Två glädjande andrapris. Dear Friend och Zarenne Fas försvarade de svenska färgerna med bravur under söndagens stortävlingar på Vincennes.

– Jag är jättenöjd med hästen. Det var en maxprestation och maxplacering, konstaterade Johan Untersteiner om sin numera femfaldiga miljonärska.

För två vintrar sedan tog hon Paris med storm i två raka segrar. I fjol åkte hon ner en gång och slutade tvåa. På söndagen återvände Dear Friend till Vincennes och svarade för ännu en helgjuten insats på den franska nationalarenan, detta som tvåa i Prix de Lille.

Som vanligt lyckades Johan Untersteiner utnyttja sin hästs explosivitet från början då man dök till ledningen från åttondespår bakom startbilen. Väl där valde man att överlåta kommandot till Global Trustworthy, den forne svenske kriterie- och derbytrean som numera tränas av Alessandro Gocciadoro, tillsammans med Björn Goop. Luckan kom vid ingången till upploppet och Dear Friend gick i närkamp med ledaren.

Långt ut i banan hade emellertid Jean-Michel Bazire fått upp en helt annan fart på favoriten Feydeau Seven som seglade ifrån till smått överlägsen triumf. Dear Friend slog sig förbi Global Trustworthy i sista stegen före mål och fixade andrapriset värt över 200 000 kronor.

– Jag är jättenöjd. Hon öppnade fint, fick en bra rygg och perfekt lucka. Hästen spurtade för fullt och gick 1.11,2. Det var en maxprestation och maxplacering. Bazires häst var alldeles för bra, berättade Johan Untersteiner.

Det innebär att Dear Friend passerade fem miljoner i karriären, varav en fjärdedel är intjänat på Vincennes. Och mer kan det bli.

– Vi har tittat ut ett par lopp till så eventuellt blir det två lopp till här nere, fortsatte Untersteiner.

Segertiden för Feydeau Seven blev 1.10,8/2 100 meter autostart.

Cornulier nästa för Zarenne Fas
En ännu större positiv överraskning svarade Zarenne Fas för. Jerry Riordans italienare gjorde karriärens andra start under sadel i dagens huvudlopp Prix du Calvados och knep en biljett till världens största montélopp Prix du Cornulier om två veckor.

Loppet blev kanske något billigare än det såg ut på pappret då favoriten Fado du Chene diskvalificerades av domarna halvvägs in i loppet och tidigare montékungen Bilibili tävlade långt under pari med skor på hovarna. Men det ska inte ta någon ära från Zarenne Fas som skuggade ledande segermaskinen Fantasie och utmanade ettrigt över upploppet för Guillaume Martin, långt före övriga klungan.

Tiden för tätduon blev 1.12,8/2 850 meter och Zarenne Fas belönades, förutom platsen i Prix du Cornulier, även med cirka 360 000 kronor.

Robin Johansson, Kanal 75