut.

Först när han drog till ledningen och sedan när Gunnar Melander lättade på tömmarna och positioneringssystemet visade 1.16-fart när Månlykke lämnade sina konkurrenter med flera längder över upploppet.

– Han känns bättre än han någonsin gjort, han känns så stabil. Och när det blir tävling så vet han vad det är frågan om. In på upploppet tog han i själv, jag behövde inte smacka på honom en enda gång. 1.18,5 sista 500 åkandes, det var skönt. Det är härligt att få ha en sådan häst och få ha så roligt, mös 74 år unge Gunnar Melander som formade hästens pappa Månprinsen A.M. till ett av Sveriges främsta kallblod genom tiderna och nu är i full färd med att nå samma höjder med Månlykke.

Men även om Månprinsen var bäst i landet så lyckades han aldrig vinna det största och mest prestigefyllda lopp som finns, Elitkampen på Solvalla. Med förstapriset höjt till en miljon kronor inför årets upplaga borde det vara det självklara målet, men Melander vill inte titta så långt som till sista helgen i maj, ännu.

– Vi tar ett lopp i taget. Nu tänkte vi oss Gävle om knappt två veckor, det ligger lämpligt i tiden. Sedan har vi Vårbjörken på Umåker om allt är väl. Sedan får vi se. Jag har inte stängt någon dörr i alla fall, konstaterade landets kallblodsnestor.

Imponerad konkurrent
Och om Melander är nestorn så är Jan-Olov Persson givetvis tränarkungen för rasen som denna gång fick två avdelningar på V75. Även om Perssons kvartett fick stå i skuggan av Månlykke så blev det mycket pengar in till stallet sedan B.W.Sture och Bellfaks knipit platserna bakom.

– Bellfaks var bra och Sture var jättebra. Men vi får berömma Gunnar som ställt i ordning Månlykke. Det är en fantastiskt fin häst, men det gör sig inte själv att ställa i ordning dem i det här skicket, berömde Persson som tränade Månlykke A.M. under dennes tre första säsonger på tävlingsbanan och inte behövde vända hem segerlös.

Detta sedan han resolut kört till ledningen från bakspår med femårige löftet Wolt som behärskade konkurrenterna efter behag.

Dubbel för Wäjersten
Kungen på Bergsåker heter numera Daniel Wäjersten som kunde åka hem med en prydlig dubbelseger. Spickleback Face reglerade fältet utvändigt om ledaren i Assar Engbloms lopp för gästkörande Mats E Djuse.

– Han fick göra jobbet själv och jag hade under 1.11 sista varvet. Hästen ska hedras, han gjorde ett femstjärnigt lopp, bara borrade ner sig och krigade hela vägen. Riktigt kul att få lära känna sådana hästar, berömde segerkusken.

Tränaren själv följde upp med att spurta ner konkurrenterna bakom L.A.Boko i lägsta klassen.

– Det blev bra med halvstängt huvudlag, han blev mycket rappare. Det har alltid varit en väldigt fin häst, kul att han får utdelning, förklarade Wäjersten som även kommenterade sin vinnare i högsta klassen:

– Spickleback var otroligt bra. Han går utvändigt och bara krigar, en riktig hedershäst.

Jackpot på lördag
Två Bergsåkergiganter som flyttat söderut tog också för sig på gamla jaktmarker. Robert Bergh fick se Per Lennartsson sända Van Gogh Z.S. till ledningen från fjärdespår i voltstart. Svante Båth kunde å sin sida njuta när Erik Adielsson kopierade upplägget från innerspår bakom bil bakom Icon Mearas.

Mindre smärtfritt blev det för Daniel Redéns årsdebutant Bugatti Miles som sladdade en bra bit bakom klungan in på slutrundan och tvingades ut i fjärdespår i sista sväng, men ändå hann dit för Örjan Kihlström. En favoritseger som satte punkt för en skrällbefriad rad där sju rätt på V75 betalade 1 221 kronor.

Jackpot på fem rätt innebär att drygt 19 miljoner vandrar vidare till kommande lördag på Jägersro där ATG uppskattar att sjurättspotten ska innehålla minst 50 miljoner.

Se även dagens V75 resultat lördag 2 april 2022

Robin Johansson, Kanal 75