Bodentravet

Boden Travbana, Bodentravet gick till att heta Peabtravet för att återgå till Bodentravet men under en kort session även lyda under Norrtrav men heter nu återigen Bodentravet. Travbanan är Sveriges nordligaste travbana för travtävlingar och ovalen i Norrbotten (Boden) mäter likt de flesta av våra svenska travbanor 1 000 meter och upploppet mäter 200 meter vilket räknas till ett av landet längre.

Banbredden vid publiksidan (2 140 meter) uppgår till 23 meter och på motsatt sida (1 640 meter) är banan något smalare och bredden mäter här 22 meter. Man använder sig av en rak vinge på startbilen vilket inte lämnar någon fördel till hästarna med startspår längre ut. Man har inte heller open-stretch men man har en ”stallbacksväxel” för tröga hästar då utfarten till stallbacken ligger efter målgången.

Travbanan bildades av Norrbottens Travsällskap (NTS) så tidigt som 1943 men några travaktiviteter kom inte igång förrän året därefter (1944) men sedan dess har man kört trav i Boden frekvent. De första åren arrangerades bara lopp med kallblodiga arbetshästar men sedan 1950 så tävlar man också med varmblod. Det ursprungliga namnet på travbanan är Torpgärdan, ett namn som hänvisar till det område banan ligger på men sedan dess har banan ändrat namn två gånger och till nyligen gick den under namnet Peabtravet för att nu gå under Bodentravet igen.

Travbanans största och mest prestigefyllda lopp är Norrbottens Stora Pris vilket lockar den absoluta traveliten till Boden och är en del av Norrlandsturnen som det kallas i travvärlden när travet drar norr över i juni månad med flera fina lopp. Vad gäller tränarfronten så har landets nordligaste travbana svårt att locka till sig de stora namnen men vi passar hästar från hemmatränarna Petri Salmela och Hanna Olofsson lite extra när det körs trav på banan.

Fakta

  • Upplopp: 200 meter
  • Längd: 1 000 meter
  • Bredd 1 640 meter: 22,0 meter
  • Bredd 2 140 meter: 23,0 meter
  • Vinklad startbilsvinge: Nej
  • Open stretch: Nej
  • Bankod: (11)
  • Förkortning: (Bo)

Hitta till travbanan