Skellefteå

Skelleftetravet

Skelleftetravet som det allt som oftast benämns vid är en travbana i Skellefteå som mäter 1000 meter lika de flesta av våra ovaler i landet. Upploppet är ett av landets kortaste och mäter 175 meter, man har dock gjort slag i saken och förbättrat spelvärde och underhållningsvärde genom att erbjuda openstretch med ett extra innerspår som finns att tillgå för hästen som sitter i rygg på ledaren när det är dags för att göra upp om vem som ska stå som segrare. Detta fenomen ändrar i stort hela loppscenariot då man med fördel kan släppa till en betrodd häst och vila sig i rygg på på ledaren utan att göra jobbet själv för att sedan spurta om och vinna på insidan av ledaren över den korta upploppsrakan.

Det finns dock ingen fördel av gäller startbilsutförandet då startbilen använder sig av en rak vinge vilket gör att hästarna längst ut inte får någon fördel trots sina dåliga spår. Banbredden på ovalen uppgår till 21,0 meter vid starten på publiksidan (2 140 meter) och även vid starten på bortre långsidan (1 640 meter) mäter 21,0 meter. Det finns inte heller någon extra växel att tillgå vad gäller stallbacksutfarten då denna ligger placerad vid ingången av sista sväng innan det är dags för upploppet. Det kan istället vara negativt då hästar som längtar hem kan tendera att bryta ut i sista sväng istället för att ge 100% mot målgången.

Värt att nämna vad gäller underlaget på Skellefteå travbana är att gruset på ovalen är en snackis när det körs trav på denna bana. Det sägs vara vassare än på andra banor och detta är att tänkta på inte minst när man rycker skorna på hästarna som vissa kan uppleva detta som störande och på så vis fungera dåligt i loppet. Se till att försöka ta del av värmningar och provstarer som vanligt när du spelar på trav.

Vi väljer även att bjuda på lite historisk fakta kring ovalen som följer. Skellefteå travbana började ta form redan 1951 då markområdet för den planerade travbanan förvärvades. Byggarbetet påbörjas direkt och året därpå arrangeras de första travtävlingarna på den nya travbanan.

Fakta

 • Upplopp: 175 meter
 • Längd: 1 000 meter
 • Bredd 1 640 meter: 21,0 meter
 • Bredd 2 140 meter: 21,0 meter
 • Vinklad startbilsvinge: Nej
 • Open stretch: Ja (enkel)
 • Bankod: (25)
 • Förkortning: (Sk)

4 Comments

 1. Vid en Morron promenad idag runt banan hittade jag ett par glasögon.
  Troligtvis ett par damglasögon.

  Om det är någon som har frågat efter dom så går det att kontakta mig
  på telefon 070-3669872.

  I annat fall lämnar jag dom till Polisen.

  Hälsningar/KE Åberg

  Post a Reply
 2. hvorfor har i ikke spiltips ?

  Post a Reply
  • Hej Benny,

   Du har landat på en informationssida om Skellefteåtravet var du hittar information om travbanan och dess egenskaper. Speltips är något som vi endast tar fram för V75 när tid finns.

   // SverigeTravet

   Post a Reply
 3. Hur blir banan idag!? Kan de köra barfota eller inte?

  VARFÖR HAR NI INTE LAGT UT DYLIKT INFO PÅ WEBBEN. Är ni bara helt enkelt småsinta norrlänningar (som vanligt?) snåla . Den som ger han får! Som man sår får man skörda , dock inte alls nödvändigtvis inom det tids perspektiv man själv stipulerat.

  Post a Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.