Rommetravets Joakim Elfving, 34, är en av sju aktiva inom trav- och galoppsporten som har ett år i utvecklingsprogrammet ATG Talang framför sig.

– Jag ser fram emot att bli bättre på att tygla min vinnarskalle och att bli en ledare och förebild som är bra på att motivera laget, säger han.

Varje år satsar ATG, via projektet ATG Talang, på aktiva inom trav- och galoppsporten. Utvecklingsprogrammet sträcker sig över ett år med gruppträffar och personlig coachning. På schemat finns allt i från fysisk träning och kost till teambuilding, ledarskap och medieträning. Tanken är att ”boosta” deltagarna och ge dem hållbara rutiner och förutsättningar till en lång karriär.

Joakims liv inom travsporten började med ponnyhästar följt av anställning hos bland annat Robert Bergh och Joakim Lövgren. Sedan snart tio år är han professionell tränare på Rommetravet med 58 hästar på träningslistan och åtta anställda.

– Jag började från noll och har tagit små steg framåt, några bakåt och sedan framåt igen. Det stora lyftet kom för sex år sedan när jag köpte min gård, då började det hända saker och stallet fylldes snabbt på, berättar han.

Allt är dock inte trav i Joakims liv. Det finns tid för galopp också. Han deläger en galopphäst som inlett karriären lovande med två segrar på sex starter.

– Jag försöker alltid vara på plats när han startar och snappar upp nya grejer inom galoppen varje gång. Som hästägare förlitar jag mig på att tränaren alltid gör sitt yttersta. Precis som jag hoppas att mina ägare känner inför mig, säger han.

En väldigt dålig förlorare
Inom ATG Talang ser han fram emot att utvecklas mer som ledare. Och lära sig hantera sin vinnarskalle.

– Jag har ett fruktansvärt temperament och är en väldigt dålig förlorare. Jag har lärt mig med tiden men jag behöver bli ännu bättre. Numera går jag undan när jag blir frustrerad för jag vill inte dra ner omgivningen. I stället för att gräva ned mig ska jag vara en förebild som ledare och motivera och peppa mitt team i motgång, slår Joakim fast.

Han talar om vikten att visa uppskattning och verkligen ta hand om personalen så att alla trivs.

– Det är viktigt att hitta på saker så att man skapar ett sammansvetsat lag som klarar de besvikelser som kan komma under vägen, hästar som säljs eller inte levererar som man önskat, säger han.

Han har även ett annat personligt mål med ATG Talang.

– Jag har lovat mig själv att ta bättre hand om mig själv och här kan jag verkligen få hjälp med råd kring kost och träning. Det är lätt hänt att glömma det och då går det fort åt fel håll. Nu ska det bli ordning på den biten, säger han beslutsamt.

Joakim Brundin, Kanal 75