Ecurie D. är tillbaka på tronen i Nordamerika. Åke Svanstedts sexåring joggade ifrån konkurrenterna i Breeders Crown-finalen för äldre hästar.

Miljoncheckarna haglade när Nordamerikas mest pengastinna tävlingskväll avgjordes på Mohawk Park utanför Toronto natten mot söndag svensk tid. Det slutade med succé för Åke Svanstedt som tog en dubbel och framförallt kusken Dexter Dunn som vann fyra Breeders Crown-titlar.

Efter att ha tagit sitt nya hemland med storm i fjol har årets säsong varit lite svajigare för det danskfödda spänstfenomenet Ecurie D. Sedan den på makalösa årsdebuten på 1.07,9 i maj var hästen segerlös och kom närmast från en rejäl missräkning i VM-loppet på Yonkers där han rusade sig trött i ledningen.

Men i Breeders Crown-finalen var den svenskägde sexåringen tillbaka i bästa slag. Svanstedt valde den här gången att lämna över tömmarna till Dexter Dunn som omedelbart skickade favoriten till ledningen. Den här gången var Ecurie D. mer reglerbar och såg majestätisk ut då Dunn valde att göra segerrycket redan vid ingången till det långa upploppet.

– Hästen har varit imponerande sedan han kom hit till Nordamerika och jag blev väldigt glad när jag fick frågan förra veckan om jag kunde köra honom. Han tog i ordentligt bakom bilen och låg på lite första biten, men sedan slappnade han av fint. I sista sväng kändes han stark så då lät jag honom dra på, förklarade nyazeeländaren sedan han mätt ut segermarginalen till tre längder.

Därmed blev Ecurie D. den första äldre häst att försvara sin Breeders Crown-titel sedan Fool’s Goal 2002/2003. Segertiden 1.09,0/1 609 meter tangerade löpningsrekordet som bland annat delas av svenskfödde Commander Crowe.

Jiggy bäst i svenskduell
För Svantstedt och Dunn innebar det andra triumfen för kvällen sedan svenskfödda Jiggy Jog spurtat hem sin final och putsat det kanadensiska rekordet för treåriga ston till 1.09,1.

– Hästen var så bra förra veckan att jag hade mycket självförtroende inför loppet. Det kändes lite oroligt när vi fick Jovality i rygg, men över upploppet visade hon att hon var bäst, kommenterade Dunn som dessutom satte dit Bella Bellini i finalen för äldre ston vilket tillsammans med en av passgångarfinalerna innebar motsvarande 13 miljoner kronor inkört under en kväll.

Den största av segercheckarna gick till Jiggy Jog och ägaren Jörgen Sparredal som kunde räkna in motsvarande 3,5 miljoner kronor. Marcus Melanders favoritspelade Jovality skuggade hela vägen, men kunde aldrig utmana och fick nöja sig med tredjepriset vilket innebar omvänd ordningsföljd från BC-finalen i fjol för de två svenskfödda stona som båda kan titulera sig dollarmiljonärskor.

Allra snabbast av travarna under kvällen blev emellertid treårige King of the North som dundrade runt banan i överlägsen stil på 1.08.7 – också det kanadensiskt rekord.

Robin Johansson, Kanal 75