Scarlet Knight blev historisk när han vann för Stefan Melander 2001. I år kan det vara dags för en ny svensktränad häst att prova lyckan i Hambletonian.

– Har man en sådan här häst kan det vara värt att chansa, sa Adrian Kolgjini sedan Barack Face kämpat ner Rocket Tile i en episk duell på Solvalla.

Han inledde karriären på andra sidan Atlanten. Efter två misslyckade starter som tvååring återvände Barack Face till familjen Kolgjini som fött upp hästen fallen efter franske avelskungen Ready Cash och den italienska supertravaren Lisa America.

Och i sitt hemland har han motsvarat förväntningarna med råge. En snöplig galopp satte stopp för segerraden senast, men på måndagen var Barack Face tillbaka i bästa skick och krigade ner Reijo Liljendahls jättelöfte Rocket Tile på utsidan i Rikitikitavis lopp med 100 000 kronor till vinnaren.

– Jag får faktiskt gåshud när jag tänker på loppet. Det är bland det svettigaste man sett i en häst som gjort så få starter. Det är absolut den största talangen jag har kört. Det steget och den vikten han bär, det finns så mycket utveckling i honom, utbrast Adrian Kolgjini efter segern på strålande 1.12,8/2 140 meter autostart.

Och i sommar kan det gå ännu fortare om kretsen kring hästen sätter planerna i verket och tar sats mot världens största treåringslopp Hambletonian i USA.

– Vi får se lite grann, kanske han spenderar sommaren i USA. Har man en sådan häst kan det vara värt att chansa. Jag vill gärna vinna kriteriet, men ägarna är nog sugna på Hambot, fortsatte Kolgjini.

1.09-tid av Marion
Men det bjöds på mer sportsligt godis från Solvalla. I Coccinelles lopp för de treåriga stona visade Claes Sjöströms Lawina upp förbluffande speedresurser då hon växlade ner ledande storfavoriten Sommerbrise på några steg när luckan uppenbarade sig kort före mål.

Fartfesten kom i stoloppet där Timo Nurmos rusare Marion Fauty Bon nådde favoritpositonen, varvade på svettiga 1.08,1 och höll farten tillräckligt för att spräcka 1.10-vallen med en tiondel för Jorma Kontio.

Robin Johansson, Kanal 75